Skocz do zawartości

BMW e34 520I Opony Zimowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

jako że w zeszłym sezonie moje opony zimowe odeszły na spoczynek, zacząłem zastanawiać się nad nowymi. Rozmiar oczywiście 195/65/15 i teraz pytanie. Macie coś w miare taniego i sprawdzonego na zime? Znajomy jeździł na Dębicy Frigo I i bardzo dobrze się sprawowały, niestety serii I już nie ma a podobno II to już nie to samo.

Potrzebuje czegoś co nie zleci po 1000km na czarnym asfalcie w trasie a jednocześnie da rade w głębokim śniegu i na jakimś stromym podjeździe.

Wcześniej miałem opony Savy i nie narzekałem. Czekam na opinie i podpowiedzi.

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!

Opublikowano
Cześć kolego, kiedyś miałem e34 i zimówki Continentala, ale nie pamiętam jaki to był model, poza tym używki, a mimo to dawały radę. W tej chwili - znaczy się na zimę ;) - na e46 mam Goodyear Ultra Grip 7+. W zeszłym roku zapłaciłem bodajże 880 pln/komplet z dostawą pod dom. U mnie zima to jest zima i jestem z nich w pełni zadowolony. I nawet w takim średnio głębokim śniegu (żeby się tylko nie zawiesił) dają radę. Zresztą przy wyborze kierowałem się głównie testami w czasopismach, a mam tego trochę. Poza tym zauważyłem, że bieżnik tego typu "choinka", super wgryza się w śnieg.
A wszystko to przez REKINA ;-)
Opublikowano
  • Autor
Dzięki wielkie Maru, sprawdzę :) chciałbym usłyszeć więcej opinii żebym miał się nad czym zastanowić ale niestety początek września to zbyt wczesny termin żeby ktoś zainteresował się tematem typowo zimowym :?

(OO=[][]=OO)

Opublikowano
Ja mam aktualnie Nokiany WR G2 i musze powiedzieć że innych bym nie kupił :D Szczerze polecam:)
Opublikowano
Ja na zimę mam jakieś Goodyear, nie pamietam niestety modelu. Sprawują się naprawdę dobrze,chociaż mają już trochę lat. To będzie ich ostatnia zima, a następne będą też Goodyear,ale Ultra Grip 8. Czytałem dużo opinii na temat różnych "zimówek" i te mają bardzo dobre opinie. Ja z Goodyear jestem zadowolony i przy nich pozostanę. Maru jak widzę też z opon tej firmy jest zadowolony. W drugim samochodzie mam dębicę frigo i też nie narzekam. Na śniegu spisują się dobrze, na asfalcie jednak są trochę głośne, ale to chyba jedyny minus (może to kwestia tego, że nie są pierwszej młodości). Wiem, że o dębicach ludzie różnie piszą, ale ja często jeździłem na oponach tej firmy i złego słowa o nich nie powiem.
Opublikowano
Ja polecam Continentale bardzo dobrze się sprawują na śniegu a i na suchym czarnym asfalcie nie zauważałem nadmiernego zużywania się . Jeździłem na nich w różnych warunkach od Bieszczad po długie trasy na czarnym i nigdy mnie nie zawiodły. Co do modelu niestety nie pamiętam. W tej chwili jeżdżę na jakiś goodyearach. Kupiłem je z alusami a że nie były za rewelacyjne to aktualnie jeżdżą na tyle. Przez lato zrobiłem na nich jakieś 5000 km i powiem szczerze że nie widać ubytku gumy, co mnie mile zaskoczyło. Co do trzymania na śniegu jeszcze nie przetestowałem.
Sztuką jest zabić muchę boczną szybą
Opublikowano
  • Autor
ja chyba też będę za Goodyear tylko muszę przemyśleć czy 7+ czy 8:) dzieki wielkie za opinie

(OO=[][]=OO)

Opublikowano
też polecam conti ;)
Gdyby Bóg kochał przedni napęd to chodzilibyśmy na rękach ;)
Opublikowano
opony na zimę powinny być węższe od letnich np. letnie 225 a zimowe też 225 czy lepiej zimowe jednak 205 :?: :?: :?:
Opublikowano
205, a wersja ekonomiczna 195 :)
Opublikowano
205, a wersja ekonomiczna 195 :)

Ja w touringu na zimę wrzucam NOKIAN 195/65 R 15 na Styling 5 ;) Zimą im węższa opona, tym lepiej (ale bez przesady).

Pozdrawiam

Opublikowano
ok dzięki za podpowiedzi :D
Opublikowano

Kolega się pytał o jakieś tańsze a Wy mu opony klasy premium, ja z klasy premium mogę polecić DUNLOP WINTERSPORT 3D, mam ją w rozmiarze 205/65R15 H, ale taka opona klasy premium w rozmiarze 195 kosztuje tyle ile klasy ekonomicznej w 205. Z klasy ekonomicznej to masz do wyboru FULDA KRISTAL MONTERO 3, BF GOODRCH GFORCE, FIRESTONE WINTERHAWK 2EVO,UNIROYAL MS PLUS6, i jeszcze inne, wymieniłem takie, bo takie np u mnie się najlepiej sprzedają.

Wymieniłeś FRIGO, FRIGO2 z tego co pamiętam to jest to GOODYEAR ULTRA GRIP5 z chyba połowy lat 90.

Opublikowano
  • Autor
Te Goodyeary stoją jak dla mnie za około 230zł sztuka więc myślę że jeszcze mieści się to w moim budżecie - taka granica. Droższe raczej nie wchodzą w grę z racji tego że robię ok 40 tys rocznie i te opony jednak idą to nie opłaci mi sie brać czegoś po300 czy 400 za sztukę i wymieniać co 2 sezony. Kryzys moi drodzy kryzys:) dzieki za pomoc

(OO=[][]=OO)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam. W tamtym sezonie kupiłem Goodyeary ULTRA GRIP 8 195/65/r15 i mogą polecić w 100%. Mieszkam w terenie górzystym, żadna górka nie była przeszkodą :D