Skocz do zawartości

czy to normale w automatycznej skrzyni?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
witam wszystkich jestem tu nowy i mam pytanie .Kupiłem 530d ze skrzynia automatyczna ,jest to mój pierwszy automat .Czy jest naturalnym ze podczas przełaczania np z P na R lub D wyczówalne jest szarpniecie Tak jakby cos zatrybiło.Dodam ze auto ma na zegarze 110000 .W serwisie powiedzieli ze najprawdopodobniej stan licznika jest prawdziwy Edytowane przez tomek36
Opublikowano
witam wszystkich jestem tu nowy i mam pytanie .Kupiłem 530d ze skrzynia automatyczna

No to jest nas dwóch :lol: Tez od kilku tygodni jestem szczesliwym posiadaczem 530D E39 ;)

W sumie u mnie nic nie czuć przy wrzuceniu na D lub R ... puszczam hamulec i auto rusza :twisted:

p.s. pokaż nam foty swojej furki

Opublikowano
delikatne szarpnięcie ma prawo być

BMW 528i, vito 110 CDi,

Zajazd pod Sosnami, Małkinia

Bar Sosenka, Rockwool polska, Małkinia

Zajazd Chodowiak, Chodów k/Siedlec

Opublikowano
Wlaczajac D moment obrotowy jest przekazywany na kola, musi byc to lekko wyczowalne, wazne jest zeby podczas jazdy zmiana biegow odbywala sie plynnie.

gnojowka pedzona rakieta:D

http://yourdomain.com/images/broken_link.gif

• Członkowie klubu
Opublikowano
U mnie jest lekkie szarpnięcie - pomaga mocniejsze wciśnięcie hamulca.

UIHZ9556.JPG

Opublikowano
U mnie jest lekkie szarpnięcie - pomaga mocniejsze wciśnięcie hamulca.

Dokladnie :cool2: Mocniejsze wcisniecie hamulca szczegolnie przy przelaczaniu z P na R powoduje ze nastepuje to zdecydowanie plynniej bez zbednego zgrzytu i oporu.

Opublikowano
dokladnie jak wyzej kazdy automat nie wyzne w jakim aucie ma to do siebie ze szarpie przy wlaczaniu biegu do tego trzeba przywyknac i hamulec lampa w podloge
Opublikowano

Witam tez mam E39 ale juz mam z 8 miechow tylko ze silnik w benzynie!!

I tak samo czuc pukniecie prz zmianie P R N D ale jest to strasznie delikatne! Jak trzymasz hamulec mocno to praktycznie nie odczuwalne!!

Ale w wiekszosci samochodów czuc!! Takze sie nie przejmuj!!

BMW a to dobre jest!!!!!
Opublikowano

Normalna rzecz.

Jedne automaty szarpią mocniej, inne słabiej. Nawet w Toyocie Prius lekko czuć, że "zatrybia" po wyborze kierunku jazdy, chociaż tam nie ma klasycznego automatu.

Normalne jest też to, że automat szarpie mocniej, gdy włączasz D lub R przy zimnym silniku, gdy wolne obroty są wyższe niż po rozgrzaniu.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

Hmm

Ja mam troche inne pytanie. POsiadam E34 z 90 roku 2.0 24V w automacie i jak wrzuce N a nastepnie dodaje i odpuszcam gaz autko delikatnie sie "buja" w tyl i w przod tak jak by chciala ruszyc. Czy cos jest u mnie nie tak ?

Opublikowano

Tak na N i P ma stać nieruchomo przy dodaniu gazu.

NIe jest wymogiem wdusznie hamulca podczas załączania biegu RD321!

o ile nie jest to konieczne(przeszkoda).Twója wola nic nie popsujesz poprostu od razu zacznie pełzac

BMW 525i od 340 dni---------wcześniej e23, 732i--------- tylko automat!
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Kontrolka zapalala sie przed wymiana oleju, po wymianie narazie jej nie widzialem ale efekt "ciągnięcia" na N dalej wystepuje. Oprocz tego czasami sie zdaza ze na wstecznym wogole nie jedzie, dopiero jak wcisne mocniej gaz zaczyna jechac. Od jakichs dwoch czy trzech dni na pozycji N i P slychac taki jak gdyby gwizd ale nie jestem pewny czy to ze skrzyni, po wrzuceniu biegu ucicha.

Jako ze jest to moje pierwsze BMW w automacie prosilbvym o napisanie mi do czego sluzy pozycja M w tym przelaczniku trybu automatu bo domyslam sie ze E to ekonomic a S to sport.

Opublikowano
Niestety będziesz miał tzw. "przedmuchy" . Ciśnienie oleju przedostaje się tam gdzie nie powinno i efektem są właśnie ruchy samochodu.
Opublikowano
Czyli duzo zycia jej juz nie zostalo ?

Raczej już zacznij się rozglądać za używką chyba, że chcesz zainwestować parę tysiaków w remont :shock:

Opublikowano
Zestaw pierścieni uszczelniających z tarczkami to wydatek około 1000zł( jeśli ma ktoś nowsze dane to mnie poprawcie) plus robocizna.Zakładam że kosze i wałki są dobre. A więc należałoby skrzynię otwozyć i oszacować uszkodzenia. :doh:
Opublikowano
Zestaw pierścieni uszczelniających z tarczkami to wydatek około 1000zł( jeśli ma ktoś nowsze dane to mnie poprawcie) plus robocizna.Zakładam że kosze i wałki są dobre. A więc należałoby skrzynię otwozyć i oszacować uszkodzenia. :doh:

Co do ceny części pewno masz rację ale pozostaje jeszcze kwestia ile warsztat policzy sobie za naprawę a z reguły wielokrotnie przewyższa to cenę części. W Krakowie za naprawę liczą sobie około 4000 zł :shock:

Pozostaje także kwestia trwałości skrzyń po naprawie a z tego co wyczytałem na forum większość naprawianych i tak wkrótce się posypała :cry2:

Jeżeli tfu tfu odpukać :mrgreen: miałbym taki problem na pewno szukałbym używki, ewentualnie wybrał się po nią do niemiec.

Opublikowano

no w moim e36 tez dupka sie podnosi...ale nie ma mowy o szarpaniu jakimś czy coś.

Mam natomiast pytanie o wymiane oleju w przekladni automatycznej. Mam 320i Cabrio rok 98, przebieg 34 tys. Podobno trzeba wymieniac co 20 tys km, w serwisie BMW w Katowicach gosc mowi ze dopiero po 60 tys. Teraz nie wiem bo skrzynia chodzi bez zarzutu ale nie chce jej zaniedbać. Wymieniac czy nie...z drugiej strony wiekszosc warsztacikow boi sie wymieniac w automatach olej tym bardziej w BMW...i nie chca sie za to wziąść ( gdzies uslyszalem "...bo w BMW lubią biegi wyskakiwać..."). W serwisie w Katowicach powiedziano mi ze robota: 160, filtr 102zl, uszczelka 35zl, a olej od 65-90 za litr (jaki dokladnie sprawdzą na miejscu) za litr ! a wchodzi podobo 6...cos kosmiczne ceny...

Opublikowano
Przebieg miedzy wymianami oleju to standardowo 60 tys. i myśle że u Ciebie będzie to samo. A co do cen to, tak to już wygląda w serwisie. Jak interesują Cię adresy warsztatów w Rydułtowach gdzie ja robiłem wymiany to napisz na priva. :cool2: