Skocz do zawartości

Panel sterowania klima

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczow.Mam taki problem z chodzacym nawiewem nawet przy zgaszonym silniku.Z tego co zauwazylem to uruchamia sie w cieplejsze dni,w nocy kiedy teraz temp spada do jakis 13stopni nic sie nie dzieje.W dzien przy temp powyzej 18 juz sie wlacza.Rozladowuje mi aku i musze wyciagac bezpiecznik zeby nie chodzil.Jaka moze byc przyczyna...cos mi sie obilo o uszy,ze moze to byc jez...ale czy jez ma takie objawy,ze raz chodzi,raz nie chodzi?climatronic dziala normalnie,da sie regulowac sile nawiewu i temperature.Z gory dziekuje za odpowiedz,pozdrawiam. dzieje sie to w BMW 728 rok

znalazla sie przyczyna (prawdopodobna) chodzacego nawiewu...do wymiany panel klimy...moze ktos ma cos takiego..wsadzalem od 7 4.0D ale nie dzialal... mam szukac po numerach z mojego? przeszukalem allegro,ale nigdzie nie widze podobnych numerow. moj nr 6411 6 901 314 moze znajdfzie sie zyczliwa osoba ktora pomoze:D.... za pomoc flaszke przesle poczta:d a jak w miare szybko ktos da odpowiedz to moze jeszcze zimna dojdzie:d

Edytowane przez BMW7LUKOW

Opublikowano
Sprawdź przekaźnik załączający wentylator jeśli taki występuje u Ciebie, może styki się skleiły.
Opublikowano
  • Autor
a gdzie szukac tego przekaznika? jak wyglada? moze ma ktos zdjecie...bylem u elektromechanika i kazal mi zaczerpnac takiej informacji. Widocznie nie chcialo mu sie szukac...
Opublikowano
bylem u elektromechanika i kazal mi zaczerpnac takiej informacji.

Proponuję żebyś więcej do niego nie jechał... A przekaźnika szukaj po pierwsze w czarnej skrzynce pod maską (opis przekaźników powinien być na deklu), lub za schowkiem w kabinie.

Opublikowano
a gdzie szukac tego przekaznika? jak wyglada? moze ma ktos zdjecie...bylem u elektromechanika i kazal mi zaczerpnac takiej informacji. Widocznie nie chcialo mu sie szukac...

Nie wyczułeś ironii,on wiedział,że takiego przekaźnika nie ma.

Opublikowano
  • Autor
znalazla sie przyczyna (prawdopodobna) chodzacego nawiewu...do wymiany panel klimy...moze ktos ma cos takiego..wsadzalem od 7 4.0D ale nie dzialal... mam szukac po numerach z mojego? przeszukalem allegro,ale nigdzie nie widze podobnych numerow. moj nr 6411 6 901 314 moze znajdfzie sie zyczliwa osoba ktora pomoze:D.... za pomoc flaszke przesle poczta:d a jak w miare szybko ktos da odpowiedz to moze jeszcze zimna dojdzie:d
Opublikowano

O panelach było sporo na forum więc tylko w skrócie nieraz podłączając nowy (od innego auta) wszystko działa a nieraz trzeba ustrojstwo zakodować programem NCS który występuje w pakiecie z INPą.Minuta roboty i po sprawie , dobrze jest też dobrać panel z mniej więcej tego samego rocznika. A tu opis jak to zrobić:

Do adaptacji będzie potrzebny program NCS-Expert , jest on w pakiecie razem z INPĄ ( dostępny bez problemu w necie)

Krótka instrukcja kodowania:

1. Uruchamiamy Ncs

2 Ładujemy profil Expertenmodus naciskamy ok

3 Pózniej przycisk F1 czyli FG/ZCS/FA nastepnie F3 i wybieramy model naszego auta potem klikamy w opcje "EWS"

4. Zostawiamy tak Ncs

5 Wchodzimy do katalogu gdzie zainstalowany jest NCS katalog "work" i zmieniamy rozszerzenie pliku FSW_PSW.TRC na FSW_PSW.MAN

6. NAstepnie w NCS naciskamy F6 "Zuruck"

7. Naciskamy F4 i wybieramy sterownik IHK

8. Pozniej F2 "Job andern" i wybieramy opcje SG_Codiren

9. F3 "Job ausfuhren" i na tym koniec kodowania

Rezultat?? Klima się załącza nie ma dziwnych szumów w silniku na nowym panelu

Koszt adaptacji w serwisie -----> 400 zł ja wolałem trochę posiedzieć na necie , podpytać kolegów z forum , pozdrawiam ich

Opublikowano
mariusz42 super robota, bardzo przydatne ,dzięki
lepiej jeździć godzinę jak lord niż całym miesiącem jak dziad
  • 6 lat później...
Opublikowano
Cześć, mam problem z wymiana panelu. Kumpel chce wymienić panel na climatronic ale klima się nie włącza, próbowałem przekodować IHK ale bez zadowalających efektów. Zarówno w dawcy jak i pacjencie jest sprawna klima, ponowne kodowanie według opisu nic nie dało(no prawie bo najpierw zrobilem odczyt IHK bo TRC byl z mojego e90 odczyt), próbowałem nawet zakodować pustym plikiem MAN ale rezultatu nie można uznać za zadowalający. Nawet panel z anglika mamy na podmianę ale tez nic. ktos coś doradzi?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
a nie jest tak, że klimatyzacja automatyczna ma różnice w wiązce, czujnikach itp w nagrzewnicach? W e36 trzeba było przełożyć całą nagrzewnicę żeby przejść z klimy manualnej na automatyczną. Wg real oem w e38 są różne jeże w wersji z klimą manualną i automatyczną.
Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW