Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie, ponieważ miałem stłuczke pewien czas temu, niby z mojej winy bo nie było śladów hamowania po 3 godzinach po przyjeźdźie policji :twisted2: i uznali że nie dostosowałem prędkości. Strasznie mnie koleś wkurzył i nawet sami policjanci mówili że to jakiś cwaniaczek. Ale przejdę do konkretów uderzyłem mu w przedni błotnik ( w lanosa) a ja uszkodziłem sobie błotnik, przednie drzwi i rozwaliłem oponę. Przyszło do mnie pisemko od ubezpieczyciela że z mojej polisy wypłacili mu :duh: prawie 2900zł :jawdrop: czy to możliwe żeby za głupi błotnik tak dużo kasy dostał?? Przecież za tyle można by całą blacharke zrobić, jeszcze lakier położyć i pewnie by jeszcze coś zostało. Chciałem się dowiedzieć czy oby na pewno mogło to tyle kosztować, a jak nie to czy można mu udowodnić że oszukał zakład ubezpieczeń, zależy mi na tym żeby cwaniaczkowi dowalić :mad2: tym bardziej że ja jeszcze jeżdże z wgnieconym bokiem :x

I niewiem czy mam iść do HDI i zapytać co mu wymienili, o ile by mi powiedzieli. Co radzicie??

pozdrawiam :)

Opublikowano

A to mnie obchodzi że koleś mnie ostro wk... bo przez niego mam uszkodzony samochód, niezapłacony mandat i do tego punkty karne. A poza tym to nie lubie takich cwaniaczków i ta kasa poszła z mojej polisy przecież więc teraz HDI za mną nie przepada, szczególnie że jestem u nich ubezpieczony niecałe pół roku. A jeżeli by sie okazało że ich oszukał to chętnie bym im pomógl mu "dokopać" :twisted2:

Wiem może to chamskie z mojej strony ale jeżeli by koleś był normalny to obyło by sie bez problemów, policji i wielu :x nerwów :mad2:

A problemy inne mam ale nie daje mi to spokoju i jakoś lepiej bym się poczuł wiedząc czemu za jeden głupi błotnik dostał 2900zł !!!!

Opublikowano

i jakoś lepiej bym się poczuł wiedząc czemu za jeden głupi błotnik dostał 2900zł !!!!

kiedys (jakies 3 lata temu) uderzyłem w tył toyoty.

Oczywiscie była plicja itp, u niego nie było sladów na pierwszy rzut oka, ale po pownym czasie przyszło pismo z ubezpieczalni ze miał przesuniety tłumik i dostał za to, o ile dobrze pamietam 1300zł.

II przypadek - ojciec, jak wyskoczyły pierwsze mrozy uderzył w słupek skodą (pekniety zderzak i szkło od lampy, obudowa halogena), zgłosil to na Ac i wypłata była prawie 2tys - nie pytajcie ile kosztowała naprawa :mrgreen:

a wiec te 2900 to bardzo mozliwe

pzdr

Be eM Wu
Opublikowano

Skoro przez niego masz uszkodzony samochod i on byl winny to dlaczego

zgodziles sie na mandat? :duh:

Po za tym 2900 za wymiane i malowanie blotnika nie jest jakas cena

specjalnie wygorowana.

Nie wiadomo czy nie bylo wiecej uszkodzen ktorych nie bylo widac.

http://images.spritmonitor.de/353206_2.png

353206.jpg?stamp=1263766861 795500.jpg?stamp=1505496641

Opublikowano

moim zdaniem dostal dosc sporo. ja ostatnio mialem stluczke, efekt to: blotnik, kierunek, pas ciagnacy sie przez caly przod pod reflektorami i atrapa chlodnicy, listwa zderzaka i zaczepy refklektora do wymiany, zderzak do lakierowania. i to wycenili mi na marne 1924zl. pewnie ten cwaniaczek byl jakims znajomkiem rzeczoznawcy :duh:

pozdrawiam

luther

pozdrawiam

luther

Opublikowano

II przypadek - ojciec, jak wyskoczyły pierwsze mrozy uderzył w słupek skodą (pekniety zderzak i szkło od lampy, obudowa halogena), zgłosil to na Ac i wypłata była prawie 2tys - nie pytajcie ile kosztowała naprawa :mrgreen:

pzdr

Nie pytajcie się potem dlaczego składki w TU rosną... :mad2:

Pozdrawiam

Eulem

E39 [E34/E36]

a tu gram: http://s1.metaldamage.pl/c.php?uid=227838

Opublikowano

pzdr

Chyba Ci sie AC z OC pomylily.

