Skocz do zawartości

SKRZYNIA AUTOMATYCZNA W 525tds

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM.

mam dośc nietypową sprawe. potrzebuje pomocy odnośnie skrzyni automatycznej. samochodzik jest z XII.94r i przypuszczam że od nowości nie był wyminiany olej jak i filtr w skrzyni. gdzieś na forum czytałem żeby po przejechaniu 200,000 km nie wymieniać oleju, ani filtra. ja mam prawie 260tys i nie wiem co mam robic!!:) :doh:

a to wszsytko zaczeło sie od tego że jak jest zimny silnik skrzynia chodzi oki, tzn suwakiem swobodnie moge zmieniać biegi, natomiast po przejechaniu kilku kilometrów jak sie zagrzeje silniczek i olej w skrzyni no dosłownie nie moge przesuną suwaka żeby zmienić bieg. jaka może byc przyczyna takiego zachowania???

a jeszcze żeby było ciekawiej od tygodnia czasu mam jakieś dziwne szarpanie. biore suwaczek na D i dopiero gdzieś po 5 sekundach mocno załapie i szrpnie mi całym samochodem i dopiero jedzie. tak samo jest jak dojezdzam do swiateł i zdejmuje noge z gazu, poczym samochód sie nie zatrzymuje tylko dodaje gazu bo sie swiatła zmieniły i też jest opóźnienie jakieś 5 sekund i szarpniecie.

POTRZEBUJE POMOCY!!!! MOZE TO TEN OLEJ I FILTR???? :modlitwa:

aha mam zdjecia swojego bmw i chciałem dodac je do galeri tylko że sa one w rozdzielczości 7,2 mln pikseli i nie moge ich tam zamieścić.a zdjecia mam na prawde ciekawe.

pozdrawiam wszsytkich fanów i maniaków marki BMW :twisted2:

Opublikowano

nie chce cie martwic ale objawy nie wroza dobrze ......

ja mialem podobne zachowanie - powod - skrzynia do remontu .... raczej sie juz nie poprawi - moze byc tylko gorzej :duh:

Opublikowano

Witam

Xilver Ty jestes jak Jonasz :D

Zalecam koledze natychmiastowa wymiane oleju i filtra!

Oczywiscie przydaloby sie plukanie.

No imam pytanko :jak wyglada olej /kolor,zapach,/ i stan oleju.?

pozdrawiam

Opublikowano

zdecydowanie popieram - wymien olej i filtr - zobacz czy olej nie jest spalony , sciagnij miske - zobacz ile jest magnetycznego szlamu........

jednak moze juz byc za pozno ( obym sie mylil , bo nikomu nie zycze padniecia skrzyni )

Opublikowano

Moze nie bedzie tak zle. Wymien olej natychmiast. Filtr jest do umycia a nie do wymiany.

Pozdro

Opublikowano
  • Autor

witam

wczoraj udałem sie do stacji obsługi i dokonałem wymiany oleju w skrzyni (był czarny jak smoła i powinno go byś 3 litry a moze było 1,5) oraz filtra (tamten to wspomnienie, nawet nie chciałem płukac tylko przed wymiana kupiłem wszystko nowe) i oczywiscie uszczelka.

zrobiłem juz 100km po wymianie oleju i filtra i sie poprawiło, już nie ma takich szarpań ani chilowych opóźnień.

pytałem sie w serwisie bmw co ile mam przyjeżdzać na wymiane oleju w skrzyni a oni na to : co 40tys km :D tak wiec nie ma innego wyjscia jak trza to trza zeby wszystko było oki :cool2:

Opublikowano
  • Członkowie klubu

A buja ci obrotami na wolnych - może to nie skrzynia a coś w regulacji silnika - było o tym na forum - jak silnik zle chodzi to od razu przenosi sie to na złe działanie automatu. Poszukaj na forum.

Olej i filtr wymien ale na odpowiedni - sprawdż jaki typ skrzyni i co wlać - popytaj Sebasta o to.

Krzysiek.

