Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów.

Jestem tu nowy i zielony jak trawka majowa zatem w góry przepraszam za moje pytanie. Chcę kupić komplet alufelg z oponami takich, http://biuro-rachunkowe-ebit.home.pl/images/felga.jpg.

Felgi mają oznaczenie IS 46 7Jx16H2, opony to 215/55R16. Niestety nie mogę znaleźć na nich oznaczenia ET. Pytanie czy będą pasować do E34 525TDS bez żadnych modyfikacji czy dodatków? Z góry dziękuję za odpowiedzi i wszelkie sugestie. Dodam, że autko nie jest obniżone.

Opublikowano
Do piątki w praktyce z tego co wyczytałem w necie wchodzi et 15-25, te ze zdjęcia pewnie są od 3, jeżeli tak to nie będą pasowały.
Brokatrot Metallic
Opublikowano

Po wygladzie felgi widac ze to seria 3, ale juz chyba z lini e46, poza tym jezeli jest IS 46 to mozesz zapomniec, no i wg mnie nie pasowalyby do e34.

Standardowe IS (ET) w serii 5 (e34,39) ma wartość równą 20, poszukaj innych :)

Opublikowano
Do e34 et20 i mniejsze. ale te felgi nie są zbyt piękne szczerze mowiąc

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!

Opublikowano

Jeśli Ci się podobają to bierz i wsadzaj. Ja u siebie mam felgi z E39 więc są pierścienie centrujące a opony 225/ 55/16. efekt nawet niezły tym bardziej że dodatkowo są dystanse 2cm. Trzyma się drogi jak szatan :D

gdybym słuchał co się innym podoba to powinienem wywalić ringi i te felgi a środek z czarnego zmienić na kremowy... a tym czasem zaczepki na ulicy i pytania o samochód- bezcenne :D

Opublikowano

Od E39 masz ET20. Tez mam od E39. Pierscienie zaklda sie tylko jak masz inna srednice pod piaste.

Te felgi sa od trojki, ET36 czy cos takiego. W takim przypadku felgi beda beznadziejnie schowane w nadkolach. A dystanse to kosztuja z 200zl, prawie tyle co te felgi.

Opublikowano
W takim przypadku felgi beda beznadziejnie schowane w nadkolach.

Oby tylko schowane, wydaje mi się, że będą tarły o amortyzator.

Brokatrot Metallic
Opublikowano
Tarly raczej nie beda, bo jak kupilem swoje E34 to gosc mi dal stalowki z takim ET z zimowkami wiec odrazu je wywalilem na zlom.
Opublikowano

Panowie z tym et do e34 to bym uważał :) Bierzcie to z przymrużeniem oka

Nie zawsze et 20 w jednej feldze będzie takie samo jak et 20 w innym modelu. Przykład? Proszę bardzo. RH 17" przód ma mniejsze et niż tył a na tej samej piaście felga jest bardziej schowana! DO e34 wchodzą felgi od et 0 do 36 ) oczywiście mam na myśli standardowo schowaną felgę bez poszerzania nadkoli) z tym że te ostatnie od 16" w zasadzie. 15" z wysokim et nie mieszczą zacisków (mam zapasówkę stalową od e36- wchodzi tylko na tył).

http://img842.imageshack.us/img842/1250/arto.png
Opublikowano
sama różnica et między przodem a tyłem nie jest niczym dziwnym. Chodzi raczej o to, że nie nie w każdej feldze np. et 20 da to samo odsadzenie rantu zewnętrznego od nadkola. :cool2:
http://img842.imageshack.us/img842/1250/arto.png
Opublikowano
Rozne ET jesli chodzi o przod/tyl spowodowane jest rozna wielkoscia parapetu i tyle. Tez mialem taka zapasowke od trojki. Mialem tez normalne stalowki od trojki z ET36 i wygladalo to tragicznie.
Opublikowano
sama różnica et między przodem a tyłem nie jest niczym dziwnym. Chodzi raczej o to, że nie nie w każdej feldze np. et 20 da to samo odsadzenie rantu zewnętrznego od nadkola. :cool2:

nie w kazdej feldze et 20 da takie samo osadzenie a to dlatego ze 7 cali z et 20 bedzie wygladalo inaczej niz 10 cali z et 20. pozdro

Rozne ET jesli chodzi o przod/tyl spowodowane jest rozna wielkoscia parapetu i tyle. Tez mialem taka zapasowke od trojki. Mialem tez normalne stalowki od trojki z ET36 i wygladalo to tragicznie.

wielkosc parapetu niezawsze ma znaczenie w osadzeniu felgi, przykladem jest chociazby felga remotec, ktora kilka lat temu mialem w e34, zalaczam foto http://imageshack.us/photo/my-images/100/2e26d4489a588dc6tj5.jpg/ widzisz jakas roznice w rancie?