Skocz do zawartości

E46 320d 150km Głupi problem:)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka

Aż głupio mi pisać z tym problemem ale nie mogę w ogóle odkręcić korka wlewu oleju. Tam jest zwykły gwint??

Dla pewności to jest ten korek??

http://desmond.imageshack.us/Himg805/scaled.php?server=805&filename=bmwserii3e46silnik.jpg&res=landing

Opublikowano
ten ten, normalnie w lewo przekrecasz i tyle.
szukam
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
też miałem problem z odkręceniem :twisted: musisz troche bardziej się postarać :D
Opublikowano
  • Autor
Zaraz mnie nie powiem co strzeli:( Za cholerę nie chce drgnąć ten korek. Tą osłonę silnika trzeba zdejmować czy nie??
Opublikowano

Weź ty nic nie cuduj :)

Normalnie odkręcasz korek przeciwnie do ruchu wskazówek zegara (korek jest zassany, dlatego jest go trudniej odkręcić)

Opublikowano
Przez szmatkę i żabą. Tylko delikatnie.
Opublikowano
Panowie... gumową rękojeść grzechotki oprzeć o kant korka i delikatnie puknąć dłonią. Zawsze odbija najbardziej zapieczone i przyssane korki :8)
Opublikowano
Też się z tym miotałem :) Ja ubieram robocze rękawice, łapię korek dwiema rękami i daję z siebie wszystko :D
Opublikowano
  • Autor
Faktycznie korek sie zassał bo pomogłem sobie francuzem i teraz bez problemu sie odkręca. Dzięki za pomoc
Opublikowano
Korek jest podessany z naturalnej przyczyny - podczas pracy silnika powstaje podciśnienie i dociska korek, po wyłączeniu silnika uszczelka jest nadal przyssana - dlatego ludzie o słabszych dłoniach mają problem. :P
Opublikowano
Może warto by pomyśleć o wymianie odmy olejowej. To chyba najczęstsza przyczyna wytwarzania aż tak dużych podciśnień. Wiem, że to nie temat, ale bez przesady, żeby aż tak się zasysało.
Patrzcie w lusterka, BMW są wszędzie!