Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Od pół roku jezdze na gazie moim 316i zrobiłem 6tyś na odkąd została założona instalacja i parę osób już powidziało mi, że powinienem zwrócic uwagę na świece jeżdząc na gazie bo ponoć potrzebna jest dobra iskra czy coś takiego, świece nie wiem kiedy były wymieniane po autko sprowadziłem jakieś 8 miechów temu z reichu, ale własciciel w niemczech serwisował go w warsztacie bmw regularnie. Mam pytanie jakie świece byłyby najlepsze, nie chodzi o cenę żeby kupić niewiadomo co, ale o to jakie świece załoć żeby sie sprawowały dobrze, słyszałem, że ponoć platynowe sa najlepsze ale przyznam sie żenie orientuje się wtym klimacie zbyt dobrze, choc co nieco wiem, ale na gaziorze jeżdze niedawno:(
Opublikowano
Zakładaj normalne świece zalecane przez producenta i nie słuchaj pseudofachowców. To Instalację dopasowuje się do samochodu a nie samochód do instalacji.
Opublikowano
Dzięki za opinię:) a jakie zalecane sa przez producents, czy sa jakies konkretne , które sprawują się dobrze i mają jako takądługą żywotność, bo jesli chodzi o świece to może i masz rację ale nawet ci od gazu mówili żebym zwrócił uwagę na świece i kable skoronie wiadomo tak naprawdę kiedy było to zmieniane :mad2:
Opublikowano

Najlepsze to NGK.

Do Twojego auta idą BKR6EK czyli NGK nr 20.

Kup na Allegro jest najtaniej, ale pod warunkiem wysłania zwykłą paczką.

Opublikowano
sorki ze sie tak wtrącam ale mam pytanie bo chce wymienic swiece w e36 i lepsze bosch czy ngk bo mechanik powiedział ze razej bosch a jak wy myslicie
Opublikowano

Przerabiałem temat u siebie, załozyłem gaz i swiece doradził mi gazownik zebym kupił NGK z jedną elektrodą zebym założył a w oryginale powinny byc z dwoma.

Kupiłem załozyłem jak chciał, odpalam a tu zasłona dymna za mną, strasznie kopcił, wykręciłem oddałem i kupiłem nowe NGK takie jak mówi katalog i wszystko ok.

Nie słuchajcie gazowników oni nie maja pojęcia, bynajmniej w bmw to się nie sprawdza.

Opublikowano
ja mam NGK i tylko raz strzelila :? a jeżdże już ponad rok na gazie.strzeliła zresztą z mojej winy bo się bawiłem i za szybko przełączyłem na gaz a tak wszystko ok!! :norty:
klepało ale przestało!!!
Opublikowano
Przegladałem allegro i nic nie mogłem obecnie znaleść, są świece ale i innych parametrach niz do mojego 1.6, ale jak sądze kupię NGK , a co sądzicie o świecach platynowych, co to jest i czy warto?? dzieki za opinię:)
Opublikowano

Nie ma na allegro?? Ponizej podaje link wlasnie do NGK, ktore beda odpowiednie dla Twojego silnika. Od razu mowie, nie mam nic wspolnego ze sprzedawca, nie jest to reklama, ani nic podobnego.

http://ssl.allegro.pl/show_item.php?item=80302173

Po kupnie (szczegolnie, ze masz instalacje gazowa) proponowalbym wymiane swiec, a unikniesz ewentualnych strzalow. Przy gazei skutki starych swiec sa o wiele gorsze, niz przy silnikach napedzanych wylacznie benzyna.

Pozdrawiam

Opublikowano

Co do swiec ja wymieniałem na NGK zajechałem do sklepu to facet powiedział mi ze to bzdura ze do gazu jkies inne trzeba po prostu wymien na takie jakie producent poleca.Fakt ze po założeni gazu najlepiej je wymienic!

Po co przez allegro zajedz do sklepu to facet po podanu danych auta Ci powinien sprawdzic w katalogu i sprzedac takie jak producent przewiduje!

Ja tak zrobiłem!

Opublikowano

Po co przez allegro zajedz do sklepu to facet po podanu danych auta Ci powinien sprawdzic w katalogu i sprzedac takie jak producent przewiduje!

Ja tak zrobiłem!

I prawidłowo,popieram takich ludzi,dzięki nim mam przynajmniej ruch w firmie której pracuje i wiem,że ludziom mogę pomóc.

Jak byłem kiedyś na szkoleniu świec CHAMPION i NGK Ci co wykłądali mówili,że świece do gazu to jest jakiś wybryk natury - chwyt marketingowy.Dlatego poważni producenci nic takiego nie robią jak np NGK. BOSCH w takie świece sie bawił, wogóle BOSCH dla mnie to w niektórych produktach jest spalony,chyba w większości swoich produktów.

Opublikowano

no dobrze.. więc uważacie że ngk jest lepsze od bosha... a ja mam zamiar wymienić w swojej bemce świeczki na bosh super 4 ... producent podaje że te świece zwiększają moc oraz zmniejszają spalanie... zresztą... czytałem opinie użytkowników i potwierdzają sie z tym co podaje producent. poprostu są lepsze... ja w to wierze... na swiecy są 4 iskry i na chłopski rozum mozna to nawet zrozumieć jak ktoś nie rozumie...

pozdrawiam

Opublikowano
hehe.. na świecy jest zawsze tylko jedna iskra. Poczytaj trochę o tym. Świece cztero elektrodowe nic nie dają, no może poza wydłużoną żywotnością.
Opublikowano

no dobrze.... chętnie poczytam ... a możesz podać jakieś linki ?? przy okazji inni czegoś się dowiedzą.. a tak na marginesie.. chciałbym się poprawić... bosch.... a nie bosh ;]

pozdro

Opublikowano
Każdy mówi coś innego, ja wymienie chyba na takie jakie zaleca prodecent do mojego:) chyba z dwoma elektrodami, ktos ostatnio powiedział, że do gazu najlepiej z jedną, każdy gada coś innego :duh: , to że lepsza iskra może jedynie wydłużyć żywotność, ale co do spalania, nie wiem,...w końcu do gazu najlepsze świece producenta czyli normalne , czy jakieś inne lepsze z większą ilością elektrod, ponoć na jednej jest lepsza iskra, nie wiem
Opublikowano
Założyłem takie jakie zaleca producent, vline 20 ngk:), wyjmując zauważyłem ze dwie były w duzo gorszym stanie tzn bardziej przykopcone czarne :mad2: , czego to moze być skutkiem, mój mechanik wspomniał coś o niedomykaniu czegoś czy niedopalaniu, nie pamiętam dokładnie, ale chyba mówił coś o wałku :mad2: :mad2: , ale ponoć to mogłaz być wina też po prostu świec,ale były NGK, wiec powinno byc okej, nie wiem :/, teraz duzo lepije śmiga, jakby był mocniejszy :mrgreen: ...ale to pewnie autosugestia...faktem jest natomiast to, że płynniej wkręcasię na obroty, więc NGK okej :twisted2: , tylko martwi mnie ten kolor i duzo większe zużycie dwóch świeczek, pozostałe dwie też zakopcone ale mniej sporo... :mad2: