Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jako że mam w chwili obecnej kłopoty z dostępem do netu bez dłuższych wstępów zapytam: wymienić olej w skrzyni i dyfrze w moim 328i manual czy nie? Gość w sklepie twierdzi, że skoro nie ma wycieków to nic nie zmieniać. Ja natomiast nie wierzę w coś takiego jak "life time oil". Pomóżnie bo mam dylemat. Na skrzyni mam pomarańczową naklejkę "ATF Oil".

Opublikowano (edytowane)

wymien, wymien. do skrzyni atf tak jak zalecaja a do dyfra np Mobil

Gearlube VS 600 lub odpoiwednik Castrola o symbolu SAF-XO o ile pameitam, nie wiem czy jeszcze jakas firma produkuje odpowiednik tych olejow do dyfrow ale te ktore wymienilem sa dedykowane do bmw...

Edytowane przez ToLo
Opublikowano

nie jestem przekonany co to tego "smialo". przeszukaj forum i znajdziesz zupelnie odmienne opinie.

1) rzeczywiscie nie jest latwo ocenic co mieli na mysli i producent oleju i samochodu decydujac sie na "lifetime" = nie podlega wymiane. czy liczyli sie z tym, ze samochod bedzie jezdzil 10,15 lat i wiecej? raczej tak.

2) biorac pod uwage, jak rygorystyczne sa zalecenia w instrukcji co do innych plynow eksploatacyjnych, dlaczego akurat olej jest "lifetime".

3) i jeszcze jedno - wymiana oleju w skrzyni automatycznej polegajaca na jego spuszczeniu i dolaniu nowego oznacza wymiane tylko 30%. zeby wiec istotnie poprawic jego wlasciwosci (przy zalozeniu, ze ulegaja one pogorszeniu z czasem) trzeba kilka razy wymienic lub wyciagnac skrzynie do wymiany.

sam sie zastanawialem na tym kupujac auto z przebiegiem 240 tys i za namowa mechanika ... nie wymienilem.

Opublikowano

sam sie zastanawialem na tym kupujac auto z przebiegiem 240 tys i za namowa mechanika ... nie wymienilem.

to dotyczy Twojej skrzyni automatycznej?? jesli tak to pozdrow mechanika :duh:

Opublikowano
Witam!

Jako że mam w chwili obecnej kłopoty z dostępem do netu bez dłuższych wstępów zapytam: wymienić olej w skrzyni i dyfrze w moim 328i manual czy nie? Gość w sklepie twierdzi, że skoro nie ma wycieków to nic nie zmieniać. Ja natomiast nie wierzę w coś takiego jak "life time oil". Pomóżnie bo mam dylemat. Na skrzyni mam pomarańczową naklejkę "ATF Oil".

ATF znacz automatic tramsmission fluid a piszesz, że skrzynia manual. Dziwne. Mój brat miał kiedys rekinka 318 z normalną skrzynią i po dwóch latach eksploatacji mimo, że nie miał żadnych wycieków ze skrzyni postanowił olej jednak zmienić, ponieważ coś zaczęły mu ciężko wchodzić biegi. Odkręca korek spustowy a tu................nic jedna kropla. I skończyło się na tym, że musieliśmy szukać jakiejś używanej skrzyni. Była jednak trochę drozsza od tego oleju...............

Opublikowano

Ja jakiś miesiąc temu pojechałem profilaktycznie sprawdzić poziom oleju w skrzyni i dyfrze , w skrzyni był ubytek 0,7l ,

Polecam wszystkim zainteresowanie się tym , koszty znikome a mogą zaoszczędzić dużo nerwów i pieniędzy.

Jeśli nie idzie na siłe , trzeba użyć jeszcze większej siły
Opublikowano

Wyadje mi sie, ze Tomek WRX napisał najdobitniej.. Koszty znikome

Warto wymienic olej...jest tani. Sama robicizna bedzie droższa.NIE nalezy zbyt częst wymieniac oleju. Od razu nalezy chyab wymenić uszczelke..Tak mi sie wydaje.

Warto sprawdzic to co jest pod samochodem i zapisac, zrobic sobe niejako kalendarzyk--co i kiedy , przy jakim przebiegu było wymieniane-na jaki olej-nazwa itd...

pozdrawiam...

U mnie sie szykuje remont skrzyni..albo wymiana, bo jedynka wyskakuje mi nitoeycznie...czasem zas nie wyskakuje. NIe wiem co się dzieje..moze ktos przy okazji poradzi....bo nie che mi sie zaśmiecac forum i zaczynac nowego wątku, chyba, że :search:

:mrgreen:

"Mężczyznę poznać nie po tym jak zaczyna, ale po tym, jak kończy..." Leszek Miller

"Czy stać nas na to, aby nas nie było stać..?" Kazimierz Marcinkiewicz

2oo> niż 4 koła

Opublikowano
Witam!

ATF znacz automatic tramsmission fluid a piszesz, że skrzynia manual. Dziwne. Mój brat miał kiedys rekinka 318 z normalną skrzynią i po dwóch latach eksploatacji mimo, że nie miał żadnych wycieków ze skrzyni postanowił olej jednak zmienić, ponieważ coś zaczęły mu ciężko wchodzić biegi. Odkręca korek spustowy a tu................nic jedna kropla. I skończyło się na tym, że musieliśmy szukać jakiejś używanej skrzyni. Była jednak trochę drozsza od tego oleju...............

Bardzo często producenci samochodów i do automatów i do manuali leją ATF. Tak jest też w przypadku mojego autka. Co do stanu oleju w skrzyni i moście jest ok bo sprawdzałem. Olej w moście jest złotawy a w skrzyni troszkę ciemnawy. Na wiosnę i tak wymienię chyba oba te płyny. Największe moje obawy budzi jednak szczelność skrzyni i dyfra po wymianie oleju. Boję się, że nowy olej spowoduje, że będzie mi on wyciekał. Mój mechanik twierdzi, że nie powinno wyciekać. W tej chwili mam najechane już 163 tys. km. Czy wam po wymianie tych płynów pojawiły się jakieś wycieki? :?

Opublikowano
ja wymienilem olej w skrzyni i dyfsze , samochod jest w moim posiadaniu niecale 2 lata , olej zmienilem po kupnie i 0 wyciekow nic wszystko ladnie pieknie :-)
Opublikowano
ja wymienilem olej w skrzyni i dyfsze , samochod jest w moim posiadaniu niecale 2 lata , olej zmienilem po kupnie i 0 wyciekow nic wszystko ladnie pieknie :-)

Wymieniłeś olej na jaki? Co zalałes do Dyfra i co do skrzyni?

ile kosztowała uszczelka?

pozdrawiam... :D

"Mężczyznę poznać nie po tym jak zaczyna, ale po tym, jak kończy..." Leszek Miller

"Czy stać nas na to, aby nas nie było stać..?" Kazimierz Marcinkiewicz

2oo> niż 4 koła