Skocz do zawartości

520i 24v Duże spalanie i ABS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam duże spalanie w granicach 20l w ruchu miejskim. Poruszam się raczej mało dynamicznie i spokojnie(raczej brak korków).

Byłem na diagnostyce i brak błędów silnika i skrzyni. Wymienione świece , filtr paliwa i powietrza, opony 225 , cićnienie takie jak powinno być. Ekonomizer wskazuje ok 12-13l.

Co może być nie tak bo takie spalanie to raczej nie jest normalne :shock:

...mam jeszcze jeden problem bo dzisiaj jadąc zaswieciła mi się kontrolka ABS i światła przygasły a jak dodałem gazu to wszystko wróciło do normy( mam nowy akumulator i ładowanie na wolnych obrotach 14,2 a po właczeniu wszystkiego co tylko mozliwe ok 13,9.

Opublikowano
Nie wiem, ale ja tam wiem że za spalanie odpowiedzialna jest sonda/przepływomierz i ogólna kondycja auta.
Opublikowano
  • Autor
...jak na swój wiek jest w dobrej kondycji i wiem że może być to sonda ale na kompie brak błędów :?:
Opublikowano

A przepływomierz podpięty ? nie muli ci auta ? A i miałem spytać jakie odcinki robisz autem ? nagrzewa się chociaż silnik ? I jeszcze najważniejsze pytanie skąd twierdzisz, że twoje auto pali 20 l na 100 w ruchu miejskim.

Wyjeździj wachę do 0 zalej te 20 l wyzeruj licznik i zobacz czy na pewno pali 20.

Opublikowano
  • Autor

odcinki 2 razy dziennie 10km , nic nie muli , obroty nie falują , przepływka podpięta.

...już dwa razy zalałem do pełna po przejechaniu 100km i taka sama wartość ok 20l

Opublikowano

Ciężki temat wybrałeś, ale spróbuje pomóc.

1) Zobacz czy nie ma wycieków, u mnie lekko wężyk był przetarty np i kapało tak leciutko, było naprawdę niezauważalne a jednak plus 3 litry.

2) Z tego co się oriętuje przepływomierz nie pokazuje błędów na komputerze i lambda może pokazać ale nie musi.

3) Właśnie co do tej kondycji, np lekko dziurawy tłumik, czy odrobina lewego powietrza, źle dobrane świece, fajko-cewki zajechane.

4) Automat czy manual ? Może paliwko do dupy masz też. Albo lejesz 98 ?

5) Czytałem, że często pomaga reset komputera, może to spróbuj

6) 24 zaworki więcej paliwa biorą.

Opublikowano
20l to normalne spalanie jak na twoją jazdę..Proponuje lpg :D
Opublikowano
  • Autor
....mówisz poważnie że spalanie w mieście powyżej 20l przy spokojnej jeździe do 2tys obrotów to wynik w normie?
Opublikowano
Moj automat przy takiej pogodzie jak teraz pali 17-18l, wiec manual powinien spokojnie sie miescic w 15-16l.
Opublikowano
Papdzan sam napisałeś,że robisz krótkie odcinki.Silnik najwięcej dostaje po tyłku (a Ty po kieszeni) na takiej jeździe. Sprawdz spalanie w trasie( na 100km a nie na 10) za miastem i napisz ile Cię to kosztowało.. :cool2:
Opublikowano
  • Autor

...a możecie mi powiedzieć gdzie i jak jest podpięta masa do alternatora bo ja tam widziałem tylko przewód plusowy bo możliwe że brak masy i dlatego miałem spadki napięcia:?:

... znalazłem dwa miejsca pod kanapą gdzie jest podpięta masa i kilka mniejszych w obrębie silnika.

...a i jeszcze jedno czy główny bezpiecznik przy akumulatorze to ten na tym cienkim czerwonym kablu w czarnej puszce czy mam szukać bezpiecznika na głównym kablu?

Opublikowano
zobacz czy jak jedziesz z górki bez gazu spada ci temperatura jak tak to termostat
Opublikowano
jeżdżę swoją niunią od roku , rano jadę obwodnica a wracam miastem w korkach , tłumiki na przelot , stoźek , lacze 225 , szpera 3,91 , klekoczące samoregulatory , pływającea napoty a spalanie 10-12 a na trasie zejdzie nawet do 7 litrów , to nie są dane z obc tylko z licznika kilometrów bo pływak mi szwankuje , staram się jeździć normalnie ale nie zamulać i czasami bokiem lubie polatać , niewiem czemu macie takie spalanie
Opublikowano

np lekko dziurawy tłumik

A co to moze miec do wiekszego spalania, zwlaszcza w takich ilosciach??