Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

gdy ja szukałem

to w żadnym sklepie oprócz 1 nie wskazali mi zamiennika

w serwisie ASO olej MTF-LT2 kosztuje ok 110zł/l potrzeba go ok 1,6l wiec musiałem kupić 2L

bo nie wybrałem zamiennika który wyszedłby o połowę taniej.

Opublikowano
Temat zamiennika tego oleju mtf do tej skrzyni był konkretnie wałkowany w jakimś temacie na tym albo konkurencyjnym forum. Wynikało z tego że jest to jakiś tam olej Castrola po prostu który można kupić trzy razy taniej. Niestety nie pamiętam jaki i nie mogę znaleźć tematu teraz może ci się uda.
Opublikowano

Ja u siebie zalałem Castrol TAF-X 75W90 jeżdzę już 3-rok na tym oleju i wszystko gra, biegi wchodzą perfekcyjnie nawet w zimie gdzie temperatura spada poniżej -20°C nie ma problemu z wbiciem biegu, natomiast przy następnej wymianie zastanowię się nad olejem PENTOSIN MTF2 SAE 75W-80

http://skrzynie.com.pl/bmw-pentosin-mtf2-sae-75w-80-api-gl-4.html

http://www.profitoleje.pl/index.php?pageid=14822

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano
Hmm, ciekawe dlaczego Niemcy napisali na mojej skrzyni "lifetime oil". Czyżby myśleli, że auto nie będzie potrzebowało wymiany oleju w skrzyni ? :norty:
Opublikowano
niby w skrzyni oleju sie nie wymienia jezeli niewidac ubytku ja w zony vw bora postanowilem zmienic ale po sprawdzeniu olej wygladal jak nowy wiec dalem spokoj ale to moje zdanie :D :D :D :D
  • 6 miesięcy temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

u mnie przy 160tkm olej czarny w skrzyni.

w dyfrze idealny.

więc dla sceptyków co najmniej w skrzyni zmieniamy :mrgreen:

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
w manualu trzeba wymieniac olej ? jak wymienie przy 200 tys km to nic sie tam nie rozuszczelni ? od nowosci nie byl pewnie wymieniony ale kazdy mowi ze w manualu sie nie wymienia

nie każdy tylko serwis.

co się ma rozszczelnić?

olej nie ma kontaktu jak w silniku z nagarami i niby jest w zamkniętym obiegu ale też się starzeje.

w nowej mazdzie 3 nie zalecają wymiany nawet w automacie.

ale specjalizowane warsztaty robią to.

na pewno nic nie pogorszy się w skrzyni :mrgreen:

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały