Skocz do zawartości

[e90] Jaki olej?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W mojej e90 poprzedni właściciel lał Castrol Edge 5w30, silnik chlipał olej, mniej więcej 1Litr na 500km, wymieniłem uszczelniacze zaworowe i zalałem Valvoline Synpower 5w30 LL-01 i auto przejechało już 8000 km i poziom cały czas MAX :D
  • Odpowiedzi 2,2 tys.
  • Wyświetleń 498,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Sprzedawcy w sklepach motoryzacyjnych to śmiech na sali.. zawsze będą polecać to, na co mają największą marzę, albo to, co najmniej rotuje...   Eurol (Fluence), Shell (tylko Helix Ultra), Ra

• Ale ty historie opowiadasz. Eurol to holenderska firma że swoja rafineria w Nijverdal. 

• 🤣 nawet nie będę komentował dalej. Powtórze tylko ze eurol robi dobre oliwy.     @Borsuczek Nie edytuj tyle razy bo później będzie to głupio wyglądać 😉 Idź na stację benzynowa to z

Opublikowano
W mojej e90 poprzedni właściciel lał Castrol Edge 5w30, silnik chlipał olej, mniej więcej 1Litr na 500km, wymieniłem uszczelniacze zaworowe i zalałem Valvoline Synpower 5w30 LL-01 i auto przejechało już 8000 km i poziom cały czas MAX :D

Fajnie jest napisać jaka wersja silnika :wink:

Opublikowano

Silnik u mnie to N46B20

Opublikowano

Silnik u mnie to N46B20

Opublikowano

Panowie,

1) Zrobic plukanke i wykorzystac:

Liquy Molly ENGINE FLUSH

Co do oleju do:

Model: E90

Silnik: 318i N43

Przebieg: 120 000 km

Styl jazdy: 70% miejski, 30% trasa

Zużycie bieżące na l/1000km: 50-100 ml

Instalacja LPG: nie

Dotychczas: Castrol 5W40

Widzialem ze w temacie ktos wspomnial o motul 8100xclean 5W30. Czy to bedzie nadawac sie do mojego silnika, czy lepiej zalac cos innego ewentualnie kontynuowac Castrol 5W40?

W instrukcji samochodu znalazlem cos takiego:

2017-01-10.png

Z gory dzieki za pomoc.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
wszystko będzie lepsze od Castrola
Opublikowano
Ja wszystkie N47 zalewałem motulem, bodajże X-clean+ 5W30. Bez zarzutu :cool2:
Opublikowano
Ja także u siebie w N47 mam zalany Motul 8100 X-Clean C3 5W30
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Wg. karty charakterystyki jednak ten Motul ma ciut gorsze parametry.
Opublikowano
W przypadku M47T2 korzystam z oleju Mobil 1 5w50 Peak Life - wymiana co 13 - 15 tys km :)
Opublikowano
W przypadku M47T2 korzystam z oleju Mobil 1 5w50 Peak Life - wymiana co 13 - 15 tys km :)

Dlaczego tak :shock:

Opublikowano
5W50 bez homologacji to zly pomysl

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Olej będzie zbyt lepki przy normalnej eksploatacji.

Będą większe opory a więc i większe spalanie jak i szybsze zużycie - jak mniemam ?

Opublikowano

Panowie, od czego tak właściwie zależy branie oleju przez silnik?

Wcześniej jeździł na castrol 5w30 i trochę oleju łykało, aktualnie zalany jest po wcześniejszej płukance motul 5w30 i takiego wfektu nie zayważyłem :)

"Bez poświęcenia nie ma zwycięstwa." -Sam Witwicky
Opublikowano
Moj 170 tyś zrobił na castrolu. Teraz mam zalany motul xclean c3 5w30 silnik oleju nie bierze chodzi miękko. Z oleju to tylko motul, valvoline i liqui molly tylko ze jest drogi
Opublikowano

Dawniej korzystałem w fordzie z mobila i też sobie chwaliłem..

Szybko wszystko się zmienia;)

"Bez poświęcenia nie ma zwycięstwa." -Sam Witwicky
Opublikowano
Co wy piszecie olej za drogi masz super auto to trzeba dbać ja miałem problemy brał olej lałem Castrol 5w30 edge jak zalełem Motula 5w40 X-cess i dalej brał jakieś 1l na 1300km to zdecydowałem się na wymianę uszczelniaczy koszt uszczelniacze 100zł uszczelka pod zaworami 240zł no i robota 450zł trochę się mechanik narobił mówił że te BMW to przeklęcie ale zrobione na cacy i oczywiście bez ściągania głowicy autko śmiga brak ubytku oleju :D :D :D pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi w sprawie tych uszczelniaczy
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Moj 170 tyś zrobił na castrolu. Teraz mam zalany motul xclean c3 5w30 silnik oleju nie bierze chodzi miękko. Z oleju to tylko motul, valvoline i liqui molly tylko ze jest drogi

Są jeszcze lepsze.

AMS Oil, Millers, Penrite

Opublikowano

Dlaczego tak :shock:

Poprzedni użytkownik samochodu tak postanowił zalać (do dzisiaj nie wiem z jakiego powodu mimo tego, iż próbowałem się dowiedzieć) - samochód aktualnie ma 270 tys przebiegu i sprawuje się bez zarzutu.

Czy z tym olejem jest coś nie tak ? :)

Opublikowano
Jest niewłaściwie dobrany do Twojego silnika. Tylko LL-04 5W30.
Opublikowano
Zbliża się wymiana. W takim razie jaki proponujecie olej użyć ? :) (W grę nie wchodzi żaden z HC np. Castroll Edge)
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Zbliża się wymiana. W takim razie jaki proponujecie olej użyć ? :) (W grę nie wchodzi żaden z HC np. Castroll Edge)

Każdy ma swoje preferencje i nie ma jednej odpowiedzi - stąd ten temat ma tyle stron.

Duzo osob zaleca Motula 8100 X-Clean+ lub Specific.

Ale są lepsze

Opublikowano
Chyba nie powinno stanowić to przeszkody, że zalewany był olej 5w50, a teraz zmienię na gęstość 5w40 ? Najprawdopodobniej zdecyduję się na Motula :)