Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 11 lat później...
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Najłatwiej po VIN.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

mdecoder.com

bimmer.work

Patrzysz czy są kody 676, 677 688 6F2 czy inne zwiazane z naglosnieniem

Opublikowano

Po którym wpisie to widzisz? A wymiana na leszy wiąże się z wymianą całej jednostki + głośniki?

Pytanie dodatkowe: w bimmercode jest zakładka system głośników hifi i jak się w to wejdzie to można aktywować: kodowanie dla zmodernizowanego systemu głośników HiFi - czy ktoś się orientuje czy u mnie coś by to zmeniiło?

Opublikowano

Nie będę się aż tak bawił 🙂   Myślałem, że może małym kosztem da radę coś polepszyć, chociaż jak dla mnie nie jest źle a raczej słoń na ucho mi nie nadepnął 🙂

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Godzinę temu, PrzemekJ napisał(a):

Po którym wpisie to widzisz?

Po jego braku, każdy inny system poza stereo jest odnotowany w VIN.

Opublikowano

U mnie nie ma nawet loudness. Może jakbym zmienił w bimmercode na aktywne to kodowanie to może coś by jednak zmieniło?

8 godzin temu, PrzemekJ napisał(a):

kodowanie dla zmodernizowanego systemu głośników HiFi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
3 minuty temu, PrzemekJ napisał(a):

U mnie nie ma nawet loudness. Może jakbym zmienił w bimmercode na aktywne to kodowanie to może coś by jednak zmieniło?

W najlepszym przypadku pokaże ci się w Idrive coś co i tak nie będzie działało.

• Lubię to 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Odradzam aktywowanie: kodowanie dla zmodernizowanego systemu głośników HiFi

U mnie dźwięk się spłaszczył, ciszej grał niż przed, słabszy bas. Nie wiem czy ta opcja nie rozkłada inaczej tonów ale muszą być wtedy inne  głośniki lub inna liczba jeżeli to możliwe. Wizualnie nic nie zmieniło. Jeżeli ktoś ma taką jak ja wersję sprzętu i twierdzi, że mu słabo gra to niech sobie sprawdzi tą opcję bo moim zdanie różnica przy włączonej jest duża na niekorzyść. Dezaktywowanie trzeba zrobić przez przywrócenie z kopii zapasowej. Co w przypadku wymiany telefonu, czy kopię zapamiętuje, czy nie ma możliwości przywrócenia?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
1 godzinę temu, PrzemekJ napisał(a):

Odradzam aktywowanie: kodowanie dla zmodernizowanego systemu głośników HiFi

U mnie dźwięk się spłaszczył, ciszej grał niż przed, słabszy bas. Nie wiem czy ta opcja nie rozkłada inaczej tonów ale muszą być wtedy inne  głośniki lub inna liczba jeżeli to możliwe. Wizualnie nic nie zmieniło. Jeżeli ktoś ma taką jak ja wersję sprzętu i twierdzi, że mu słabo gra to niech sobie sprawdzi tą opcję bo moim zdanie różnica przy włączonej jest duża na niekorzyść. Dezaktywowanie trzeba zrobić przez przywrócenie z kopii zapasowej. Co w przypadku wymiany telefonu, czy kopię zapamiętuje, czy nie ma możliwości przywrócenia?

Tak się dzieje dlatego że przy zakodowaniu na HIFI (które domyślnie ma wzmacniacz) leci do niego "czysty" sygnał bez żadnego podbicia. Stereo natomiast podbija na samym radiu.

• Lubię to 1
Opublikowano

Aktywowałem tylko tą opcję.  Myślałem,  że chociaż loudness mi doda ale nic nie dodało tylko dźwięk pogorszyło.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. Dołączę się do tematu, a mianowicie miałem podstawowe stereo, wymieniłem głośniki na HK w drzwiach + wysoko tonowe, suby hifi, nowa wiązka hifi + wzmacniacz, radio przekodowanie na hifi. Drzwi wygłuszone. Podsumowanie- tragedia, mam wrażenie że zwykle stereo grało lepiej. Bass jak by zanikł, a sopran coś tam gra ale szału nie ma . Potrzebuje waszej pomocy bo może robię coś nie tak lub jeszcze czegoś nie przekodowałem.

Opublikowano
Godzinę temu, wodzik2 napisał(a):

Nic tu nie poradzisz HiFi jest po prosty żenująco słabe. Wiem, że Cię to nie pocieszy, ale lepiej było pojechać do jakiegoś sklepu car-audio i poprosić o wycenę czegoś co by grało.

Dzięki za radę pewnie tak trzeba będzie zrobić.

Opublikowano
1 godzinę temu, wodzik2 napisał(a):

Nic tu nie poradzisz HiFi jest po prosty żenująco słabe. Wiem, że Cię to nie pocieszy, ale lepiej było pojechać do jakiegoś sklepu car-audio i poprosić o wycenę czegoś co by grało.

Pozwolę sobie się nie zgodzić, wg mnie HiFi w F25 gra bardzo przyzwoicie i będzie wystarczające dla większości użytkowników. Audiofil to może być zadowolony z B&W w Volvo albo szyć cos na miarę.. 

• Lubię to 1
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Dokładnie, HIFI dopiero przy mocnym podgłośnieniu na 80-90% brakuje mocy, do pewnego poziomu gra bardzo przyjemnie.

• Moderatorzy
Opublikowano

Kwestia słuchu i preferencji - HiFi gra "umiarkowanie" (wg mnie słabo), na pewno lepiej Harman Kardon, nie mówiąc już o dawnym Logic 7 czy obenym Bowers & Wilkins.

Co do HiFi, to niektóre podstawowe systemy audio w innych markach grają równie dobrze, jak nie lepiej niż HiFi i stąd moja opinia, że jest słaby.  

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
19 godzin temu, damian7402 napisał(a):

Podsumowanie- tragedia, mam wrażenie że zwykle stereo grało lepiej. Bass jak by zanikł, a sopran coś tam gra ale szału nie ma

Oczywiście że wyższe systemy grają lepiej ale z tego postu ewidentnie wynika że coś jest nie tak.

Opublikowano
5 godzin temu, Randall napisał(a):

Oczywiście że wyższe systemy grają lepiej ale z tego postu ewidentnie wynika że coś jest nie tak.

Stąd moje pytanie, co jeszcze można zrobić. Bo z wiedzy jaką posiadamy ( a chyba nie małą) wszystkie połączenia są na oryginalnej nowo położonej wiązce kablowej . Jedyną niewiadomą to czy wystarczy kodowanie na hifi , czy jest coś jeszcze i czy połączenie głośników HK że wzmacniaczem hihi to dobry pomysł?