Skocz do zawartości

Pierwsze BMW. e34 vs e36

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, niedawno dostałem prawko, chce kupić swoje pierwsze auto zawsze oczkiem w mojej głowie było BMW a konkretnie dwa modele: e34 i e36. Mam do wydania około 5tyś +/- 500 zł. Jaki modele wybrać i z jakim silnikiem ? Które są bardziej a które mniej awaryjne. Co lepiej kupić za tą kwotę ? (wiem ze był już podobny temat ale utworzony 3 lata temu - raczej już nie aktualny).

Z góry dzięki za radę. :P

Opublikowano

Jak silnik to conajmniej 2.0 M50.

BMW 5 - lepsza ochrona antykorozyjna.

Za kwote, którą podałeś to łatwiej będzie ci chyba kupić piatkę w miarę dobrym stanie.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ja bym bardziej radził kupić zadbane 316i prosto od właściciela z garażu, a nie takie aby stało na komisie od dwóch lat :wink: Mam nadzieję że jesteś spokojnym kierowcą i nie przeczytam o Tobie w gazecie że kolejny małolat zawinął się swoim starym bmw na drzewie :nienie:
Opublikowano
  • Autor
nie nie raczej nie, a po za tym jak się kupuje za swoją kasę, którą chwile odkładało na samochód, to później dba się o niego . Aż tak głupi katować i szaleć.
Opublikowano

A ja Ci powiem tak, kup to co znajdziesz w jak najlepszym stanie, a jak to ma być twoje pierwsze auto to lepiej żeby miało jednak słabszy silnik - dla Twojego dobra :D

Myśle, że taką 316kę można wyrwać w ładnym stanie za taką kwotę i na pewno nie bedzie taka dobita i zmęczona jak 320/325.

Opublikowano
  • Autor
a seria 5 ? jaki silnik najlepiej ? diesel czy benzyna + LPG ?
Opublikowano
Nie ma co straszyc duzymi silnikami :) Moje pierwsze auto ponad 8 lat temu mialo 2.0 i 160 kucyków i żyję do dzisiaj, powiem wiecej - mocne auto jest bezpieczniejsze poniewaz mozna np szybciej wyprzedzic i zmniejszyc czas przebywania na drugim pasie :) Powiem tak - jak ktos nie ma wyobrazni to i cinquecento sie zabije. A co do autka to zalezy... dla mnie "3" bylaby za mala, ale moze Ty masz inny gust. W kazdym razie napewno polecam jakis 6-cio cylindrowy motor + ewentualne lpg.
A żyć możesz tylko dzięki temu, za co mógłbyś umrzeć...
Opublikowano
  • Autor

a awaryjność ? chodzi mi o serie 5, jaki silnik cieszy się najmniejszą awaryjnością ?

jaki silnik jest optymalny ? 2.0 benzyna + lpg ? czy 2.5 diesel ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Z diesel'em za 5 tys zł to ja Ci zdrowia życzę. Będziesz naprawiał i naprawiał i naprawiał. A że kasy na to pewnie nie będziesz miał to auto będzie stało.

Ja bym kupił E36, bo to naprawdę dobre auto, nadal ładne jeżeli jest w dobrym stanie. I nie wygląda tak archaicznie jak E34. Dla młodego chłopaka w sam raz. Najbardziej optymalne będzie pewnie 318i, bo ani to za słabe ani za mocne. Możesz też pomyśleć o 320i bo w serwisie jakieś droższe dużo nie jest.

Najważniejsze to znaleźć zdrowy egzemplarz i nie patrz tu na rocznik bo przy takim starym aucie czy będzie 3 lata starsze czy młodsze to już nie ma żadnego znaczenia.

Opublikowano
  • Autor

jeżeli chodzi o wygląd karoserii to i tak bardziej mi się podoba e34. Głownie chodzi mi o awaryjność, które modele i z jakimi silnikami cieszą się najmniejszą awaryjnością ?

Przeczytałem tu i tam, posłuchałem opinii od znajomych i wychodzi ze najlepiej kupić e34 520i + LPG ?

A jakie jest wasze zdanie ?

Opublikowano

Ziemniaku 210994, :mrgreen:

zastanów się dobrze czy na pewno chcesz mieć BMW. To są auta drogie w utrzymaniu a w cenie o jakiej mówisz trudno jest znaleźć porządnego hatchbacka na "F". Za 5 tysięcy kupisz starszą od Ciebie żłopiącą paliwo skarbonkę. Wiem, marzenia trzeba realizować ale na wszystko jest czas.

Powyższy post odzwierciedla jedynie prywatne poglądy i stan wiedzy autora, zatem nie musi on opisywać stanu faktycznego. Autor nie bierze odpowiedzialności za skutki decyzji podjętych w oparciu o niniejszy post.
Opublikowano

zastanów się dobrze czy na pewno chcesz mieć BMW. To są auta drogie w utrzymaniu a w cenie o jakiej mówisz trudno jest znaleźć porządnego hatchbacka na "F". Za 5 tysięcy kupisz starszą od Ciebie żłopiącą paliwo skarbonkę. Wiem, marzenia trzeba realizować ale na wszystko jest czas.

