Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Właśnie jestem po eksperymentach z wymianą płynu spryskiwaczy na zimowy. Było to w ogóle pierwsze uzupełnienie płynu. Kilka dni temu wlałem Orlen do pełna i zapaliła się kontrolka, że mało płynu. Przestały też działać spryskiwacze reflektorów. Po lekturze tego wątku kupiłem dzisiaj BP i zacząłem wypryskiwać Orlen. Pod koniec tego procesu zadziałały spryskiwacze reflektorów i zniknęła usterka mało płynu. Wlałem BP do pełna i znowu przestały działać spryskiwacze, oczywiście wróciła usterka mało płynu. Wypryskałem BP i ponownie zalałem Orlen z litrem wody z kranu. Wszystko od razu zaczęło działać, zaś usterka do chwili obecnej nie wyskoczyła. Wydaje mi się, że czujnik w zbiorniku dostosowuje się do płynu, ale może się mylę.
  • Odpowiedzi 88
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Przełączyłem się na Shell'a i problemu nadal nie ma. Miałem w zbiorniku płyn z Orlenu i BP i też problem nie wystąpił.

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" (Albert Einstein)

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

"Lubię walczyć z silniejszymi"

Opublikowano

Pytania w związku z tematem - w jaki sposób włącza się spryskiwacze biksenonów? Czy włączanie jest jakoś powiązane ze spryskiwaniem szyb?

Gdzie się znajdują te spryskiwacze? Czy dobrze myślę, że znajdują się za tymi zaślepkami poniżej reflektorów?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Spryskiwacze reflektorów włączają się chyba co 3-cie spryskanie szyb, resztę już się domysliłeś

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Spryskiwacze reflektorów włączają się chyba co 3-cie spryskanie szyb, resztę już się domysliłeś

Dzięki za odpowiedź.

Jak dbać o spryskiwacze reflektorów zimą? Oczyszczać ze śniegu i lodu przed jazdą, czy BMW to jakoś przemyślało? Boję się takiej sytuacji, że te zaślepki przymarzną do karoserii i silniczek od spryskiwaczy się przepali.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tam chyba nie ma żadnego silniczka tylko papa nabija ciśnienie w szlauch a spryskiwacze się wysuwają i spryskuja. Jedyne co się może zdążyć to pojawić się nieszczelnosc ale chyba to rzadka awaria i raczej często się nie zdaża.

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam,

Jak faktycznie radzicie z tym błędem?

- ćwiczyłem płyn orlen, bp, shell - nadal błąd, nie stosowałem Sonax.

- przy minus 5 stopni kontrolka płynu spryskiwaczy wykazuje bład tj. niski poziom (przy minus 1,2,3 jeszcze ok, ale poniżej 5 mam pełny zbiornik i daję błąd)

- nie podaje na tylnią szybę (F21 w trasie brudzi tyłek w parę minut, nie mam lotki)

- nie podaje na lampy, w ogóle

- wizyta w Aso Wrocław zakupiłem 2 butelki "koncentratu" , jeszcze nie użyłem

To znaczy, że każdorazowo kupujecie płyn do szyb w Aso bmw?(!)

Jeżdżę F21 2013/06, czytałem o tym czujniku wcześniej i teraz dopisuję osobiście zapytanie, jest 01.01.2015. Pozdrawiam

Edytowane przez Bartelmus1
Opublikowano
Kupuję Shell'a. Wcześniej miałem z BP. Kiedyś przez przypadek zimowy z Orlenu. Nigdy mi się kontrolka nie zapaliła w F10 i w F30.

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

Opublikowano
Kupuje najtańsze "marketowe" płyny po 6-7zł za 5l,ładnie zmywają i nie ma żadnej kontrolki.

Było:

e36 318i Cabrio

E61 525d

F30 318d Sportline

F36 420i M-Pakiet

Jest : G30 518d SportLine

Opublikowano

Mam ten sam problem :-( wczoraj zalałem do pełna płyn z orlenu i wciąż kontrolka swieci ! Zadzwoniłem do ASO i potwierdzili co na forum ze musi byc płyn przewodzący prąd bo zmienił sie czujnik z pływaka na jakis elekto.. cos tam ...

Wypstykam cały orlen i zaleje BP + sonax i zobaczymy acz kolwiek w piatek mam wizyte w ASO to pewnie beda mnie namawiać zakup u nich :cry2:

DRIVEN TO PERFECTION
Opublikowano

Ja lałem od początku płyn z BP i nigdy przez półtora roku nie miałem problemu.

Do czasu... Kilka dni temu zalałem pod korek a niedługo później kontrolka znowu pokazała kończący się płyn.

Idąc za radą znajomego z ASO BMW, dolałem ok. 200ml wody(oczywiście +/- na oko, przy założeniu że rozcieńczamy ok. 4L płynu). Konrolka zgasła i już się nie zapaliła.

Akurat miałem pod ręką niegazowaną mineralną ale kranówa również jest OK).

Polecam - prosty sposób a skutecznie załatwia sprawę.

W Mercedesach zdarzają się podobne jaja i tam również woda pomaga.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Kranówa zawiera minerały (a raczej jony/kationy) dzięki którym odbywa się przewodzenie, w związku z tym ginie kontrolka powiadomienia, ale... kranówa ma mnóstwo kamienia i innego syfu, który przy dłuższym użytkowaniu (nawet już po kilku miesiącach) zawali Ci dyszę kamieniem i po "kozaczeniu" :)

Opublikowano

Kranówa zawiera minerały (a raczej jony/kationy) dzięki którym odbywa się przewodzenie, w związku z tym ginie kontrolka powiadomienia, ale... kranówa ma mnóstwo kamienia i innego syfu, który przy dłuższym użytkowaniu (nawet już po kilku miesiącach) zawali Ci dyszę kamieniem i po "kozaczeniu" :)

Jak wspomniałem - dolałem mineralną butelkowaną bo miałem akurat pod ręką i pomogło więc jak ktoś ma obawy można lać taką albo próbować z destylowaną.

Poza tym +/-200ml wody, nawet kranówy, dodane do 4L zimowego płynu do spryskiwacza napewno nic mi nie zawali., nawet po paru latach. Bez obaw...

• 1 rok później...
Opublikowano
Ja natomiast z tym problemem spotkałem się dzisiaj. Mam wlany jakiś tani płyn i dzisiaj przy -2 stopniach miałem problem... Zajechałem do domu, wlałem szklankę wody destylowanej i po problemie :)
Opublikowano
Wczoraj zapaliła mi się kontrolka płynu do spryskiwaczy. Dolałem 5 litrów płynu z Shell'a i zgasła :mrgreen:

Opublikowano
I niestety... Dzisiaj -5 i znów mamy komunikat. Jak tylko go wyleję to podjadę do ASO i kupię oryginalny który można rozcieńczać. Pytanie do Was jaka jest pojemność zbiornika płynu w F30?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pytanie do Was jaka jest pojemność zbiornika płynu w F30?

Około 4l. Polecam płyn z Shella, byle nie ten o zapachu "męskim" bo j*bie jakby ktoś Brutala tam nalał :lol:

Instagram: @kolczasty