BMW Klub Polska

Opublikowano
  • Autor

olej w skrzyni mi wymienili bo sprawdzili numer skrzyni i naklejke i odpowiedni nalali oraz filterek jest nowy.

obroty sa oki ale od powenego czasu nie chodzi mi ten samochodzik tak jak powienien po ustawieniach pompy przez fachowca :duh: ale chyba od :mad2: . i teraz musze jechać do bmw na ustawienie lub kupic nowa pompe.

pozdrawiam

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Jaki masz przebieg i co robili przy pompie.

Krzysiek.

BMW Klub Polska

Opublikowano

Kurcze - mam 325 TDSa automata z 94 roku, jest wszysko OK - póki co, ale mam 210 tysięcy przejechane. Radzicie wymienić olej w skrzyni ?

Mario

Opublikowano

A masz tam olej :?: :P

Sprawdz w jakim jest stanie i jak bedzie potrzeba to wymien.

pozdrawiam

Opublikowano

pytałem sie w serwisie bmw co ile mam przyjeżdzać na wymiane oleju w skrzyni a oni na to : co 40tys km :D tak wiec nie ma innego wyjscia jak trza to trza zeby wszystko było oki :cool2:

mineralny co 40, syntetyk co 70-80 tys km

zalezy jakim ci zalali

zh
Opublikowano
WITAM.

mam dośc nietypową sprawe. potrzebuje pomocy odnośnie skrzyni automatycznej. samochodzik jest z XII.94r i przypuszczam że od nowości nie był wyminiany olej jak i filtr w skrzyni. gdzieś na forum czytałem żeby po przejechaniu 200,000 km nie wymieniać oleju, ani filtra. ja mam prawie 260tys i nie wiem co mam robic!!:) :doh:

a to wszsytko zaczeło sie od tego że jak jest zimny silnik skrzynia chodzi oki, tzn suwakiem swobodnie moge zmieniać biegi, natomiast po przejechaniu kilku kilometrów jak sie zagrzeje silniczek i olej w skrzyni no dosłownie nie moge przesuną suwaka żeby zmienić bieg. jaka może byc przyczyna takiego zachowania???

a jeszcze żeby było ciekawiej od tygodnia czasu mam jakieś dziwne szarpanie. biore suwaczek na D i dopiero gdzieś po 5 sekundach mocno załapie i szrpnie mi całym samochodem i dopiero jedzie. tak samo jest jak dojezdzam do swiateł i zdejmuje noge z gazu, poczym samochód sie nie zatrzymuje tylko dodaje gazu bo sie swiatła zmieniły i też jest opóźnienie jakieś 5 sekund i szarpniecie.

aha mam zdjecia swojego bmw i chciałem dodac je do galeri tylko że sa one w rozdzielczości 7,2 mln pikseli i nie moge ich tam zamieścić.a zdjecia mam na prawde ciekawe.

No tak rzeczywiście masz problem. Nie wnikając w szczegóły najczęstszą wadą automatycznych skrzyń biegów w Mercedesach i BMW są ich właściciele, którzy nie czytają instrukcji obsługi, w której napisane jest, że max. co 100 tyś km. należy olej wymienić. Ale musi być to specjalny olej ATF. Może być to Dextron taki czerwony ale z tego rocznika jest juz na pewno Dextron II taki bardziej brązowawy /zapytaj w autoryzowanym serwisie BMW/ DLATEGO JEST TO TAKIE WAŻNE, PONIEWAŻ OLEJ W AUTOMATYCZNEJ SKRZYNI BIEGÓW MUSI ZACHOWAĆ SWOJE WŁAŚCIWOŚCI /LEPKOŚĆ, SMARNOŚĆ ITP/ W ZAKRESIE TEMPERATUR - UWAGA OD -30 ST. C. DO + 180 ST. C. Każdy inny olej możesz stosować do smażenia frytek. Ponadto przy wymianie /ktos pisał 30%/ trochę przesadził wymieniasz ok. 70% ilości oleju w skrzyni biegów reszta zostaje w przekładni chydrokinetycznej tzn. takim hydraulicznym sprzęgle w kształcie opony od taczki, w której jest jednocześnie pompa i turbina tłocząca olej.

Kończąc tak jak pisali inni sprawdź jaki jest olej. Jeśli jest spalony to tarczki też i już masz po zawodach.

