Skocz do zawartości

Moj diesel nie chce zapalić. Pomocy. Prosze! :-(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

324td nie daje rady zapalić. Wymieniłem filtr paliwa i nic. Kręci, kręci, kreći i tak az do konca akumulatora. Ale zauwazylem ze po takim ostrym kręceniu musze na nowo odpowietrzyćfiltr paliwa. Czyli wniosek ze wypala zawartosc z filtra a pompa nie nalewa do niego nowej ropy? czy moze pompa paliwowa padla? a moze po prostu padł jakis zaworek (o ile taki jest) zwrotny który nie pozwala na to by ropa uciekała z przewodu paliwowego do baku? Bo dzis po 5 probach i podpięciu kablami innego auta , po dlugim kreceniu wreszcie zaczol jakby łapać i ożył! potem go zgasiłem i ciezko odpalał ale dał rade. Na ciepło jak go zakreciłem to zapalił od razu-nawet bez grzania świec żarowych.Ale teraz wróciłem ze szkoly, ide obaczyc czy zapali i znowu echo. kreci , kreci i nic-dodam ze z rury leci dymek czarnawy wiec kurcze świece chyba działają tylko ma za malo paliwa? i znowu musialem napompować pompką do odpowietrzania filtra paliwa i to sporo. Wiec kurcze chyba pompa paliwa nie podaje paliwa do filtra. Zrobilem jeszcze taką próbe - odkrecilem od silnika przewod ktory idzie od baku i zaczolem krecic silnikiem. Wg. mnie powinien leciec olej napedowy wypychany przez pompe. A nie leciał. wg. mnie sa dwie mozliwosci- albo pompa wogle nie dziala (tylko jakim cudem wreszcie odpalił) albo (jesli jest) to nie dziala zaworek i ucieka mi cale paliwo z ryru do baku i potem trzeba sie niezle nakręcić zeby zapalił. Moze ten zaworek zatkał sie czy coś?

pozdrawiam i prosze o pomoc.[/u]

Radość z jazdy!!
Opublikowano
  • Autor
widze ze nikt nie potrafi mi pomoc ;-(
Radość z jazdy!!
Opublikowano
a moze poprostu ci ropa (woda wytracona z ropy) zamarzla w przewodach lub w baku a tak przy okazji to kiedy byly swiece wymieniane bo prz takich temp jak terz sa to swiece po duzym przebiegu mozna do kosza wywalic
Opublikowano
  • Autor
ale samochod jest w garażu. Pozatym dolałem depresator do paliwa. A świece? nie mam pojęcia. Samochod mna teraz 201 000 przebiegu
Radość z jazdy!!
Opublikowano
Odpalaj na samostart taki preparat do cieżko palących samochodów. rozpylasz do tunelu doprowadzajacego powietrze do auta i pali od strzalu. ja stosowalem w fordzie transicie bo nie mial swiec żarowych(wersja hiszpania) i dzialalo rewelacyjnie! a u ciebie pewnie swiece umarly.
Opublikowano
Witam! Na Twoim miejscu sprawdzil bym swiece żarowe! Kiedys miałem coś podobnego w 524 TD.
BMW E60 530xd :)
Opublikowano
  • Autor
Czyli jednak nie pompa paliwa? teraz probowalem krecić i tez nie dal rady. Raz prawie załapał i tyle. Stawiam na pompe bo widze w przezroczystym wężyku, który idzie od filtra do pompy wtryskowej ze paliwo prawie wogle nie przepływa. Mam w tej rurce taki mały bombelek powietrza i ledwo go silnik zaciąga a jak przestaje krecic to wraca na swoje miejsce. ale kurcze-moze to faktycnzie i swiece.... ale z rury leci dym, i to niekiedy czarny wiec chyba jak by swiece nie palily to by go nie bylo? Patrzylem i niestety jest masakryczny dostęp do tych świec ;-( nie mam klucza zeby je wykręcić bo to potrzebna jest taka dosc cienika rurka
Radość z jazdy!!
Opublikowano
  • Autor
Sprawdziłem próbnikiem czy dochodz prąd do świec. A jak sprawdzic swiece? wykrecic i przylozyc do aku?
Radość z jazdy!!
Opublikowano
Sprawdziłem próbnikiem czy dochodz prąd do świec. A jak sprawdzic swiece? wykrecic i przylozyc do aku?
Albo miernikiem bez wykręcania, albo podłączasz na krótko kabel od aku i jak pójdzie iskra na plusie to znaczy że pobiera prąd i jest raczej dobra.
http://i3.tinypic.com/w1v0w6.jpg
Opublikowano
  • Autor
Czyli świeca żarowa albo działa albo nie? nie ma czegos takiego że rozgrzewa sie np. do polowy swojej temperatury? ale kurcze-to troche dziwne bo nagle padlo by wszystkie 6 świec? a jak by padła np. jedna czy dwie to załapywał by ale nie równo.
Radość z jazdy!!
Opublikowano
Witam , spróbuj tak w bańce ropa odpinasz przewód paliwowy do pompy wtryskowej i wkładasz do bańki z ropą i wtedy próbujesz zapalić w ten sposób wykluczysz lub nie awarie pompy w zbiorniku.Pozdrawiam.
Budyń 730 E-32 było teraz E-34 tds touring.
Opublikowano
  • Autor
Czyli omine też cały filtr paliwa (wymianiem go na początku awarii i moze cos z nim jest nie tak) Wiec jesli w tej probie mi nie odpali to znaczy ze moge wyeliminowac awarie pompy a np. swiece są nie tak. A silnik da rade sam zaciągnąć rope bez pompy? z samej bańki z ropą?
Radość z jazdy!!
Opublikowano
  • Autor
A moze da sie sprawdzic pompe w ten sposob ze odkrece przewód paliwowy przed filtrem paliwa, wtedy zakrece silnikiem i wg. mnie powinna ciec ropa z przewodu.
Radość z jazdy!!
Opublikowano
  • Autor
No to juz wiem. Odkreciłem przewód przed filtrem paliwa i kręciłem rozrusznikiem. Nie poleciał nawet gram paliwa :-(. Potem odkrecilem przewód za filtrem paliwa, wsadziełem go do sloiczka w ropą i od razu silnik odpalił. Diagnoza- pompa paliwa kaput ;-(
Radość z jazdy!!
Opublikowano
  • Autor
Kurcze-teraz juz sam nie wiem. Konsultuje sie wlasnie z kolegą i On mowi mi ze stare diesle nie mają pompy paliwa i że zasysa je z baku pompa wtryskowa. Wiec widocznie u mnie ona zdechla i niewydajnie zasysa
Radość z jazdy!!
Opublikowano
Może masz zapowietrzony filtr paliwa. A w dieslu chyba nie ma czegos takiego jak pompa paliwa paliwo jest zasysane ze zbiornika przez pompe wtryskowa. Tak mam w tds bo chcialem zrobic wylacznik na pompie paliwa jako zabezpieczenie. moze pompa wtryskowa ci siada. problem pojawil sie nagle czy juz wczesniej furka jakos dziwnie sie zachowywala?
Opublikowano
Kurcze-teraz juz sam nie wiem. Konsultuje sie wlasnie z kolegą i On mowi mi ze stare diesle nie mają pompy paliwa i że zasysa je z baku pompa wtryskowa. Wiec widocznie u mnie ona zdechla i niewydajnie zasysa

