Skocz do zawartości

Czujnik temp zewn kable

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich, otoz mam problem szukalem ostatnio czujnika temp zewn i niestety nie ma go. Zdjalem nadkole miedzy kolem a zderzakiem a tam idzie tylko kabel do halogenow i nic innego. Na liczniku pokazuje +30. Moje pytanie skad moge pociagnac nowe przewody do czujnika? Co ze starymi sie stalo to nie mam pojecia...
Opublikowano
w przednim zderzaku powinien być z prawej strony pod spodem
Opublikowano

Zajrzałeś tam głębiej? Czasem się zdarzy, że jak oderwie czujnik to kable potrafią po chwilowym ich naciągnięciu wystrzelić gdzieś do góry i tam się zaczepić. One idą do wiązki, pionowo do góry - tam ich szukaj (zresztą chyba nawet jest to wspólna wiązka, do której idą także kable od halogenu prawego).

Czasem też - tak mi się któregoś razu zdarzyło - że w trakcie roboty/wymiany czegoś mechanik wyjmuje czujnik i np wiesza go gdzieś wyżej żeby go nie urwać przypadkiem lub żeby nie przeszkadzał w robocie dyndając bez ładu. Później czasem zapomni go wpiąć spowrotem w nadkole (a jak zostanie gdzieś w komorze silnika to będzie zawyżał temperaturę - dlatego jest fabrycznie włożony w nadkole aby było ono barierą dla temperatury od strony komory silnika). Sprawdź więc czy przypadkiem nie masz go gdzieś zaczepionego w bebechy wyżej, nad nadkolem.

Pzdr.

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Ale dziwne jest że go nie ma i pokazuje +30(chyba że kolega na Majorce mieszka).Przeważnie jak czujnik się zepsuje lub gdzieś zapodzieje :cry2: to jest -40(oby nie było tyle tej zimy).

Poszukaj dobrze może gdzieś się wcisnął i mierzy temp np. w komorze silnika.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
  • Autor

ale czy auto jest rozgrzane czy zimne po calej nocy to pokazuje +30 a niestety mieszkam w centrum PL takze to nie Majorka:D

Wiec z ta komora przy komorze nie bedzie..

Jedynie co zauwazylem to pokazuje czasem 30.5 ale przewaznie 30..

I wlasnie chcialbym przeprowadzic nowa wiazke tylko skad mam je wziac?? :roll:

Opublikowano
ale najpierw znajdź termometr może ma zwarcie ,wypnij i podepnij z powrotem ,kiedyś tak miałem pokazywał cały czas 40 stopni podłączyłem znowu i chodzi ,coś na złączu było ,zacznij tak
Opublikowano
  • Autor
No tak ale by zaczac trzeba wiedziec skad te przewody ida bo po zdjeciu nadkola nie ma go nigdzie.. jakbym wiedzial skad wychodzi to moge isc na "pieszczo" i sprawdzac:)
Opublikowano
ale w zderzaku go niema?/?/? tam jego miejsce
Opublikowano
Kolego, najprawdopodobniej gdzieś ten czujnik się zapodział. Jeśli by go nie było to tak pisał Cichy, pokazywałoby -40, a to że pokazuje taką wartość i praktycznie nic się nie zmienia, to możliwe że gdzieś przewody były łączone, lutowane, ale zaśniedziały i robią zwarcie, temu pokazuje Ci + 30 w zimowej scenerii. Przewód możesz znaleźć wykręcając przednią prawą lampę, przy błotniku powinien być lecieć (przynajmniej tak było u mnie)

BMW - Bardzo Mądry Wybór ;-)

http://forum-lines.ru/rez/ab278744.gif

Opublikowano
  • Autor

z tego co sie orientowalem to czujnik jest w obudowie od spodu, w tej obudowie jest dziura ale czujnika nie ma...

Jutro wykrece lampe i zobacze czy jest tam jakis wolno biegnacy kabelek i bede go tropił :) a jezeli tam nic nie bedzie to jak tu go dalej poszukac??

Opublikowano
Ostatnio przerabiałem temat gdy czujnik jest urwany albo po prostu nie łączy temperaturę na 100% pokazuje -40. Gdy czujnik ma zwarcie temperatura pokazuje się na plus u mnie gdy dostałą się do niego woda pokazywał +20do +30(na dworze temperatura około 0 ) wyczyściłem podłączyłem chwilę nic się nie stało dopiero po chwili stopniowo temperatura wróciła do normy (jakieś 20minut na odpalonym silniku :) ) poszukaj czujnika bo gdzieś jest na pewno skoro pokazuje na plus. No chyba że go urwało i akurat tak się stało że się zwarły 2 kable od niego, albo obydwa oparły się o coś metalowego i blisko siebie. Taki scenariusz też może być :) ale jest bardzo mało prawdopodobny biorąc pod uwagę wibracje auta podczas jazdy (o dziurach nie wspomnę )
Opublikowano
  • Autor
to chociaz dobra strona jest taka ze nie musze kupowac czujnika no a zla gdziesz on jest? :D hmm w niedlugim czasie bede robil tlumik takze wjade sobie na kanal i powoli bede sprawdzal gdzie sie ta cholera schowala :)
Opublikowano
  • Autor

tak wiec szukalem tego kabla od temp a wraz z nim czujnika i... nie ma go... Odkrecalem lampe i nie idzie sobie żaden kabelek tak po prostu bez przyczyny...

Ogolnie rzecz biorac to skad on powinien isc?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam Panów.

Odgrzewam kotleta ponieważ uznałem iż bez sensu bedzie zakładać kolejny temat skoro tytuł mi idealnie pasuje.

A wiec pytanie:

Domyślam się, że przewody z czujnika idą do licznika. Idą bezpośrednio czy przez jakiś moduł?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Konto

Nawigacja

Szukaj

Szukaj

Skonfiguruj powiadomienia push w przeglądarce

Chrome (Android)
  1. Stuknij ikonę kłódki obok paska adresu.
  2. Stuknij Uprawnienia → Powiadomienia.
  3. Dostosuj swoje ustawienie.
Chrome (Komputer)
  1. Kliknij ikonę kłódki na pasku adresu.
  2. Wybierz Ustawienia witryny.
  3. Znajdź Powiadomienia i dostosuj swoje ustawienie.