Skocz do zawartości

Problem z e46 320d 2001r. Może to być Przepływomierz ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Mam problemik z BMW e46 320d 136km. Otóż podczas jazdy zaczął się jakby dławić, nie chciał iść pow 2,3 tys. zatrzymałem się zgasiłem i zapaliłem silnik było wszystko ok. i po chwili znowu to samo, tylko że już go nie odpalilłem... Podejrzewam że może to być przepływomierz co wy na to ???

Pozdrawiam !

Opublikowano

Ale gdyby padła pompa to w ogóle by chyba nie chodził ?

a on raz odpala i wszystko jest ok.. ale po 5 sekundach od zapalania i dawania gazu dławi się i gaśnie...

Jak to Pompa to jaki koszt tego ?, oczwyiście nie w ASO ?

Opublikowano
Odpaliłem samochód i chodzi normalnie tylko się dławi nawet na jałowych obrotach i za którymś razem zgaśnie... z pod maski wydostawał się dymek, to na POMPA WTRYSKOWA ???
Opublikowano
Wypiąłem przepływomierz i nic to nie dało.. Pojeździłem trochę i zaobserwowałem żę ciągnie i nagle traci moc, zupełnie jakby się dusi po czym znowu dostaje moc i tak na zmianę a powoduje oo szarpnięcia i jazda przypomina nieco jazdę na motorze z otwartym ssaniem.. PROSZĘ O POMOC, CO TO MOŻE BYĆ ???
Opublikowano
Zacznij od filtra paliwa ,objaw taki jak by brakowalo paliwa,sprawdz droznosc przewodu zasilajacego od zbiornika i pompe paliwa w zbiorniku .Pompa w zbiorniku u mnie daje 0,5 bara jak podłaczam zegar przy filtrze .Najpierw zaczynamy od sprawdzenia banalnych zeczy jesli to nie daje rezultatu wtedy mozemy kombinowac z pompa wtryskowa ,no i oczywiscie diagnoza komputerowa prawde ci powie. :wink:
Opublikowano
Odłącz kolego Egr zaślepiając wężyk od podciśnienia, może dusi się spalinami
Opublikowano

hmm a może to coś z wtryskami? sprawdź na kompie jakie dawki paliwa są na wtryskach, ciśnienie na szynie wtryskowej.

A jak jedziesz tak z dławiącym sie silnikiem to zauważasz może jakiś dym za sobą?

Opublikowano
ewentualnie co mogę zrobić żeby wyeliminować lekkie usterki, bo jak wiemy warsztaty w weekend majowy zamknięte ;//
Opublikowano

hmm mi się wydaje że wtryski będą siadać wiec przydało by sie je sprawdzic najpierw przez kompa jakie dawki paliwa są podawane na poszczególne wtryski no i sprawdź cały dolot powietrza.

Mojemu kumplowi działo się podobnie kopcił na czarno szarpał i nie było mocy okazało się że miał rozerwany wąż między turbiną a intercoolerem no i dużo paliwa mu wtedy źarło;/

Myślę że egr nie powodował by aż tak drastycznych zmian w działaniu silnika, Proponuje Ci podłączyć pod kompa i posprawdzać wszystkie błędy, sprawdzic cały dolot może intercooler jest uszkodzony i ucieka powietrze,moze czujnik Ciśnienia w kolektorze nie działa lub jest zasyfiony sadza albo tez może sterowanie turbiną nawala hmm dużo tego wiem ale ja bym to zaczoł sprawdzac:)

Opublikowano
Jezeli bylaby to pompa wtryskowa to raczej silnik pracowajby twardo, glosno, nierowno i raczej kopcilby na siwo - bialo. Czarny kolor spalin to nieprzepalone paliwo czyli zbyt duzo paliwa w stosunku do powietrza. Dziwne jest to ze auto gasnie z tego co pisales...
''Impossible is nothing''
Opublikowano
to regeneracja Cie czeka...ciężki temat. Czy ktoś z Was wie czemu pompy VP44 się tak często psuja???? z tego co się orientuje pompy wtryskowe VP37 (VW) nie ulegały tak częstym awarią I czy można zrobić coś co wydłuży jej żywotność???
Opublikowano
Tak wiem czemu ... Przez zbyt częste spadki ciśnienia paliwa .... Niedługo podłączam wskaźnik ciśnienia. Paliwa i pisze co i jak ... Ta pompą jest chlodzona paliwem , to tak jak z ciśnieniem oleju w silniku , słabe silnik sie zaciera !! TRZEBA ZALOZYC POMPE o większej wydajności aby poprawić przepływ przez vp44 ... Tak robią w cumingsach .

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
ok, w sumie to bardzo ciekawa sprawa...tylko VP44 montowali rowniez w Oplach i tam rowniez sie psuly. czy tam rowniez pompa paliwa byla zbyt malo wydajna?? i dochodzilo do spadkow cisnienia paliwa????