Współczuję i pozdrawiam.[/b]

Opublikowano
Kurcze - mam 325 TDSa automata z 94 roku, jest wszysko OK - póki co, ale mam 210 tysięcy przejechane. Radzicie wymienić olej w skrzyni ?

Mario

Mario dobrze Ci radzę mimo, że jestem mechanikiem i mam książkę o naprawie BMW na wymianę oleju pojechałem do AUTORYZOWANEGO DILERA. Zapłaciłem za olej z wymianą ok. 300,-PLN oczywiście pytałem wcześniej Helmuta od którego kupiłem mojego TDS'a kiedy ostatni raz zmieniał olej. Jak usłyszałem, że nie zmieniał a ostatni wpis ze zmianą był po ok. 100 tyś a na liczniku było ok. 180 tys TO NAWET SIĘ NIE ZASTANAWIAŁĘM 300,PLN nie równa sie niestety 4000,-PLN.

TOBIE RADZĘ TO SAMO. Te skrzynie na prawdę wytrzymują dużo /miałem tez chwilę MB 124/. POD JEDNYM WARUNKIEM WŁAŚCIWY OLEJ WE WŁAŚCIWYM MIEJSCU I CZASIE.

Przeczytaj inna moją odpowiedź na ten temat.

Opublikowano
WITAM.

Mam tedeesa w autoamcie, też XII 94.

Natychmiast zmienić : Filtr oleju skrzyni, uszczelka filtru , olej skrzyni.

Natychmiast zmienić filtr paliwa (o ile nie zmieniany) i filtr paliwa.

SPrawdzić przy zmianie oleju skrzyni dno .. .co jest przyklejone do magnesów (rozbierzesz to zobaczysz) jak tylko mikroskopijne opiłki i olej nie śmierdzi spalenizną - powinno wszystko wrócić do normy ... jak olej śmierdzi spalenizną i na magnesach na dnie miski masz większe "odłamki" pchać "auto do ludzi".

Pozdrawiam

Opublikowano
Moze nie bedzie tak zle. Wymien olej natychmiast. Filtr jest do umycia a nie do wymiany.

Pozdro

Kocham ten naród oszczędzający na wszystkim ... kilkadziesiąt zeta ma go zbawić ??? Bosz ...

Opublikowano
  • Autor

witam ponownie.

niestety mam dziwna prace silnika od czasu do czasu wskazówk obrotomierza skacze mi do góry, tzn faluja obroty.

jeśli chodzi o pompe, miałem ja rozbieraną tzn. dokładnie była odkręcona od niej góra z tych 4 może 5 srub, bo podobno ropa uciekałą z pod tego oringu takiego w dziwnym kształcie i karbowanego.

tak wiec posłuchałem fachowca i kupiłem nowy oring. i go wymienili.

i tak przed wymianą samochodzik jeździł jak siemasz :cool2: nic dodać nic ująć przy 160 jak wciskałem gaz na maxa to redukował i szedł ostro :twisted2: . jechałem 525tds 225km/h nawet zdjecia zrobiłem. a teraz samochód idzie tylko do 190 nio jak sie rozbuja 200i to koniec.

o redukcji przy 160 moge zapomnieć.

podobno musze jechac do dobrego pompiarza który ustawi pompe w boschu na maszynie i bedzie wszsytko oki. inni mówią że wystarczy samochodzik podpiąć pod komputer i też można to ustawić.

aha a dokładnie kilka dni temu tak gdzieś 2 moze 3 dni temu przed wymianą oleju w skrzyni i filtra przestał mi działać przełacznik do skrzyni gdzie jest znaczek Sport , Economy i * zimówka. naciskałem i nic nie dizałało.pojechałem kupić nowy przełacznik i okazało sie że to samo jest. wiec pojechałem do dobrego elektornika co ma pojecie o bmw i podpioł mi samochodzik pod kompa i okazało sie że skrzynia miała błedy, dokładnie coś od temperatury oleju w skrzyni, ciśnienia, cos takiego wszystkich było ich 7 szt. koleś to wszystko usunął i przycisk działał, tylko kazął mi jechac do serwisu wyienić olej i filtr.

tak wiec zrobiłem i mam spokój

teraz tylko ustawienie pompy i juz można smigać :modlitwa:

pozdrawiam wszystkch maniaków bmw

Opublikowano

Witam

Przydaloby sie podsumowanie tego tematu :)

Poraz kolejny mozemy sie przekonac,ze skrzynie auto to nie szklanki.

