Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema posiadam bmw e46 silnik 1,9 benzyna 316 rok 2001 i mam kilka pytań:

Przy oryginalnym przebiegu 256 tys km nie wiedząc kiedy był rozrząd zmieniany kiedy powinienem go wymienić można to jakoś obliczyć ??

Ile powinna mi palić w mieście paliwa ??

I przy cofaniu czuć takie puknięcie z tyłu tak jak by coś samochód pociągnął i nie wiem co to jest może to ja jestem przewrażliwiony ? np przyczepę czy coś takiego. Ktoś coś podpowie ??

Opublikowano

mogę napisać tylko o spalaniu miasto 8l - 8,5l normalana jazda, trasa zawsze mam średnią 7,5 i raczej cisnę

co do cofania mi nic nie puka moze coś nie tak z zawiasem bądź poduchy jak ruszasz do przodu tez to jest ?

http://www.autocentrum.pl/gfx/katalog/1787_1.jpg

E46 on board http://directory.e46fanatics.com/

Opublikowano
Jak do przodu to nie to jest takie lekkie pociągnięcie/stuknięcie taki puk coś porównywanego do ładujących się głośników heh nie wiem jak to opisać
Opublikowano
Kolego do wymiany masz tuleje metalowo gumowe mocowania dyferencjału,a dokładniej tuleja numer 9,wpisz w google to zobaczysz ile o tym jest.Normalka w tych autach,prędzej czy później każdego to czeka :lol:
Opublikowano
nie wiedząc kiedy był rozrząd zmieniany kiedy powinienem go wymienić można to jakoś obliczyć ??

Jak nie hałasuje to nie ruszaj.Ten silnik nie ma takiego kopa,żeby coś nadwyrężyć :D .Kilka innych bolączek:

-pokrywa rozrządu spocona olejem

-falowanie obrotów(odma itp)

-cieknie uszczelka od podstawy filtra oleju

:) Ale konstrukcja silnika pozwala na samodzielne naprawy

never again N46
Opublikowano
A czy z tą tuleją da rade pojeździć ze 2 miesiące ??

Spokojnie ja już jeżdżę 3 lata :)

never again N46
Opublikowano
A czy z tą tuleją da rade pojeździć ze 2 miesiące ??

Spokojnie ja już jeżdżę 3 lata :)

witaj w klubie kolego:) ja przez 3 lata nauczyłem się tak ruszać zeby puknięcia nie było o spokój :)

Opublikowano
hehe dzięki za pomoc i za przywitanie :D no ja też już się nauczyłem prawie ruszać tak że nie ma stuknięcia :D hehe
Opublikowano

"Siema posiadam bmw e46 silnik 1,9 benzyna 316 rok 2001 i mam kilka pytań:

Przy oryginalnym przebiegu 256 tys km nie wiedząc kiedy był rozrząd zmieniany kiedy powinienem go wymienić można to jakoś obliczyć ??

Ile powinna mi palić w mieście paliwa ??

I przy cofaniu czuć takie puknięcie z tyłu tak jak by coś samochód pociągnął i nie wiem co to jest może to ja jestem przewrażliwiony ? np przyczepę czy coś takiego. Ktoś coś podpowie ??"

Rozrząd w E46 jest na łańcuchu.Co mi wiadomo to się go nie zmienia. Jedynie profilaktycznie można sprawdzić jak jest napięty łańcuch, w jakim jest stanie itp.Bmw zaleca jego sprawdzenie co 250 tys. km lub 500 tys km nie jestem pewien.

A co do puknięcia przy cofaniu tak jak koledzy piszą wyżej "typowe". Też to mam :)

Opublikowano

Panowie z wywaloną 9 takie pytanko? a jak przy ruszaniu mam puknięcie i żabkę to też tuleja nr.9? czy jeszcze coś? Zaczyna mnie flustrować delikatne puszczanie sprzęgła i na wiosnę chcę zrobić z tym porządek. Narazie ustalam kolejność napraw aby to wyeliminować:

1. napewno wymiana tuleji nr.9 - jak nie pomoże to?

2. łącznik elastyczny wału?

3. co jeszcze?

Najlepiej aby napisały te osoby, które sobie z tym problemem poradziły - ale wszelkie sugestie mogą być również pomocne za co z góry dziękuję. :?

Opublikowano
Hej ! zrobię CI małego off top'a :) miałem taki silnik w swojej buni i przekręciło mi panewkę to ponoć wada fabryczna tych silników wiec nie zaniedbuj serwisu oleju :D i pamiętaj aby go nie piłować na zimnym silniku !!!Czołem !