Skocz do zawartości

330d mniejsza moc na zimnym silniku niż na rozgrzanym?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
koledzy czy to tak ma byc ze autko ma mniejsza moc na zimnym silniku niż na rozgrzanym??? dopoki temperatura nie skoczy na 90 stopni autko wydaje mi sie słabsze czy to tak ma byc czy cos sie psuje,przyspiesza normalnie itp
Tomek
Opublikowano
diesel zawsze zimny bedzie slabszy... na przyszłość nie męcz za mocno na zimnym silniku :) ja zanim nie osiągnie pionu nie przekraczam 2,5tys obr :cool2:
Opublikowano

Tomku, skoro jak napisałeś, samochód przyspiesza normalnie, na czym polega jego słabość? Druga rzecz, przy ok. 2000 obrotów i tak ma ok. połowy mocy więc chyba ciężko ocenić czy czegoś mu nie brakuje do pełnej. Chyba powinieneś inaczej opisać niepokojące Cię objawy bo teraz trudno coś wydedukować.

Pozdrawiam,

ecml

Opublikowano
chodzi o to ze jak jest zimny to np do 100 przyspiesza w 9s a jak ma temperature 90 to w 7,5 sekundy czy tak ma byc
Tomek
Opublikowano
chodzi o to ze jak jest zimny to np do 100 przyspiesza w 9s a jak ma temperature 90 to w 7,5 sekundy czy tak ma byc

Tak ma byc. I jak kolega wyzej napisal - na zimnym silniku nie szalejemy, a tymbardziej nie sprawdzamy sprintu do 100km/h :nienie:

Opublikowano
wiem wiem tak tylko po prostu raz mu depłem i sie zdziwilem bo szedł prawie równo z a3 kumpla 1.9tdi 110km .............
Tomek
Opublikowano

Nie ma to jak sprint do setki na zimnym silniku. Tak z ciekawości na jakim oleju jeździsz ?

mobil super 10w40

Tomek
Opublikowano
nie moge sie tam połapac na tej twojej stronie sponsorowanej gdzie bym musial podjechac na chip i za ile 330d 184km
Tomek
Opublikowano
Mam to samo . Na zimnym idzie słabiej niz na ciepłym. Jednak wyznaje pewną zasade,jak nie wyjdzi epoza niebieskie pole,to staram się nie przekraczac 2 tys/obr. Potem juz mu troszke mocniej depne ale tez nie przesadzam. Trzeba dac troche nagracz a nie katować. Potem na forum jeden z drugim a bo mu to a to tamto itd,,, :D Jak dbacie tak macie
Opublikowano
to jest zwykłe zabezpieczenie silnika w sofcie gdzie obcina dawkę ...

Obcina? Możesz sprecyzować? Odcinka jest przy niższych obrotach, czy zmniejsza dawkę w całym zakresie? We wszystkich silnikach BMW diesla jest podobnie? Można gdzieś o tym poczytać?

Pozdrawiam,

ecml

Opublikowano
wiele rzeczy w silniku diesla jest zależna od temperatury , zwłaszcza w systemach cr , nie przesuwa odcinki tylko dawka paliwa jest inna , kąt początku wtrysku ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
wiele rzeczy w silniku diesla jest zależna od temperatury , zwłaszcza w systemach cr , nie przesuwa odcinki tylko dawka paliwa jest inna , kąt początku wtrysku ...

Dzięki za info. W wolnej chwili spróbuję doczytać gdzieś w sieci.

Pozdrawiam,

ecml

Opublikowano

Tez mnie to ciekawi, zawsze myslalem ze w nie nagrzanym oleju wirnik turbiny ma ciezej :mrgreen:

Podraze temat :8) skoro dawka paliwa jest inna to dlaczego wlasnie na zimnym pali najwiecej :roll:

Opublikowano

jest wyższa przy niższych obrotach niż w nagrzanym ponieważ podlewa palwiem aby szybciej nagrzać silnik ale przy wyzszych jest obcinana choćby przez zmniejszenie max ciśnienia na szynie cr ...

a w głównym stopniu od temperatury zależy kąt początku wtrysku

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/