Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Był mróz 29st.Rano odpaliłem auto i w czasie jazdy niedziala prędkościomierz i ekonomizer.CO MOŻE BYĆ !!!Może ktoś miał taki przypadek.Proszę o pomoc. :cry2:
Opublikowano
Zobacz na czujnik w moście ;) może kabelek gdzieś pękł albo styki w wtyczce skorodowały.
Opublikowano

Ja miałem przy -20, prędkościomierz tzn strzała leżała na "0" (a przecież jechałem do roboty :roll2: ), obrotomierz tzn "strzała" wskazywała ok 300 obr/min. Dojechałem do pracy, popracowałem, Becia postała kilka godzin, odpaliłem - wszystko wróciło do normy.

Przyczyny? Chyba mróż ...

Opublikowano
Styki przy czujniku są OK,bo sprawdzałem,to niedziała już trzeci dzień a samochodem codziennie jeżdże.Myślę że jak to przez mróz ,to by już chodziło...Czytałem na forum o jakiś akumulatorkach w liczniku,ale niewiem jak to sprawdzić... :mad2:
Opublikowano
Ale czy te kondęsatory mogą mieć wpływ na tą awarie.I czy ekonomizer współpracuje w jakiś sposób z czujnikiem prędkosci w moście?Dzięki za wszystkie podpowiedzi. :hand:
Opublikowano

Ja mam podobne objawy jak odpalam to obrotomierz skacze aż dochodzi do końca skali i padają wszystkie zegary nawet nie pokazuje licznika km, a niekiedy tylko pada sam prędkościomierz a obrotomierz dochodzi tylko do 1500 obr/min.Jak się silnik mocno rozgrzeje i jest już ciepło w aucie to po ponownym odpaleniu wszystko jest ok.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Wilgoc, wilgoc i jeszcze raz wilgoc (zamarznieta woda tez).

Ale czy te kondęsatory mogą mieć wpływ na tą awarie.I czy ekonomizer współpracuje w jakiś sposób z czujnikiem prędkosci w moście?Dzięki za wszystkie podpowiedzi.

Ekonomizer wspolpracuje z predkosciomierzem (niekoniecznie z samym czujnikiem predkosci). Musi przeciez policzyc ile autko pali na 100km wiec musi wiedziec ile w danym momencie jedziesz

Opublikowano
Był mróz 29st.Rano odpaliłem auto i w czasie jazdy niedziala prędkościomierz i ekonomizer.CO MOŻE BYĆ !!!Może ktoś miał taki przypadek.Proszę o pomoc. :cry2:

Poczekaj na temperatury dodatnie. Wtedy będziesz wiedział, czy to siła natury, bądź usterka. Ja jednak myślę, że to tylko natura.

Przyczyną usterki mogą być wspomniane kondensatory, jak również uszkodzony czujnik.

Na dobry początek E-30 stka 1.6 M40...
Opublikowano
To chyba faktycznie siły natury-dzisiaj wszystko samo się naprawiło przy liczniku.Teraz trafiło światło mijania i drogowe zprawej strony jest tylko postojówka-żarówka i bespieczniki są dobre...Stare są dobre skrzypce i wino.Pozdr...