Do odważnych swiat należy. :mrgreen: Moje pierwsze auto to BMW e28 automat 520i w gazie. Wydałem na nie 5500 zł + odsetki dwuletnie. Po miesią okazało sie, że uszczelka głowicy walnięta, koszt 1000zł po drodze 6 świec, pompa wody, wisko itp itd. Sporo tego było ale mimo tego po ośmiu latach wróciłem do tej marki i nie żałuję mimo tego, że znowu trochę trzeba było dołożyć :D

W BMW zawsze to co najważniejsze jest sprawne i godne zaufania hamulce :norty:

Ja osobiscie wolę wymieniać to co pod maska niz np w jakimś fiacie układ hamulcowy z przewodami, co roku zawieszenie i także często amortyzatory. To tak tylko dla przykładu, a jest ich duzo wiecej.

Opublikowano

Ziemniak210994

Jak dobrze poszukasz to znajdziesz zadbana i doinwestowaną bete.

Nie kieruj się kryteriami jakbys do salonu szedł (kolor, rodzaj silnika, jak najmłodsze) to wielki błąd. Zawsze musisz szukać dobrej i sprawnej chodźby miała być z szybami na korbkę i bez centralnego zamka.

Ja kupiłe sobie do pracy E36 316i serwisowną na oryginalnych częściach (nowe sprzęgło, zawieszenie po remoncie, zakonserwowana profesjonalnie, rozrząd zrobiony) w super stanie za 3300zł. Nie obchodziło mnie to, że 1993 rok, że silnik M40, ze korbki, że bez centralnego. Ważne było to, że stan techniczny godny dwuletniego auta.

Opublikowano
  • Autor

nie wiem czemu, ale marka BMW ma coś w sobie. Inne samochody za podobną cenę, nie mają tego czegoś, co ma BMW. Dlatego chce żeby to właśnie bmw było moim pierwszym samochodem. I dlatego chce zasięgnąć waszej opinii co do e34 i e36 oraz ich silników i awaryjności.

Najlepiej na jakimś konkretny przykładnie.

Dzieki za wcześniejsze od odpowiedzi, pewnie może moje pytania są głupie, ale dopiero zaczynam przygodę z samochodami i marką BMW

Opublikowano

Dzieki za wcześniejsze od odpowiedzi, pewnie może moje pytania są głupie, ale dopiero zaczynam przygodę z samochodami i marką BMW

To nic złego, że zadajesz pytania, wręcz przeciwnie. Ja jak kupowałem swoje pierwsze auto (BMW) nie miałem mozliwości przeglądania forów różnego rodzaju i zadawania pytań :cool2:

Opublikowano

Ziemniaku....

W takim razie jeżeli to absolutnie, koniecznie i nieodwołalnie musi być BMW i padły już propozycje to pozwól że ja też coś zasugeruję: dozbieraj jeszcze jakiś 1000 PLN i poszukaj e36 Compacta z silnikiem M43 po 1996 r. Są szanse na ładne auto które powinno Ci już dać trochę radości z jazdy, będzie jeszcze relatywnie młode i później jeszcze możesz włożyć jakieś LPG. Jak będziesz miał trochę szczęścia to nawet klima Ci się trafi.

Powyższy post odzwierciedla jedynie prywatne poglądy i stan wiedzy autora, zatem nie musi on opisywać stanu faktycznego. Autor nie bierze odpowiedzialności za skutki decyzji podjętych w oparciu o niniejszy post.
Opublikowano

Ziemniaku....

U mnie na przegladzie niedawno był gość z Compactem. Wczoraj był rejestrować Daihatsu, a BMW ma do sprzedania za jakieś 3500zł. Stan tego auta był zadowalajacy i co wazne jeździł nim dziadek.

Kwiecień 94 silnik M43, kolor srebrny

Opublikowano
  • Autor
no nie nie musi BMW, ale bardzo bym chciał. Naturalnie jeżeli będe miał okazje kupić jakiś innych samochud w dobrej cenie to raczej go kupie. Ale bardzo mi sie podobają BMW a szczególnie e34 sedan i e36 sedan, dlatego własnie za nimi się najbardziej rozglądam.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Poszukaj jakiejś e34 w przyzwoitym stanie, wiadomo że będziesz musiał z biegiem czasu coś dołożyć ale jak będzie w miarę dobra to będziesz zadowolony, a spalanie jest nawet do zaakceptowania jeżeli silnik jest w miarę zadbany
Było E39 523i, E30 320i Coupe, E32 730iA, E34 540iA M-Pakiet, E34 525TDS touring X2, E38 750iA pakiet Alpina