Skocz do zawartości

X-DRIVE - SLYNNA ZEBATKA CENTRALNEGO DYFRA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Myślę o reduktorze I silniczku. Czy w reduktorze powinna obracać się w dwie strony prawo i lewo, czy tylko w jedną?. I po demontażu solniczka, I odpaleniu auta,(oczywiście z podłączonym zasilaniem do silniczka), silniczek powinien kręcić w lewo czy w prawo. Czy ma to jakieś znaczenie?

Edytowane przez Hobbista

• Odpowiedzi 1,3 tys.
  • Wyświetleń 360,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

W reduktorze: tylko w prawo max. 90 stopni.

Silniczek pracuje w dwie strony, po stacyjce, najpierw w lewo następnie w prawo, oczywiście patrząc na zebatke silniczka z przodu, po zdemontowaniu.

Opublikowano
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Oznacza to że mój reduktor jest dobry, a silniczek sobie robi żarty i kręci się tylko w prawo, raz o jakieś 90° potem znowu po 3-4sekundach o jakieś 30°. A po złożeniu wszystkiego i odpaleniu samochodu wyskakują 3 kontrolki i błąd silniczka w inpie. A to chyba znaczy że silniczek jest całym sprawca. Dziękuję bardzo za pomoc. Ostatnia odpowiedź bardzo dużo mi powiedziała. Pozdrawiam. :cool2:
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nie koniecznie. Silniczek próbuje sprawdzić kalibracje i kreci w prawo, później znowu w prawo a ze nie ma oporu zatrzymuje sie i wywala błąd. Ja pisałem jak sie zachowuje silniczek spięty z reduktorem. Zasada jest zawsze taka sama, jeśli chodzi o sprawdzenie reduktora, przechodzi programem kalibracje jest ok, nie przechodzi, do naprawy.
Opublikowano
Po rozebraniu silniczka I wyciągnięciu zebatki, zauważyłem że wygląda dobrze od strony ślimaka, ale niestety była obrobiona w środku. Na łączeniu z drugą plastikowa zebatka wchodząca do reduktora. Tak że miałeś racje. Obrobiona zebatka nie stawiała oporu. Zamówię nowy komplet, wymienię, zrobię adaptacje/kalibracje za pomocą isty i zobaczymy czy problem zniknie. Dziękuję bardzo za pomoc kkx5. :cool2:
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
No to mamy odpowiedź na problem. Daj znać jak poszło.
Opublikowano
Daj znać jak poszło.

Witam. Zebatka wymieniona na nową i skalibrowana. Przy okazji wymiana oleju i reset oleju. Po 150km wszystko działa. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam :cool2: :D

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
:cool2:
Opublikowano

W związku z tym,że od pewnego czasu szarpanie na 2 i 3 biegu znacznie się nasiliło,a przy skręcie na 1 biegu słychać łupnięcie jakby ktoś brechą po podwoziu uderzał zwracam się z prośbą o podanie adresu kogoś kto zajmuje się naprawą skrzyń x drive w rejonie śląska/małopolski.

Ewentualnie mógłbym po prostu wysłać cały rozebrany element do godnego polecenia warsztatu.

To szarpanie przy powrocie z wakacji ciągnąc łódź było tak duże, że myślałem,że bez lawety się nie obędzie:) Całe szczęście udało się jakoś dokulać.

Za wszelkie sugestie będę wdzięczny.

Kubica GO!
Opublikowano

W czestochowie masz co najmniej 2 warsztaty ktore sie w tym specjalizuja. Np. Gearmar.

Poszukaj opini. Osobiscie nie kozystalem ale kupowalem od nich czesci do naprawy. Jest jeszcze stando ake to dalej jak slask czy malopolska

Opublikowano

Jestem już umówiony w Częstochowie.Dzięki za info:)

:cool2:

Kubica GO!
Opublikowano
Witam. Po wymianie oleju w skrzyni automat, zapaliła się kontrolka od uszkodzenia skrzyni.?? Na komputerze pokazuje błąd czujnik pedału sprzegla. Wie ktoś jakie mogą być przyczyny? E83 2.5i
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witajcie, proszę o pomoc. W piątek miałem nieprzyjemny przypadek który skończył się lawetowaniem do ASO.

BMW F31 320d Xdrive z 2014 roku.

ASO mi dziś podało wstępną diagnozę: skrzynia VTG zmielona...

