Skocz do zawartości

3XX Wycieraczki czasowe brak ustawiania czasu zwwłoki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam All

Mam prośbę może ktoś z forumowiczów jest w stanie mi określić zależność dzialania wycieraczek czasowych. Miałem już e36 i e34 i w obydwu dzialała metoda regulacji czasu zwłoki a w obecnej e36 z 96r nie działa, jest stały czas zwłoki ok7-8sek. wymieniłem już 4 przekaźniki wycieraczek (dwa z e36 jeden stary 93r drugi 97r z wypasionej na mexe wersji indywidual, i jeden n e34) i nic nie pomogło. może ktoś wie jaka jest jeszcze inna zależność, coś w silniku wycieraczek albo może w module komfortu (mam domykanie szyb). Jak ktoś wie to proszę POMOCY :) Dodam tylko że wiem jak sie ustawia czasówki, tak żeby ktoś nie pisał jak to się robi :D

Z góry Dzięki

Opublikowano
Kolego pod kierownicą jest modul "WiwaLow" i zależy która jego wersja. Po rozebraniu na płytce jest potencjometr, a jeżeli nie to należy zmieniać elektrolity na wyższe pojemności i wtedy wydłuża czas zwłoki.
"Nieudana Operacja To Połowa Udanej Sekcji"
Opublikowano
Widzisz Kolego w tym roczniku moduł WI WA LOW jest już pod schowkiem do 94 czy 95 był na słupku pod kierownicą, Jak miałem pierwsze E36 a potem E34 wystarczyło włączyć czasówki wyłaczyc przed powrotem do stanu spoczynku i ponownie włączyć ponownie do 25sek i to określało czas zwłoki a w tej to nie działa mam już 4 moduły WI WA LOW, tak jak pisałem starsze i nowsze, na wszystkich ten sam czas ok7-8 sek. nie szukałem żadnego potęcjometra, raczej go tam nie ma a z tym elektrolitem to jakaś ściema chyba co :D . Już myślałem że może w po liftowych usunęli fukncję wycieraczek czasowych, ale instrukcja dokładnie to opisuje tak samo jak ja próbuje i nic :mad2: POMOCY :)
Opublikowano

Kolego TSolek mógłbyś jeszcze raz w jakiś bardzie dostępny sposób (interpunkcja )opisać tą,procedurę nastawiania wycieraczek.

Chetnie tego spróbuję i dam znać czy u mnie działa

Opublikowano

Jaka interpunkcja koledzy instrukcji na necie jest pełno tylko poszukać, dokładnie wygląda to tak:

- włączasz czasówki pozycja 1

- wyłączasz na 0 zanim przejdzie pełny przebieg

- czekasz ile czasu uważasz za słuszne i włączasz na 1

czas który odczekałeś to czas zwłoki wycieraczek można czekać do 25 czy 30 sek.

W e36 z 92r miałem na pewno, e34 też e39 ma już inaczej, ale instrukcja do e36 nic nie pisze że to dodatkowe wyposażenie a powyższa procedura jest opisana przy okazji opisywania działania wycieraczek tak samo w niemieckiej jak i w polskiej wersji, dlatego tak zgłębiam temat co może być u mnie nie tak.

Co do elektrolitu to zdawałem sobie sprawę że nie o ten w aku. chodziło, ale i tak uważam że wymiana kondensatorów nie wiele pomoże, tak myślę że to nie będzie przyczyna, rozebrałem wszystkie moduły i żaden niema potęncjometra jak było pisane wyżej (mam 3 nowsze z przekaźnikami w obudowach i 1 starszy przekaźniki bez plastikowych obudów)

Opublikowano

Koledzy doczytałem w końcu w e36 opcja dostępna w autach ze spryskiwaczami reflektorów :mad2:

może ktoś ma taką to bym chętnie podpytał czym się różni moduł i poprosił o jego numer może da się podmienić :D bo to fajna rzecz której mi brakuje

Opublikowano
Dzięki kolego dominpl o taką odpowiedź mi chodziło :) sprawdziłem już i WI WA SRA ma inną kostkę i go nie podepnę ale za to moduł WI-WA II + SRA ma identyczne gniazdo jak WI WA LOW II koszt około 30-35 zł więc spróbuje go podmienić i zobecze co będzie się działo, a może już ktoś coś takiego robił i może się podzielić doświadczeniami.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Trochę odgrzebuje temat ale warto, wymieniłem modul WI-WA LOW II na WI-WA II + SRA i czasówki działają dokładnie tak jak jest opisane powyżej :D
  • 4 lata później...
Opublikowano
Moj VIN auta AN04611, e36 z 94r grudzień. Który z modułów mogę założyć? :61358366365 ? wi wa sra może nie pasować. Pomoże ktoś?