Skocz do zawartości

X-DRIVE - SLYNNA ZEBATKA CENTRALNEGO DYFRA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Panowie

Mam jeszcze jeden problem który nie daje mi spokoju a więc chodzi o to iż po zmianie z 1 na 2 bieg i rozpędzaniu jednostajnym auta w okolicach 2000 obrotów jest takie charakterystyczne przejście jakby za sprzęg-lenie , szarpnięcie do przodu i to się dzieje praktycznie zawsze , opony mam mieszane na przodzie i tyle ale zgodne z tabliczką tylko nie posiadają gwiazdki , gdy zwalniam i redukuję to efekt jest odwrotny jak by od sprzęg-lenie , na desce żadnych kontrolek a na kompie żadnych błędów ,czy może miał ktoś podobnie albo wie co to może być, czy opony bez gwiazdki mogłyby powodować takie coś?

Dodam że reduktor był robiony przez Gearmar w Częstochowie jakiś rok temu przez poprzedniego właściciela.

• Odpowiedzi 1,3 tys.
  • Wyświetleń 357,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Źle dobrane opony.
Opublikowano
Rozumiem , czyli muszą być z gwiazdką BMW , opony są praktycznie nowe wymiarowo zgodne z tabliczką niestety odziedziczyłem je od poprzedniego właściciela , będę musiał zainwestować w nowe szkoda mam nadzieję że to jest to i problem zniknie.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Najprościej, wyjmij bezpiecznik nr26, odpowiedzialny za xdrive i zobacz jak auto jezdzi.
Opublikowano
Najprościej, wyjmij bezpiecznik nr26, odpowiedzialny za xdrive i zobacz jak auto jezdzi.

Ok tak zrobię ,czyli jeżeli będzie dobrze to znaczy że opony do du.... czy może być coś z xdrive i czy mogę tak jeździć bez bezpiecznika do zmiany tych opon?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Mniej więcej tak to wygląda. Do czasu sprawdzenia opon, najlepiej zdjąć jedna z przodu i tylu i porównać wysokości, jezdzij z wyjetym bezpoecznikiem.
Opublikowano
Mniej więcej tak to wygląda. Do czasu sprawdzenia opon, najlepiej zdjąć jedna z przodu i tylu i porównać wysokości, jezdzij z wyjetym bezpoecznikiem.

Wyjąłem bezpiecznik i nie to auto , nic się nie dzieje jeździ super tylko świecą się trzy kontrolki ABS, 4x4 i hamulec ręczny, tak że trafna diagnoza-dzięki.

Zastanawiam się czy te opony mogły już poczynić jakieś szkody w reduktorze ja nim zrobiłem jakieś 1500 km od kupna a jak go kupiłem nie było tych szarpnięć pojawiły się od jakiś 500 km , ja jeżdżę raczej bardzo spokojnie nie wiem jak poprzedni właściciel?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Reduktor powinien być ok. Był regenerowany więc nie sądzę aby sie tam coś stało. Trzeba zwalić koła i je porównać na płaskim terenie.
Opublikowano
Witam moje 530xi przestalo ciagnac na 4 kola przy 230km/h wyskoczyla choinka na desce i nie dziala przod naped. Chce zdemontowac skrzynie rozdzielcza i naprawic gdzie najtaniej dostane wszystkie graty potrzebne do tego. Od czego zaczac by ustalic jakijest powod .... jak ustalic czy to przypadkiem nie sam nastawnik- silnik elektryczny .. krotko przed tym incydentem auo lapalo check engine, wymienilem swiece zaplonowe chodzi rowno i moze to bylo przyczyna check engine...
Opublikowano
Potrzebuje podpowiedzi kogos kto to juz przerabial ... prosze o pomoc moje 530xi e61 jezdzi ale brak kontroli i abs... skrzynia zmienia biegi poprawnie bo wymienilem olej i filtr z miska ... czy da sie cos ustalic wiecej zanim zdemontuje skrzynie rozdzielcza?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Najszybciej, przeprowadzić kalibracje reduktora. Jeśli przejdzie, problem nie jest w vtg, jeśli nie przejdzie, jest.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Reduktor powinien być ok. Był regenerowany więc nie sądzę aby sie tam coś stało. Trzeba zwalić koła i je porównać na płaskim terenie.

Chciałbym zakończyć temat

Opony zrzucone ,okazało się że tylne są niższe więc kupione felgi wszystkie jednakowe i opony również jednakowe Pirelli całoroczne ,trochę mnie to kosztowało ale warto było , auto nie to samo brak jakich kolwiek szarpnięć xdrive jak na razie pracuje bardzo płynnie czyli tzw radość z jazdy.

Dzięki za trafne diagnozy.

Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
To jest najlepszy dowód dla tych co piszą, że opony nie sa tak istotne. :cool2:
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Też tak mówię. Wiem po swoich samochodach i ich bezproblemowe eksploatacji dzięki właściwym oponom :cool2:
Benzyna zamiast krwi...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć,

Panowie zwracam się z mega prośbą wiem że temat reduktora xDrive i 3 kontrolek jest wałkowany cały czas ale nie potrafię znaleźć przyczyny mojego problemu. Miałem problem z 3 kontrolkami oczywiście wymieniłem zębatke dodatkowo łańcuch gdyż przy 2 tyś obrotach było słychać dziwny stukot w okolicach reduktora, łożyska tak profilaktycznie. Od momentu wymiany kontroli zapalają się od czasu do czasu. Raz jest wszystko ok auto jedzie bez kontrolek, zgaszę, odpalę i nagle albo wszystkie 3 kontrolki na raz. Sprawdzałem instalację nie widziałem żadnych połamanych bądz zepsutych kabli gdyż myślałem że tam może coś nie stykać. Proszę o pomoc gdyż dobija mnie już ten napęd. Dodam iż z tego co wiem mechanik nie wykonał adaptacji... :mad2: :mad2: czy to może być przyczyną tego ze wyskakują od czasuu do czasu?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Bledy? Bledy? Bledy? W bmw nie ma kontrolek bez bledow. Takie zachowanie auta moga generowac co najmniej 4ry moduly. System jest prosty, nie ma w nim zadnej magii. Kalibracja jest wskazana ale nie konieczna i jej brak przeprowadzenia nie bedzie generowalo kontrolek na liczniku.
Opublikowano
Silniczek podmieniony, przechodzi adaptacje ale nadal wywala te bledy 55c4 55c8 i 55c9.
Opublikowano
kkx5 - dzis podepne pod kompa i sprawdzę jakie błędy wywala. Jakim sprzetem nalezy wykonac adaptacje? Czy zwykły komputer to ogarnia czy trzeba szukać jakiegos speca od bmw?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Silniczek podmieniony, przechodzi adaptacje ale nadal wywala te bledy 55c4 55c8 i 55c9.

Szukaj problemu gdzie indziej, to nie jest reduktor. Czujnik kata skretu badz czujniki abs.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
kkx5 - dzis podepne pod kompa i sprawdzę jakie błędy wywala. Jakim sprzetem nalezy wykonac adaptacje? Czy zwykły komputer to ogarnia czy trzeba szukać jakiegos speca od bmw?

Sprzetem, ktory ma mozliwosc kalibracji badz wymiany oleju w vtg. Jest tego wiele, ja uzywam ista/d badz snap on/sun. Delphi daje rade, foxwell etc

Opublikowano

Sprzetem, ktory ma mozliwosc kalibracji badz wymiany oleju w vtg. Jest tego wiele, ja uzywam ista/d badz snap on/sun. Delphi daje rade, foxwell etc

Mam nadzieję ze znajomy ma ktorys z w/w komputerow. Obdzwonilem 2 mechanikow w mojej okolicy i w odpowiedzi dostalem ze nie wiedza czy ich sprzęt to ogarnie... ;/ Mam nadzieje ze po adaptacji problem zniknie gdyz przed wymianą zebatki i łańcucha takiego problemu nie bylo

Opublikowano

Mam nadzieję ze znajomy ma ktorys z w/w komputerow. Obdzwonilem 2 mechanikow w mojej okolicy i w odpowiedzi dostalem ze nie wiedza czy ich sprzęt to ogarnie... ;/ Mam nadzieje ze po adaptacji problem zniknie gdyz przed wymianą zebatki i łańcucha takiego problemu nie bylo

Mam goscia co ma delphi tylko slabo siedzi w BMW a tym bardziej w xDrive... Czy jest gdzies w necie jakis poradnik jak ogarnąć to na delphi czy ewentualnie jest mi ktos w stanie napisac jak to zrobić?

Opublikowano
Wybierasz auto, model, rocznik, w okienku skrzynia biegów wybierasz vtg i wchodzisz w moduł. Po lewej bedziesz mial od góry błędy niżej sprawdzanie czujników/ustawień. Tam tez znajdziesz reset ustawien po zmianie oleju lub wymianie nastawnika. Klikasz wyskoczy okienko i po jakis 20 sekundach adaptacja się zakończy.
Opublikowano
Błędy jakie pokazal komputer z VTG to: 54C4 i 5462. Wykonywaliśmy adaptacje oraz test nastawnika i slychac bylo jego prace (cykanie) po czym wszystkie błędy zniknely. Odpalam auto rano i powtorka z rozrywki znowu 3 kontrolki. Dojechalem do pracy gdzie 3-4 uruchomilem ponownie samochód i problem zniknal. Wychodzi na to ze po dluzszym postoju błędy wracaja...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Bledy z calego samochodu? Nie z vtg. Uczepiles sie tego reduktora strasznie. Vtg bedzie walil bledami zawsze gdy cos w systemie abs/dsc jest nie tak. Mi pasuje to na czujnik kata skretu. Napisze jeszcze raz, reduktor chodzi na zasadzie 0-1, albo dziala albo nie. Albo sa kontrolki caly czas albo nie. To jest bardzo prosty system do diagnozy.