Z tego co wiem to pompy wtryskowe da się regenerować ale może zatankowałeś gdzieś lewe paliwo może jakiś opał :duh: i zapchała się ta pompa...

Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano
W 324td nie ma w zbiorniku pompki wspomagającej pompę wtryskowej, w związku z tym sama pompa wtryskowa musi zassać paliwo ze zbiornika, a więc jak zdiąłeś wężyk przed filtrem i kręciłeś rozrusznikiem to nie miało prawa lecieć paliwo. Spróbuj ominąć filtr paliwa(żeby wyeliminować jego niesprawność) i sprawdzić czy zaciągnie paliwo ze zbiornika, jeżeli nie to może zamarzło paliwo w przewodach, albo masz jakąś nieszczelność i cały czas się zapowietrza. Pozdrawiam.
Opublikowano
Witam ponownie i przepraszam za tą pompe w zbiorniku ale skoro na paliwie ze słoika zapaliła bez problemu to czemu dalej drążyć temat pompy który jest chyba najbardziej kosztowny moim skromnym zdaniem problem tkwi w układzie doprowadzającym paliwo filtr lub przewody.Pozdrawiam.
Budyń 730 E-32 było teraz E-34 tds touring.
Opublikowano
  • Autor
To bylo tak że tydzien temu w te straszne mrozy auto stalo przez wekend i nie jezdzilem nim. W poniedzialek rano wsadzilem aku, krece, krece i nic. Wstawilem go wtedy do cieplego garażu zeby sie rozmroził, wymieniłem filtr paliwa, do baku wlałem depresator i zapalił z wielkimi oporami. Nastepnego ranka juz nie zapalił. Po godzinie próbowania ożył. Potem juz wogle nie chciał palić. Moze gdy z ropy wydzieliła sie parafina to nawet gdy ropa odmarzła to i tak zatkała mi coś w pompie wtryskowej? bo filtr mam nowiutki. A moze kurcze zapwietrza sie gdzies? np. na styku filtra i podgrzewacza
Radość z jazdy!!
Opublikowano
  • Autor
Czasami jak go krece to jakby zaskakuje ale nie na tyle zeby ożyć. Czy mozliwe jest by pompa wtryskowa tak osłabła że nie ma siły zassać paliwo przez filtr z baku? czy pompa albo dziala albo nie. A moze po prostu gdzies sie przytkała
Radość z jazdy!!
Opublikowano
  • Autor
Wrociłem z pracy i ide walcyc dalej. A jak ominąć filtr i przewody paliwowe? poprowadzic po porstu rurke obok auta i wsadzić ją do baku?
Radość z jazdy!!
Opublikowano
Sorry za tendencyjne pytanie :modlitwa: - a jesteś pewny, że wkład filtra nie jest przez pomyłkę założony odwrotnie :?:

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
  • Autor
nie ma mozliwosci zalozyc odrwotnie bo to taka duuża puszka z gwinem u gory innym a na dole innym
Radość z jazdy!!
Opublikowano
Jakis miesiac temu mialem ten sam problem w swojej 324TD tj samochod zapalal chodzil chwile i gasl a paliwo z pompy wtryskowej cofalo sie do filtra(swoista proznia)!Wymienilem filtr (w starym byl sam lod) odpalilem i to samo wiec zdjalem dekiel od zbiornika jesli to Touring to masz go pod tylnim siedzeniem wyjalem odkrecilem przewody potraktowalem je cisnieniem z kompresora(odkrecilem wczesniej przewody przy filtrze) pozniej wyciagnalem smok bo tylko to jest w zbiorniku(i czujnik pozimu paliwa na ktory uwazaj) a tam same kluchy oczyscilem je dolalem denaturatu zlozylem odpowietrzylem i ogien z rury Ty tez sprobuj powodzenia!