Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Mam w E91 wszystko w czarnej skórze i z powodu temperatury cierpię strasznie, jak mi się siedzenia nagrzeją... Odpalanie klimy na kilka minut przez wejściem do samochodu jest pomocne, ale dalej po kilkunastu minutach mam mokre plecy.

Jak sobie z tym radzicie? Czy da się wstawić fotel skórzany, wentylowany do naszych E9x, czy też to jakaś straszna rzeźba?

Opublikowano

Uroki skory... :D

Znam goscia ktory twierdzi ze jemu sie nic nie klei na pelnych skorach :roll: :roll: ...

Nie przypominam sobie zeby byly jakies wentylacje w E9x ...wentylacje sa owszem ale w Comfortach z E6x...

Jedyny sposob to ... sciemnic szybe , parkowac w zacienionych miejscach ...

Opublikowano
Ja tez mam czarne skórzane fotele i mimo, że w ostatnie dni było strasznie gorąco to jakoś mokry sie nie robiłem a gorąco w tyłek i plecy było przez pierwsze pół minuty. Gorzej jest z kierownicą bo na początku parzy w dłonie jak trzymam dłużej niż 3 sekundy
http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF
Opublikowano
tez nie odczuwam dyskomfortu w upale na "skórzanej" dakocie.. nie wiem, może zależy to od "potliwości" danej osoby.
Opublikowano
Bardzo się cieszę, że nie macie problemów. Pytałem raczej osoby, które mają, jak sobie z tym radzą :-)
Opublikowano

No a jak sobie można niby poradzić?

Albo wozisz białe prześcieradło i każdorazowo okrywasz nim fotel, albo czarne szyby, albo wizyta u lekarza (pocenie się).

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF
Opublikowano

Co prawda aż takiego problemu z gorącą skórą nie mam (może dlatego, że skóra jest jasno-szara), ale proponuję matę ze "srebrną" odbłyskową folią na przednią szybę, którą można przykleić na przyssawkach od środka.

Wygląda to dość odpustowo, ale lepiej tak, niż grzać się jak w piekarniku.

Ja z gorącymi siedzeniami po części radzę sobie w ten sposób, że ustawiam samochód tak, by słońce świeciło na samochód od tyłu, lub w najgorszym wypadku od strony pasażera.

Opublikowano

Pewnym pół środkiem, jest przednia szyba z filtrem IR + zaprogramowanie wentylacji wnętrza na daną godzinę. To nie klimatyzacja, ale sama wentylacja kilka stopni zbije we wnętrzu. Alternatywnie, lekkie uchylenie szyb pilotem jeżeli samochód stoi przed budynkiem i mamy go w zasięgu wzroku, aby wypuścić trochę tego żaru ze środka.

Pozdrawiam

Opublikowano

Znajomy kupił na alledrogo takie maty z wiatrakami nakładane na fotel i podłączane pod zapalniczkę. Chwali to sobie że działa.

Na szybko coś takiego znalazłem w sieci: http://allegro.pl/waeco-mata-chlodzaca-mcs10-12v-1szt-i2462424253.html

Jak masz chwile to poszukaj dokładniej, może są jeszcze inni producenci....

To chyba jedyny sposób na wentylowane fotele w E90 bo fabrycznie nic takiego chyba nie było dostępne niestety :(

Opublikowano
@artuj szybę IR mam, ale
+ zaprogramowanie wentylacji wnętrza na daną godzinę
masz na myśli webasto? nie słyszałem o takiej opcji..
Opublikowano
Jest taka opcja w idrivie bez posiadania webasto . Można ustawic dwie godziny wentylacji np. rano na 7.30 i na 15.45 przed końcem pracy . U mnie się sprawdza znakomicie i obniza temperaturę o kika stopni oraz wymienia powietrze w środku . :cool2:
Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano
Jest taka opcja w idrivie bez posiadania webasto . Można ustawic dwie godziny wentylacji np. rano na 7.30 i na 15.45 przed końcem pracy . U mnie się sprawdza znakomicie i obniza temperaturę o kika stopni oraz wymienia powietrze w środku . :cool2:

Bardzo interesujące:) Gdzie jest ta opcja w idrive schowana, jeśli można wiedzieć?

http://e-podpis.net.hostingasp.pl/bmw/BMW_podpis_numer%20_small.jpg
Opublikowano

jaki jest sens włączać wentylacje nawet programowalnie czasowo w aucie stojącym na słońcu bardzo nagrzanym. Jesli nie otworzysz szyb, żeby gorące powietrze mogło wylecieć to niewiele sie zmieni. Druga sprawa to bardzo rozgrzana deska rozdzielacza, w niej gorące kanały wentylacyjne gdzie wpadające z zewnątrz nawet chłodne powietrze byłoby przez gorąca deske rozgrzewane.

Albo uruchomienie klimy zaraz po otworzeniu auta i zaczekanie minuty, dwóch na zewnątrz albo jeśli ktoś nie chce używac klimy to ja otwieram wszystkie okna i ruszam ale wyłączam kompletnie wentylator zeby nie dmuchał gorącym powietrzem z rozgrzanej deski

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

jaki jest sens włączać wentylacje nawet programowalnie czasowo w aucie stojącym na słońcu bardzo nagrzanym. Jesli nie otworzysz szyb, żeby gorące powietrze mogło wylecieć to niewiele sie zmieni. Druga sprawa to bardzo rozgrzana deska rozdzielacza, w niej gorące kanały wentylacyjne gdzie wpadające z zewnątrz nawet chłodne powietrze byłoby przez gorąca deske rozgrzewane.

Albo uruchomienie klimy zaraz po otworzeniu auta i zaczekanie minuty, dwóch na zewnątrz albo jeśli ktoś nie chce używac klimy to ja otwieram wszystkie okna i ruszam ale wyłączam kompletnie wentylator zeby nie dmuchał gorącym powietrzem z rozgrzanej deski

Jeśli się nie mylę to można ustawić klimę w obieg zamknięty i wtedy powietrze wewnątrz będzie chłodzone co da nam spadek temperatury.

W obiegu zamkniętym wnętrze szybciej się wychładza, przynajmniej takie wnioski ja mam.

Opublikowano
Koledzy skoro tak narzekacie na skorzane fotele to moze ktos chce sprzedac? albo sie zamienic ? :D:D

Kolego ja nie narzekam... już:) W tym roku przesiadłem się na alcantarę i nie żałuję;)

Opublikowano
tez mam alkantare :D i nie ma takiego problemu, a rozwiazan nagrzanej skroy jest kilka, webasto, ustawienie wentylacji przez idrive i najlepszy z dostepnych wentylowane fotele, w X6 mialem czarna skore i wentylacje i problemu nie bylo ;) ponadto wentylacja bardzo sie przydaje w dlugich trasach :)
Opublikowano

To jest tylko Twoja teoria, która nijak ma się do rzeczywistości. Po kilkunastu minutach, kanały wentylacyjne zostają już schłodzone. Sprawdź samemu. Nie spodziewaj się, że wsiądziesz do chłodnego samochodu, ale zbicie tych 5-ciu stopni wcześniej i tak robi różnicę. Ja mam akurat ten komfort, że mam webasto więc zdalnie uruchamiam sobie przewietrzanie kilkanaście minut wcześniej.

Przykładowo w Passacie można spotkać się z dachem Solarnym. Szyber dach jest baterią słoneczną która napędza wentylację przez cały czas jak świeci słońce. Znajomy ma taki wynalazek w Passacie z 2002r. w którym ma pełną czarną skórę. Sprawdza się to zaskakująco dobrze. W pełnym słońcu wentylacja dmucha tak na 3-kreski, całkiem przyzwoicie. Wystarczy skierować kanał wentylacyjny w stronę fotela i przy pełnym słońcu wsiadasz bez obawy o poparzenia.

Pozdrawiam

Opublikowano
Pewnym pół środkiem, jest przednia szyba z filtrem IR + zaprogramowanie wentylacji wnętrza na daną godzinę. To nie klimatyzacja, ale sama wentylacja kilka stopni zbije we wnętrzu. Alternatywnie, lekkie uchylenie szyb pilotem jeżeli samochód stoi przed budynkiem i mamy go w zasięgu wzroku, aby wypuścić trochę tego żaru ze środka.

Pozdrawiam

Kolega @artuj zdradzi, podpowie w którym miejscu jest ta opcja wietrzenia auta na daną godzinę...?

Opublikowano
jak masz przedliftowy to przytrzymaj kontroler w lewo i wyjdą Ci opcje klimatyzacji tam sobie ustawisz czas kiedy ma sie wlaczyć
Opublikowano

Zawsze mozna sobie kupic Priusa - tam nie tylko przewietrzanie ale tez klimatyzacja jest uruchamiana z pilota przed wejsciem do samochodu.

A tak na serio moze da sie przerzucic fotele z E93 :norty: - jest specjalna skora, ktora tak mocno sie nie nagrzewa.

Ja mam ostrygowa i nawet teraz w Chorwacji gdzie jest praktycznie przez caly dzien 38 w cieniu da sie wejsc do samochodu. :cool2:

Beste Maschine der Welt