Skocz do zawartości

X-DRIVE - SLYNNA ZEBATKA CENTRALNEGO DYFRA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

P

tresci firma sie chwali ze ma "40 lat doswiadczenia". Czy ktos moze mi wyjasnic taki slogan ?
ytasz

Przypuszczam że firma jest oparta na czynnym zawodowo właścicielu co od 40 lat naprawia skrzynie biegów.

Jak tak to jest nie jestem tym zdziwiony bo tu w Kanadzie tak to często jest przedstawiane.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

• Odpowiedzi 1,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Tak troche odbiegajac od tematu. Za 1300zl jest "podstawowa regeneracja xdrive", w tresci firma sie chwali ze ma "40 lat doswiadczenia". Czy ktos moze mi wyjasnic taki slogan ? Ludzie sie na to naprawde nabieraja ? :D

A co w tym dziwnego?

Ja sam naprawiasz te skrzynki to wiesz ,ze ich budowa jest bardzo prosta i jak ktos naprawia X-czasu skrzynie biegów ,to ta skrzynka X-drive z BMW to dla niego bułka z masłem.

Mi kiedy skrzynka padła to w Poznaniu w zakladzie zajmujacym sie naprawa automatycznych skrzyń biegów w ciagu ok.4 godz.skrzynke wyjeto ,naprawiono i z powrotem załozono.

Mineły juz 3 lata ,zrobiłem juz prawie 80 tys.km i wszystko jest ok.A koszt całkowity naprawy wyniosł ok.750 zl.

Opublikowano

A co w tym dziwnego?

Ja sam naprawiasz te skrzynki to wiesz ,ze ich budowa jest bardzo prosta i jak ktos naprawia X-czasu skrzynie biegów ,to ta skrzynka X-drive z BMW to dla niego bułka z masłem.

Mi kiedy skrzynka padła to w Poznaniu w zakladzie zajmujacym sie naprawa automatycznych skrzyń biegów w ciagu ok.4 godz.skrzynke wyjeto ,naprawiono i z powrotem załozono.

Mineły juz 3 lata ,zrobiłem juz prawie 80 tys.km i wszystko jest ok.A koszt całkowity naprawy wyniosł ok.750 zl.

A to ciekawe co piszesz, bo lancuch do skrzyni kosztuje okolice 700-1000zl, kpl. lozysk podobne pieniadze a czesci, ktore sie zuzywaja (lapki+talerz) i wypadaloby je wymienic to koszt powyzej 2000zl.

Zatem mowiac naprawa masz na mysli wymiane oleju i pewnie kilka lozysk lub "czary" o ktorych jeszcze nie wiem.. No i gdzie jest robocizna...

Podaj adres to bede im wysylal swoje skrzynki :P

Opublikowano

Papik,

Nie porównuj Twojej regeneracji (która wydaje się bliska opcji "refurbished") + ściągnięcie skrzynki/ponowny montaż + olej + adaptacja w Warszawie do (zakładam tylko) wymiany łańcucha + łożysk igiełkowych (nawet bez oleju) w skrzynce dostarczonej przez klienta na stół w dziurze pod Starogardem Gdańskim.

Rok temu proponowałeś podobną naprawę za 1500zł (https://www.facebook.com/media/set/?set=a.481655505229082.107054.215042851890350&type=3) gdzie dorzucałeś olej , adaptację i 12mis gwarancję. Dało się? Dało...

Nie bronię gościa (ani nim tym bardziej nie jestem) , ale wydaje mi się ,że przeginasz w drugą stronę. Wiele osób opisywało tutaj "budżetową" naprawę skrzynki, która okazywała się w miarę trwała. Dostajesz to za co płacisz - proste.....

Opublikowano

W mojej skrzynce padły dwa łozyska kulkowe .Pamietam ,ze koszt jednego to ok.17 zl.mechanik wymienil rowniez łozyska igielkowe ,ktore równiez nie były wiele droższe.

Wiem,ze warsztaty skupuja uszkodzone skrzynki rozdzielcze i bazuja na częściach uzywanych.

Mnie naprawa calkowita z montazem /demontazem skrzynki kosztowała 750 zl.

Jeszcze dwoch moich znajomych naprawiało tez skrzynki w Poznaniu ale gdzie indziej -kosztowało to ich ok.1 tys.zl.

ja jeżdze po naprawie 3 rok-zero problemow

Podałem tylko suche fakty nie oceniam czy to duzo ,czy tanio,dobrze lub źle auto jeździ wszystko pracuje jak powinno..