Opublikowano
moim zdaniem dostal dosc sporo. ja ostatnio mialem stluczke, efekt to: blotnik, kierunek, pas ciagnacy sie przez caly przod pod reflektorami i atrapa chlodnicy, listwa zderzaka i zaczepy refklektora do wymiany, zderzak do lakierowania. i to wycenili mi na marne 1924zl. pewnie ten cwaniaczek byl jakims znajomkiem rzeczoznawcy :duh:

pozdrawiam

luther

To nie on oszukal TU tylko TU naciaga Ciebie.Podjedz do ASO i niech

oni Ci wycenia koszt naprawy a gwarantuje Ci ze w 4tys moze sie

nie zmiescic.

Podam Ci moj przyklad do wymiany byly klapa silnka,listwa zderzaka,nerka,

atrapa,obudowa lampy,mata sensorowa pasazera i kilka innych malych

czesci.

Kalkulacja wedlug PZU to koszt niecale 3tys a naprawa wyszla ponad 6tys

oczywiscie PZU zaplacilo bez zadnego marudzenia.

Porownujac kalkulacje i fakture naprawy widac ze PZU zanizylo koszty

czesci o 50%.

Opublikowano

pzdr

Absolutnie nie ma znaczenia czy odszkodowanie jest wypłacane z OC, czy AC. Każda wypłata odszkodowania ma wpływ na późniejsze składki innych kupujących ubezpieczenie... :twisted:

Pozdrawiam

Eulem

E39 [E34/E36]

Opublikowano
Być może po zdjęciu błotnika okazało się, że do wymiany jest np. pół zawieszenia. Moim zdaniem odpuść sobie - jeżeli HDI zaakceptowało wypłatę w tej wysokości, to teraz mogą mieć pretensję tylko do siebie.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

pzdr

po to sie oplaca AC zeby z tego korzystac w razie takich sytuacji :!: no nie :!:

pzdr :D

Be eM Wu
Opublikowano
volo a co Cie to obchodzi :?: podpisujac mandat przyznales sie do wykroczenia jednoczesnie przyznales sie do rozbicia mu samochodu!! gwaranruje Ci ze jakby robil gosc samochod przez serwis to 5 tys byloby malo.
Opublikowano
To nie on oszukal TU tylko TU naciaga Ciebie.Podjedz do ASO i niech oni Ci wycenia koszt naprawy a gwarantuje Ci ze w 4tys moze sie

nie zmiescic.

Podam Ci moj przyklad do wymiany byly klapa silnka,listwa zderzaka,nerka,

atrapa,obudowa lampy,mata sensorowa pasazera i kilka innych malych

czesci.

Kalkulacja wedlug PZU to koszt niecale 3tys a naprawa wyszla ponad 6tys

oczywiscie PZU zaplacilo bez zadnego marudzenia.

Porownujac kalkulacje i fakture naprawy widac ze PZU zanizylo koszty

czesci o 50%.

jestem w trakcie tej procedury. gdy juz wszystko bedzie zalatwione dam znac w moim watku jak potoczyla sie sprawa.

pozdrawiam

luther

pozdrawiam

luther

Opublikowano
oni po prostu tak wyceniają.2 lata temu facet skasował mi malucha .szkody wyliczył na 2400zeta!!! :mrgreen: :shock: .ale mi jej niewypłacili bo maluch warty 600 :mrgreen: .i dostałem tylko wartość malucha :?
klepało ale przestało!!!
Opublikowano

pzdr

Absolutnie nie ma znaczenia czy odszkodowanie jest wypłacane z OC, czy AC. Każda wypłata odszkodowania ma wpływ na późniejsze składki innych kupujących ubezpieczenie... :twisted:

Ma znaczenie bo OC a AC to sa dwa rozne ubezpieczenia.Inaczej sie oblicza

skladki i inaczej wyplaty odszkodowan.

