Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, kto może sprawdzić czy da się aktywować asystenta świateł drogowych BMw x6 2012r LED - opcja jest aktywna w menu ale po zmianie na manetkach nie świeci si Automat ?
  • Odpowiedzi 148
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Zakoduj SZL, SZM, ICM

Reset, adaptacja SZL

I podaj jakie bledy sa.

Temat załatwiony pozytywnie. Nowe manetki zakodowane i działają wyśmienicie.

Przy okazji mam na sprzedaż manetki :lol:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Mam zwykłe ksenony i lusterko fotochromatyczne bez żadnych kamer

Mogę kupić lusterko z kamerą i aktywować u siebie asystenta świateł i rozpoznawanie znaków ??

Przeczytałem cały temat ale chyba nikt nie miał przypadku że nie posiadał żadnych z tych systemów

Chciał bym też odrazu dołożyć przyciski po lewej stronie kierownicy jeśli to możiwe

Ile w przyblieniu może kosztowac taka modyfikacja ??

Opublikowano
Witam

Mogę kupić lusterko z kamerą i aktywować u siebie asystenta świateł i rozpoznawanie znaków ??

Przeczytałem cały temat ale chyba nikt nie miał przypadku że nie posiadał żadnych z tych systemów

Chciał bym też odrazu dołożyć przyciski po lewej stronie kierownicy jeśli to możiwe

Wymiana szyby, wymiana deski, dokupienie kodów FSC (odblokowania czytania znaków) dla kamery KAFAS. Koszt to koszt części + ok. 50-100 eur za FSC + kodowanie.

Opublikowano (edytowane)
Witam

Wymiana szyby, wymiana deski, dokupienie kodów FSC (odblokowania czytania znaków) dla kamery KAFAS. Koszt to koszt części + ok. 50-100 eur za FSC + kodowanie.

A po co ma wymieniać deskę? Chyba, że kolega pisząc "przyciski po lewej stronie kierownicy" ma na myśli systemu asystujące - wtedy tak :)

Do samego asystenta świateł drogowych wystarczy dołożyć kamerę kafas + szybę dedykowaną do KAFAS, dodatkowo manetki SZL z przyciskiem "auto", trochę kabelków i kodowanie.

W przedlifcie chyba obejdzie się bez kodu FSC. Ja dokodowałem rozpoznawanie znaków drogowych bez kodu. W polifcie już BMW się wycwaniło.

Edytowane przez zochu91
Opublikowano
Witam

A po co ma wymieniać deskę? Chyba, że kolega pisząc "przyciski po lewej stronie kierownicy" ma na myśli systemu asystujące - wtedy tak :)

Do samego asystenta świateł drogowych wystarczy dołożyć kamerę kafas + szybę dedykowaną do KAFAS, dodatkowo manetki SZL z przyciskiem "auto", trochę kabelków i kodowanie.

W przedlifcie chyba obejdzie się bez kodu FSC. Ja dokodowałem rozpoznawanie znaków drogowych bez kodu. W polifcie już BMW się wycwaniło.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie jest to kwestia liftu tylko wersji firmware w Kafas.
Opublikowano
No a mozna kupic panel z przyciskami i wyciac pod niego miejsce w tapicerce ?

Ten panel: zeby dolozyc lane asist,

https://allegro.pl/oferta/bmw-5-f10-f11-lift-panel-asystent-pasa-9247382-7660520021

Deska jest inna. Cos może wyrzeźbisz ale nie bedzie fabryka.

Tak jak kolega pisze, do samego FLA deska nie jest konieczna.

I tak jak pisze luk_byd, w kafas1 (przed liftem) i części kafas2 mozna oszukać system i odpalić SLI (speed limit info) bez płacenia za FSC.

Opublikowano
Czyli tak żebym dobrze zrozumiał. Mam u siebie kafas2. Dokupuje pająka pod asystenta świateł. Koduje go i wszystko śmiga ?

Tak, powinno działać.

Tylko przekodować będziesz musiał zapewne Kafas, SZL, FEM i chyba CIC

Opublikowano
A jeszcze jedno pytanko. Jakiego pająka szukać na ile wtyczek jak zależy mi tylko na asystencie ? Nie potrzebuje wibro i grzania ani łopatek. Czy to nie ma znaczenia bo można te pozycje wykodować ?
Opublikowano

ale ja juz nie kumam... ja mam wibracje i grzanie... i adaptive led z pająkiem gdzie jest przycisk AUTO od swiateł ktore wycinają itp automat długich... na podstawie kafas2

ale asystenta jak chcesz urochamiać ? pająkiem nic nie włączysz.. .a na stałe mieć line assist to porazka... idzie sie zabić ! w pewnych sytuacjach....

• 2 lata później...
Opublikowano
Więc zakodowali go na stałe. Ale nie będziesz mieć możliwości wyłączyć i włączyć asystenta w panelu idrive. Nie bede tu pisał ale znajdz grupy na fb wszystko opisane jak zakodowac ;)
Opublikowano
Więc zakodowali go na stałe. Ale nie będziesz mieć możliwości wyłączyć i włączyć asystenta w panelu idrive. Nie bede tu pisał ale znajdz grupy na fb wszystko opisane jak zakodowac ;)

ale po zakodowaniu jak ręcznie użyjesz długich to musisz wyłączyć i włączyć światła przełącznikiem, żeby znów asystent działał

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination
Opublikowano

ale po zakodowaniu jak ręcznie użyjesz długich to musisz wyłączyć i włączyć światła przełącznikiem, żeby znów asystent działał

Dokładnie. Straszna rzeźba dla mnie. Widze efkii już stają się golfami.

Opublikowano

Dokładnie. Straszna rzeźba dla mnie. Widze efkii już stają się golfami.

To w golfie tez da się to zakodować ? :lol:

A tak poważnie to bez wymiany pająka operacja raczej nie warta zachodu, po prostu byłem ciekaw czy da się to zrobić, teraz juz wiem, ze się da : :cool2: