Skocz do zawartości

Dziwny termostat?? Kto wie jak działa>??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, ostatnio wymieniłem zwykły filtr na stożek i całą obudowę wywaliłem. Problem w tym że Element 10 z tego rysunku http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=HJ51&mospid=47393&btnr=11_4813&hg=11&fg=35 , wisi sobie teraz luzem i nie wiem co z nim zrobić. Wyjąłem go bo złamała mi się dolna rurka przepływowa. Podczas klejenia jej zauważyłem ze w środku jest zawór zamykający obieg. Oring zleciał z końcówki która zamyka obieg i blokował zawór. Rozłożyłem to na części pierwsze i wymieniłem tą gumkę. Nie wiem czy nie jest za chuda bo po przyciśnięciu przepuszcza powietrze jak dmucham. Nie wiem czy ten zawór ma tylko ograniczać przepływ czy całkowicie blokować.. Tak czy siak nie wiem czy to wogole działa bo z logiki wynikało by ze ta cześć metalowa powinna być w zimnym przelocie powietrza a w środku ciepła woda powinna wywierać wpływ na któryś element i powinien się rozszerzyć.. Pytanie mam takie czy w domowych warunkach dało by się sprawdzić działanie tego termostatu i czy jest on bardzo ważny.. Drugie pytanie gdzie powinienem to umieścić skoro nie ma już oryginalnej obudowy.
Opublikowano
Może sobie spokojnie zwisać, odczytuje temperaturę w silniku. U mnie też wisi, no chyba że wizualnie cię denerwuje że sobie tak wisi.
Opublikowano
A po mojemu to powinien byc zamontowany w puszce filtra na dole od strony alternatora.

KLIMATYZACJA SAMOCHODOWA, THERMO KING, CARRIER

DIAGNOSTYKA BMW, VAG tel. 500 236 866

Opublikowano

Zastanawia mnie co ma się rozszerzyć jak jest ciepło żeby zamknąć obieg. Jest tu kilka kawałków plastiku które musiałby chyba jakiś magik zaczarować żeby zwiększyły swój rozmiar.. Zamieszczam zdjęcie.. http://swiat-niskich-cen.pl/dsc04376.jpg

Jak ktoś wie w jaki sposób i która częśc ma się rozszerzyć to proszę o pomoc. Bo u mnie w temperaturze pokojowej zawór jest cały czas otwarty i przepuszcza powietrze.. Nie próbowałem go wkładać do wrzątku bo ma reagować na powietrze..

Jednak włożyłem do wrzątku i zamknął się :lol: Ale nie zamyka sie w temperaturze pokojowej czyli raczej na temperaturę w filtrze też nie zareaguje :? Czy oznacza to że jest zepsuty?? Teoretycznie sprawny termostat powinien w temperaturze pokojowej być zamknięty.. Tak wynikałoby bynajmniej z opisów mechaników z doświadczeniem..

Opublikowano
Ten termostat służy do podgrzewania przepustnicy. Są wersje gdzie niema tego, a obieg wody jest zapięty na stałe przez przepustnice. Ja miałem zaślepione te rurki, bo termostat był uszkodzony.
Opublikowano
Ten termostat służy do podgrzewania przepustnicy. Są wersje gdzie niema tego, a obieg wody jest zapięty na stałe przez przepustnice. Ja miałem zaślepione te rurki, bo termostat był uszkodzony.

Kaylo Ameryki nie odkryłeś. Pytałem o zupełnie coś innego.

Opublikowano

To przecież logiczne, jak siedział w obudowie filtra, to przecież wiadome w jakich temperaturach procował i co mierzył.

Jak masz stożek to gdzie go wsadzisz? Zrób na stałe i tyle, po co kombinować i pytać o takie głupoty.

Opublikowano
ja mam stoźek potem dokładkę zrobiłem z tym termostatem i przepływka , wcześniej termostat był luzem i jak przyszły mrozy to trochę spalanie podskoczyło wiec go zbudowałem i wróciło do normy , pytałem czemu służy podgrzewanie bo na jakimś forum autor pisał że odłączenie podgrzewania może dodać kopa ale niepodał żadnych konkretów
Opublikowano
To przecież logiczne, jak siedział w obudowie filtra, to przecież wiadome w jakich temperaturach procował i co mierzył.

Jak masz stożek to gdzie go wsadzisz? Zrób na stałe i tyle, po co kombinować i pytać o takie głupoty.

Jak nie potrafisz odpowiedzieć na pytanie to po co zaśmiecasz temat?? Ja wymyśliłem żeby go wsadzić do rury chłodzącej alternator.. Przepływa tam tak samo powietrze jak w puszce na filtr.. Teoretycznie.. Pytałem tylko czy mój jest zepsuty ze w tem pokojowej nie zamyka, ewidentnie zamyka przy temperaturze gorącej wody.. Chyba że on służy tylko do zamknięcia obiegu jak jest naprawdę gorąco typu 35^ na dworze i stoisz w korku.. Nie wiem