Skocz do zawartości

530d zużycie oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
po przejechaniu 5tyś km musiałem zrobić dolewkę 1 litr oleju mam zalany mobil 1. Czy to jest normalne??
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

i tak i nie

producent dopuszcza takie zuzycie,ale z reguly nie powinien tyle brac

Opublikowano
Powiem z własnego doświadczenia ze trochę sporawo 1 litr na 5 tys. Sprawdź dokładnie , może masz jakieś wycieki. Pozdro
Opublikowano
  • Autor
Kurczę silnik ma 120k przebiegu wycieków na bank nie ma jak daje sandał to trochę kopci może w tym tkwi problem
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

te 120tys to masz sprawdzone czy tylko wiesz po liczniku :mrgreen: ??

jak na 8 letnie auto to troche malo ma przebiegu...

Opublikowano
A wiec jesli dymi na czarno to nie przepala ropy???Czyli co jest temu winne?

Sprzedam bmw e36 http://tablica.pl/oferta/bmw-318i-e36-CID5-ID4w39t.html?action=show&id=66505631

...nawet gdy rodzinie twej łzy do oczu się cisną,przenigdy nie współpracuj z pi.......ą policja.....

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

a jak sprawdzasz?? wiesz że ten silnik trzyma olej "na górze". żeby się zaraz nie okazało że będziesz spuszczał.

poza tym 120 000km i 2004? heh

Opublikowano
A kiedy wymieniałeś odmę bo jeśli ci kopci na siwo to zacznij od odmy.
Opublikowano
Zmień separator oleju i zmień olej na np.Motul 5w40 lub Shella 5w40 i mu przejdzie.Moje e60 na 15 ty\s.km bierze ok 0.2 Motula ll-04,wcześniej miałem castrol edge 5w30 i dolewałem ok.litry na 15 tys.km więc jest coś na rzeczy.Może Ci tez turbo,zdejmij egr,rure intercoolera i kolektor i zobacz czy nie ma tam przypadkiem oleju.

Było:

e36 318i Cabrio

E61 525d

F30 318d Sportline

F36 420i M-Pakiet

Jest : G30 518d SportLine

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Zmień separator oleju i zmień olej na np.Motul 5w40 lub Shella 5w40 i mu przejdzie.Moje e60 na 15 ty\s.km bierze ok 0.2 Motula ll-04,wcześniej miałem castrol edge 5w30 i dolewałem ok.litry na 15 tys.km więc jest coś na rzeczy.Może Ci tez turbo,zdejmij egr,rure intercoolera i kolektor i zobacz czy nie ma tam przypadkiem oleju.

W rurze intercolera czy w kolektorze zawsze będzie oleju.Sprawdź szczelność pierścieni ( kondycję silnika )- ciśnienie sprężania .