Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Szukałem na forum ale niestety nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie.

Otóż nie wyciaga mi paliwa z baku bmw e60

Udalo mi sie wejsc do ukrytego menu aby sprawdzic stan paliwa w prawej i lewej komorze

Informacja ta jest ukryta pod punktem 6

punkt jest jest podzielony na 3 podpunkty

i mam takie informacje

6.1 - L R S

00.0 21.1 21

6.2 - TANK ANZ PH

20.7 1 1

6.3 - TANK ADC L R

03BH 21BH

Jak mam to zrozumiec, bo nie jestem specem w tych sprawach a w necie nie moge znalesc informacji na ten temat

Jak ktos z forumowiczow wie jak czytac te wpisy to bede wdzieczny.

Pozdrawiam

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Dżizas, przecież sam podałeś linka wyżej!!Tam jest to dokładnie opisane.
Opublikowano

tak juz znalazlem ;p

nie wiem co sie dzieje z tym paliwem, zatankowalem wczoraj rowno 15 litrow na probe

i po przejechaniu 40 km braklo mi paliwa

To co tankuje chyba jakos dzieli sie na 2 komory a paliwo ciagnie tylko z jednej i dlatego taki efekt.

Jest ktos kto moze mi to jakos wyjasnic?

Opublikowano
nie ma zadnych wyciekow, to również sprawdzalem, czytalem troche na forach i npo w e39 jest jakis waz ktora wyrownuje poziomy w obydwu komorach, nie wiem jak to sie ma w e60, jest to strasznie uciazliwe ;/ nigdy nie wiadomo kiedy paliwa braknie
Opublikowano
Paliwo ciągnie z obu komór, jest układ zaworów który zamyka rurkę gdzie ciągnie powietrze. Może być u ciebie uszkodzony chwyt paliwa w lewej komorze (musialbys sprawdzić gdzie jest paliwo kiedy zgaśnie). W benzynie w lewej komorze jest regulator cisnienia i filtra paliwa, nadmiar paliwa spada do lewej komory(chociaż np. zasysa z prawej) I kiedy prawa komora jest już pusta i powienien wyciągać reszte paliwa z lewej to gaśnie. Tyle w teorii reszte musisz sprawdzić sam :)
Opublikowano

Tylko ze u mnie jest na odwrót, paliwo jest w prawej komorze a w lewej 0.

Chyba bede musial poszukac mechanika jakiegos kogos kto ma pojecie.

Opublikowano

W E39 jest pompa w zbiorniku, która przepompowuje z prawej do lewej komory. Potrafi się zepsuć niestety :(

Nie wiem, czy tak samo jest w E60/61, bo na szczęście póki co mnie nie dopadło.

Opublikowano

Sprawdziłem ile mogłem i na ile sie znam ( a znam sie srednio, moje poprzednie auto to a3 ;p a e60 to moje pierwsze bmw)

Odkrecilem pokrywe pompy paliwa( po prawej stronie) i w prawej komorze jest bardzo duzo paliwa, widać rowniez ze bylo cos tam kombinowane bo jest pekniety plastik na gorze:

http://img96.imageshack.us/img96/9021/img0436n.jpg

podniosle troche pompe i nic nie widzialem, bo poprostu sie nie znam

http://imageshack.us/photo/my-images/189/img0437gl.jpg/

Gdy odłaczylem wtyczke od pompy, samochod nie zapalil, po podlaczeniu i wlozeniu pompy w bak i skreceniu wszystkiego ,wskaznik paliwa teraz pokazuje mi troche ponad polowe , wczesniej pokazywal 1/3

A w ukrytym menu pokazuje srednia ilosc paliwa 37 a wczesniej 21 litrow

Po lewej stronie za siedzeniem kierowcy, gdy odlaczylem wezyk od pokrywy, wytrysło paliwo, wiec zatkalem i nic wiecej nie ruszałem.

http://imageshack.us/photo/my-images/708/img0441kz.jpg/

Zamierzam teraz wozic paliwo w bagazniku i jezdzic do momentu az samochod zgasnie, zastanawiam sie dlaczego teraz okazuje inna ilosc paliwa, musialo sie cos zruszyc??

Opublikowano

zauwazylem ze wskazowka od paliwa spada na dol w miare jezdzenia i w ukrytym menu tez poziom spada a wczesniej mialem ciagle staly poziom.

Licze ze cos sie tam zruszylo i bedzie dzialalo ..

• 5 miesięcy temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nie mogę wejść w ukryte menu sprawdziłem wszyskie kombinacje od 0-45

A dodałeś do siebie wszystkie cyfry z ostatnich siedmiu znaków vinu i sumę wpisałeś jako kod ? Np. VIN C359625 czyli 3+5+9+6+2+5 = 30

Opublikowano
U mnie działa suma nie sześciu lecz pięciu ostatnich, ale dla kolegi to chyba bez znaczenia jeśli pisze że sprawdził wszystkie wartości od 0 do 45 po kolei. Dziwna sprawa...
  • 4 lata później...
Opublikowano
Czy u was żeby sprawdzić np. temp. silnika za każdym razem musicie przechodzić procedurę 19 i sumowanie końcówki VIN-u? Dodam że po wpisaniu sumy 5 ostatnich cyfr VIN-u nie wyskakuje mi napis unlocked tylko od razu odblokowuje menu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak, nie da się tego obejść :(

Jedyne przyspieszenie które znam to nacisnąć przycisk do kasowania dziennego przebiegu i władze nie kluczyka do stacyjki dzięki czemu wchodzisz od razu do menu bez potrzeby trzymania przycisku przez kilka sekund.

Jak zrobisz to 100 razy to się przyzwyczaisz i będzie szybciej ;)

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!