Oczywiscie sa awaryjne ,ale pierwsza rzecz to wymienic olej i filtr a w przypadku sterowanych dobrac sie do sterownika.

Tkie szczesliwe zakonczenia dodaja mi otuchy :) ,bo automaty sa juz moja fobia :(

pozdrawiam

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Jak diesel jest w automacie to:

po 1 - musi dobrze byc wyregulowany silnik

po 2 - musi być wymieniany zgodnie z instr. olej

po 3 - nie wolno katowac na zimnym silniku

po 4 - trzeba co jakiś czas skontrolować na kompie auto i usunac bledy

Skrzynie w automacie padają na nasze zyczenie - niestety taka jest prawda, albo olej nie wymieniany, albo katujemy auto, jak się coś stanie to byle kogo puszczamy do naprawy, itp, itd.

Zawsze - zawsze - jak coś jest nie tak ze skrzynią to olej albo żle wyregulowany silnik, lub w naszym przypadku początek końca pomy wtryskowej - falowanie obrotów. Da się coś z tym zrobić ale falowanie nie ustąpi - trzeba wymienić steelwerk pompy - podjechac do boscha niech myślą.

Krzysiek.

BMW Klub Polska

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

WITAM

kilka dni temu stałem sobie na swiatłach (juz po wymianie filtra i oleju w skrzyni) wciskam gaz a samochód sobie stoi i tylko silniczek mruczy.jeszcze raz dodałem gazu, obroty doszły do 2tys. i nagle pojechał z wielkim szarpnięciem. co swiatła było to samo, póxniej na prostej jechałem np. 60km/h i dodawałem gazu obroty rosły a samochodizk nie przyspieszał, gdy nagle szarpnięcie i samochód juz przyspiesza.

tak wiec dzwonie do bmw i sie pytam.a tam słysze, skrzynia złom, tarczki i kosze popalone i pozrywane od wściekania sie!!! ale ja tym samochodem nie szlaeje!!!

i to jest najlepsze.dzwonie do znajomego mechanika co zajmuje sie skrzyniami automatycznymi, kazał przyjechac tak wiec jade do niego.kazał kupic nowy filtr i olej. rozkręcił skrzynie, wyjął sterownik od skrzyni,wyczyscił go, zmontował skrzynie, zalał nowy olej (aha w bmw powiedzieli ze wchodzi 3 litry, on ma ksiazki troche lepsze niz w serwisie bmw i tam jest napisane ze 4,7litra. sa to orginalne ksiazki z produkcji z niemiec do bmw.

oki

wszystko zmontował, zalał olej kazał kilka razy pozapinac skrzynie tzn. te biegi poprzesuwać i dopiero zakrecił korek od oleju w skrzyni.

samochodzikiem wyjechał od niego mało zadowlony, natomiast po 5 - 10 minutach miałem usmiech od ucha do ucha.obyło sie bez remontu skrzyni za 4000zl.

jezdze 2 tydzień i teraz na prawde sie wsciekam tym samochodem i nic , kompletnie nic.

powiedział ze teraz jak pzrejeżdze z 1000km zebym jeszcze raz przyjechał na wymiane oleju i moge jeździć następne 250 tys. km.

pozdrawiam

Opublikowano
WITAM

kilka dni temu stałem sobie na swiatłach (juz po wymianie filtra i oleju w skrzyni) wciskam gaz a samochód sobie stoi i tylko silniczek mruczy.jeszcze raz dodałem gazu, obroty doszły do 2tys. i nagle pojechał z wielkim szarpnięciem. co swiatła było to samo, póxniej na prostej jechałem np. 60km/h i dodawałem gazu obroty rosły a samochodizk nie przyspieszał, gdy nagle szarpnięcie i samochód juz przyspiesza.

Identyczny objaw mialem w e38 :oops: Nawet jezdzilem tak jakis czas :oops: Okazalo sie ze bylo malo oleju. Od dolewki mija rok i zadnych problemow :D

Podstawa to poziom oleju.