Podczas skrętu w lewo przy prędkości ok. 40 km/h z przodu samochodu usłyszeliśmy pojedynczy huk/uderzenie/zgrzyt i samochód stracił moc tj. Zaczął się toczyć siłą rozpędu. Dopiero po wyprostowaniu kół odzyskał trochę mocy, ale w bardzo ograniczony sposób. Silnik pracował normalnie. Przy jeździe zaczął być słyszalny dziwny dźwięk jakby buczenia tudzież rzężenia. Raz (po jakiś 40 metrach jak zjezdzalismy z drogi żeby się zatrzymać) pojawił się komunikat o utracie napędu i unikaniu szybkiej jazdy i o konieczności skontaktowania się z serwisem. Potem znikł i już się nie pojawił.

Samochód ledwo jedzie na kołach wyprostowanych + słychać rzężenie, i traci napęd i tylko się toczy jak się skręć koła. Po wyprostowaniu znowu wraca trochę napędu.

Podczas manewrowania nie da się przestawić z D na P ponieważ pojawia się komunikat że należy zatrzymać samochód (samochód oczywiście stał).

Co sądzicie?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Reduktor do wymiany.
Opublikowano

Niestety faktycznie zmieliło ten cały rozdzielacz VTG.

Samo Aso mi poradziło żeby brać regenerowaną (nowa to koszt obecnie 12k zł...). Dziś dzwoniłem do firm z Częstochowy (https://xdrive-service.pl oraz http://www.gearmar.pl/ ) i Wrocławia (stando) - ceny zbliżone. Pytanie czy ktoś miał doświadczenia z ich "produktami"? Będę wdzięczny za recenzję od kogo brać. Dodam, że kupuję wysyłkowo i montować mi to będą w Gdańsku więc jakość regeneracji ma dla mnie duże znaczenie.

Opublikowano
Kogo polecacie do regeneracji skrzynki x drive ??
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Siebie polecam :wink:
Opublikowano

Ja w końcu wziąłem zregenerowaną z Gearmar, bo mieli od ręki a brzmieli jakby się znali na temacie. Pozytywne wrażenie miałem też z rozmów ze Stando.

Przy montażu skrzyni z Gearmar mechanicy nie powiedzieli złego słowa (a chyba chcieli się do czegoś przyczepić ;) )

Opublikowano
Witam otóż mam problem z moim Bmw x3 2.0 z roku 2005. Problem polega na tym iż podczas jazdy wyświetla się kontrolka na panelu 4x4 następnie abs i kontrolka ręcznego. Autem szarpie jakby hamowało przy cofaniu(jak świecą się kontrolki). Problem znika po zgaszeniu auta i powtarza się co jakiś czas . Ktoś coś doradzi ? Podczas jazdy przy 2 , 3 biegu od czasu słychać takie przejścia stuki. Przebieg 230 000km
Opublikowano
Witam to nie koniecznie może być skrzynka rozdzielcza może być czujnik abs musisz podłączyć pod komputer z programem bo tak to tylko gdybanie
Opublikowano
Witam to nie koniecznie może być skrzynka rozdzielcza może być czujnik abs musisz podłączyć pod komputer z programem bo tak to tylko gdybanie

czujnik abs chyba nie. Przy czujniku byłoby drgania przy włączeniu się tych kontrolek ? albo podczas jazdy takie dziwne przejścia na drugiem i trzecim biegu.

Opublikowano
Przy czujniku byłoby drgania przy włączeniu się tych kontrolek ? albo podczas jazdy takie dziwne przejścia na drugiem i trzecim biegu.

Nie spotkałem się nigdy z takimi objawami przy czujniku ABS

Opublikowano
Przy czujniku byłoby drgania przy włączeniu się tych kontrolek ? albo podczas jazdy takie dziwne przejścia na drugiem i trzecim biegu.

bardziej można stawiać na tą "plastikową" zębatkę w reduktorze ?

Opublikowano
Bez diagnostyki można gdybać oby nie skrzynka bo koszty naprawy nie są małe
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

bardziej można stawiać na tą "plastikową" zębatkę w reduktorze ?

..taaaak, plastikowa zebatka bedzie szarpala Tobie calym autem :mad2: Przestancie zadawac idiotyczne pytania na forum w stylu, mam malo powietrza w kole, co mam zrobic?.... diagnostyka to podstawa.