Skocz do zawartości

320d Stuki w okolicy kierownicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam mały problem z Stukami w okolicy kierownicy. Gdy auto wjedzie w dziurę lub garb słuchać stuk który dochodzi jakby z kabiny. Dokręciłem kierownice ale to nic nie dało :(
Opublikowano

ja mam tak samo na kocich łbach ( starej kostce brukowej ) i też nie mam pojęcia co to może być

ale się jeszcze za to nie wziąłem, jakby kolumna drgała albo coś

chętnie też się dowiem cóś to

Opublikowano
  • Autor
dokładnie tak jak mówisz. Może ktoś się z tym uporał
Opublikowano
U mnie się tak zaczęły problemy z luzami w przekładni. Na początku tak jak piszecie, potem przy kręceniu stuki i spory luz. Oczywiście w nadziei taniej naprawy wymieniłem gumy stabilizatora i łączniki - ale znikło tylko 50% stukania ;)
Opublikowano
  • Autor
U mnie się tak zaczęły problemy z luzami w przekładni. Na początku tak jak piszecie, potem przy kręceniu stuki i spory luz. Oczywiście w nadziei taniej naprawy wymieniłem gumy stabilizatora i łączniki - ale znikło tylko 50% stukania ;)

Więc trzeba było wymienić maglownicę?

Opublikowano
ja mam odczucie że to w kabinie wibruje i drży a nie w komorze silnika
Opublikowano
Jeśli miałbym do tego co napisałem coś dodać, to: dźwięki były trudne do umiejscowienia, jakby obok kierownicy albo w niej, trochę poniżej. Po prostu to się niesie po kolumnie...
Opublikowano
jak niesie po kolumnie to ten gumowy przegub kolumny kierowniczej, dalej maglownica, potem drązki kierownicze i ich koncowki. Tu szukaj ustery.
Opublikowano
guma jest połączona z maglownicą i musisz jej szukać pod samochodem
Opublikowano
  • Autor
Aha, A czy ma ktoś może jakąś instrukcję jak się do tego dobrać i wymienić?
Opublikowano
  • Autor
nie dużo z tego wiadomo. Robił może to ktoś?
Opublikowano
u mnie słychac stuki, podobne do omawianych, równiez gdy uderzam ręką w koło kierownicy od dołu. ciekawe czy wy tez tak macie i czy to jest ta sama guma.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
wymieniłem. Puka nadal.
Opublikowano
u mnie słychac stuki, podobne do omawianych, równiez gdy uderzam ręką w koło kierownicy od dołu. ciekawe czy wy tez tak macie i czy to jest ta sama guma.

Mam identycznie. Słyszałem kiedys, ze to jakies lozysko przy kierownicy, ale nie zagladałem tam, nie wiem jak wyglada to pod spodem wiec głowy uciac za to nie dam :P

http://img215.imageshack.us/img215/8469/forrp.jpg
Opublikowano
viewtopic.php?f=68&t=103882 Przejrzałem dokładnie forum i udało mi sie znalesc to o czym mowilem :) Co prawda problem dotyczy e36, ale podejrzewam, ze u nas bedzie to samo :cool2:
Opublikowano
  • Autor
,

Edytowane przez Sproxxy

Opublikowano
  • Autor
jest łożysko które nasmarowałem smarem ale nadal coś puka...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
I jak uporałes sie juz z problemem? Nie wymieniałes tego lozyska? Nasmarowanie smarem nic nie da :duh: Ono ma luz, a nie chodzi ciezko...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
wymieniłem maglownice, koncowki, wahacze. Puka nadal