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
po wymianie zrobiłem ok 1500km i na razie wszystko jest ok mogę więc polecić ten zakład, bo znają te skrzynie na wylot. Zresztą jak ją demontowali to było widać, że już wcześniej setki ich wyciągali.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Kogo polecacie w mazowieckim lub łódzkim do naprawy skrzynki rozdzielczej? Byłem dzisiaj na wymianie oleju w niej to mój mechanik zauważył opilki w środku. Dodam ze miałem sztuki przy hamowaniu i wolnej jeDzie. Żadna kontrolka mi nnigdy się niesnie świeciła.
Opublikowano
Kogo polecacie w mazowieckim lub łódzkim do naprawy skrzynki rozdzielczej? Byłem dzisiaj na wymianie oleju w niej to mój mechanik zauważył opilki w środku. Dodam ze miałem sztuki przy hamowaniu i wolnej jeDzie. Żadna kontrolka mi nnigdy się niesnie świeciła.

Proponuje warsztat Pompa u Papika

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mnie chyba tez dopadla słynna zebatka wyskakuje i kontrolka 4x4 i hamulec reczny na zółto oraz poduszka na czerwono a na dodatek podczas jazdy zablokowalo m :shock: i kola.Chyba ze to cos innego :?:
Opublikowano
Mnie chyba tez dopadla słynna zebatka wyskakuje i kontrolka 4x4 i hamulec reczny na zółto oraz poduszka na czerwono a na dodatek podczas jazdy zablokowalo m :shock: i kola.Chyba ze to cos innego :?:

jak Ci koła zablokowało ??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A ty dalej bladzisz....Czy to tak ciezko zrozumiec ze nalezy odczytac bledy?
Opublikowano
Witam ja całą skrzynkę x-drive w E60 naprawiałem u tego człowieka http://bmw-serwis.com.pl/ czas naprawy 1,5 dnia ale dalii mi autko zastępcze jak się okazało że to trochę potrwa i przyjechałem następnego dnia. Na piśmie gwarancja dwa lata ale twardo się zapierali że nic się nie stanie pod warunkiem że koła będą odpowiednio dobrane, mianowicie obwód tył i przód taki sam. Mogę ich szczerze polecić widać że się znają i chcą naprawiać a nie tylko wymieniać.
Opublikowano

Czołem.

Mój przypadek jest inny.. zastanawiam się czy związany ze skrzynką xdrive. Auto podczas hamowania lub w ruchu jednostajnym na skręconych mocno kołach np na rondzie na 1 i 2 biegu ewidentnie strzela w napędzie gdzieś pod autem ale słychać to raczej z tyłu z okolic dyfralub półosiek tylnych. Podczas przyśpieszania ten strzał nie występuje. Przy hamowaniu i przyśpieszaniu na wprost też jest OK. Nie wyświetlają się żadne wskazane wcześniej błędy. Za tydzień może 2 uda mi się pozdejmować osłony i obejrzeć wał, półośki itd... Gdzie szukać przyczyny? Podpora wału, przeguby, mocowanie tylnego zawieszenia? A może jest ktoś z okolic Bielska kto byłby w stanie określić "na słuch" na co zwrócić uwagę i gdzie szukać przyczyny? Pacjent x3 2,0d 2005

Pozdrawiam

Opublikowano
Dzisiaj zmieniałem filtr paliwa.Myślę z ciekawości zajrzę do tej słynnej zębatki.Co tam 4 śruby 2 wtyczki.Jakie było moje zdziwienie zębatka jak nowa z fabryki,Zero wytarcia.Przebieg ory 204tys.Auto mam od 2lat sprowadzone z Belgii.Jak to jest ze u jednych wycierają się te zębatki a u innych nie.Drugie pytanie chciałbym wymienić olej w skrzyni rozdzielczej czy po wymianie jest konieczna adaptacja?Czy odłączyć lepiej akumulator przed wymianą?
Opublikowano
Dzisiaj zmieniałem filtr paliwa.Myślę z ciekawości zajrzę do tej słynnej zębatki.Co tam 4 śruby 2 wtyczki.Jakie było moje zdziwienie zębatka jak nowa z fabryki,Zero wytarcia.Przebieg ory 204tys.Auto mam od 2lat sprowadzone z Belgii.Jak to jest ze u jednych wycierają się te zębatki a u innych nie.Drugie pytanie c?

Odpowiedź jest bardzo prosta:

-kiedy kończy sie skrzynka to pierwszym tego objawem jest wytarcie tej plastikowej zębatki.

Opublikowano
Witam w rheingoldzie jest opcia zarówno kalibracji jak i wymian oleju trzeba poszukać VTG i tam są te opcje odpiecie akumulatora nie jest potrzebne
Opublikowano
Olej wymieniony zalalem niemiecki olej Ravenol 80zl litr ze specyfikacją i aprobatą BMW.Stary olej byl już bardzo ciemny ale czysty.Tzn bez ciał obcych tzn.opiłków itp.Adaptacji nie robilem i wszystko chula
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ma specyfikacje a nie aprobate BMW. Sa doniesienia o Uszkodzeniach reduktorow po zastosowaniu Ravenol...