Opublikowano

Składki są w głównej mierze wypadkową oceny ryzyka. Ryzyko jest wprost związane zarówno z częstością zdarzeń jak i wysokością wypłaconego odszkodowania. Tak więc ma znaczenie, czy ktoś naciąga TU bo prędzej czy później pozostali w podwyższonej składce robią "ściepę" na to odszkodowanie. :mad2:

Pozdrawiam

Eulem

E39 [E34/E36]

Opublikowano

Składki są w głównej mierze wypadkową oceny ryzyka. Ryzyko jest wprost związane zarówno z częstością zdarzeń jak i wysokością wypłaconego odszkodowania. Tak więc ma znaczenie, czy ktoś naciąga TU bo prędzej czy później pozostali w podwyższonej składce robią "ściepę" na to odszkodowanie. :mad2:

:D Na tym polega ubezpieczenie.

Tylko zeby komus mozna bylo zarzycic ze naciaga Tu to trzeba jeszcze znac ceny

czesci i robocizny.

Ubezpieczenie jest po to zeby w razie szkody mozna bylo z niego skorzystac

a nie tylko placic i naprawiac samochod mlotkiem pod domem albo w autosevisie

typu garaz tylko po to zeby ubezpieczyciel mial mniej wydatkow.

Opublikowano

czesci i robocizny.

I nie o tym tu mowa. Przeglądnij różne fora i obok informacji o tym jak TU potrąciło... niedopłaciło... oszukało... (zgadzam jasne, że są takie przypadki) to znajdziesz przechwałki, jak to przy okazji wymiany błotnika, właściciel naprawił 4 inne rzeczy wrzucając to w koszty odszkodowania. To złodziejstwo i warto pamiętać, że nie TU za to płaci, tylko my wszyscy. Pracuję dla TU i znam te mechanizmy z obu stron. Dotyczy to zresztą i innych sfer gospodarki... Szkoda, że nie wszyscy to rozumieją. :mad2: A Ty luzny zrobisz jak uważasz. :liar:

Pozdrawiam

Eulem

E39 [E34/E36]

Opublikowano

czesci i robocizny.

I nie o tym tu mowa. Przeglądnij różne fora i obok informacji o tym jak TU potrąciło... niedopłaciło... oszukało... (zgadzam jasne, że są takie przypadki) to znajdziesz przechwałki, jak to przy okazji wymiany błotnika, właściciel naprawił 4 inne rzeczy wrzucając to w koszty odszkodowania. To złodziejstwo i warto pamiętać, że nie TU za to płaci, tylko my wszyscy. Pracuję dla TU i znam te mechanizmy z obu stron. Dotyczy to zresztą i innych sfer gospodarki... Szkoda, że nie wszyscy to rozumieją. :mad2: A Ty luzny zrobisz jak uważasz. :liar:

Temat wyludzaczy i naciagaczy to jest temat rzeka.

Ja najwiecej z tym problemem mialem do czynienia przy usuwaniu

szkod w prywatnych warsztatach.To oni najwiecej wyciagaja kasy

od ubezpieczycieli.Ostatnio proponowano mi premie za zostawienie

auta w naprawie a jak sie zapytalem o czesci to sie dowiedzialem

ze wymienia tylko te ktore sa nie do naprawy oczywiscie na uzywane

a reszte sie poszpachluje i pomaluje.

W poprzednim samochodzie wzieli kase za naprawe elementow ktorych

nie naprawili.

Zreszta nie pamietam zeby ktos ze znajomych byl zadowolony z naprawy

w takim warsztacie , zawsze maja jakies problemy.Jak nie ze zle wykonana

naprawa to ze zbyt wysokim rachunkiem.