Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam strasznie denerwujący problem mianowicie przy ok 90-100km/h od strony kierowcy słychać szum wiatru tak jakby uszczelka przepuszczała - to co zrobiłem w pierwszej kolejności to dociągnąłem rygiel drzwiowy ok 2mm zero efektu uszczelki drzwiowe czuć że dolegają bardzo mocno, myślę że to nie one. Teraz jak do tego podejść ? oklejać taśmą szybę boczną,przednią szczeliny itd ? może macie jakieś sposoby na ogarnięcie tego tematu - a może któryś z ASO w Wawie potrafi sobie z tym poradzić ?
Opublikowano

Jak się dociąga rygiel drzwiowy ? I co to daje.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano
rygiel na słupku cofnąłem - przez co drzwi bardziej dolegały do uszczelki - szyby są zamknięte, a drzwi jeszcze nie rozbierałem żeby zobaczyć czy jest regulacja szyb. Uszczelki wszystkie sprawdzałem na moje oko - idealne wszystko dolega. Może znacie jakiś magików w okolicach wawy którzy by sobie z tym zagadnieniem poradzili ?
Opublikowano
w dodatku to nic nie dało szumi jak szumiało - wiem że jeszcze szyber może dawać trochę a takowy posiadam
Opublikowano
Jeszcze jedno trochę cieniaste, jak miałem dziwne stuki i skrzypienia - myślałem że mechanizm szyby, to pomogło wyczyszczenie uszczelek drzwi firmowym płynem do uszczelek. Czy ta dolegliwość tak sama z siebie się pojawiła? Może napisz czy coś było robione przed świstami.
Opublikowano

świst jest od samego początku jak kupiłem auto od pierwszego właściciela z belgi - auto jest idealnie utrzymane, miało lekką stłuczkę mam (podgięła się lekko maska wymieniona na nową) fotki więc wiem jak to wyglądało - auto sprawdzane w ASO - historii wypadkowych poważnych brak. Z tego co czytam na zagranicznych forach poważnym problemem jest przednia szyba i ona może powodować różne szumy - może moja była wymieniana ... choć mam na niej znaczek BMW więc jest to oryginał

http://www.bimmerfest.com/forums/showthread.php?t=490397 nie tylko ja mam ten problem

Opublikowano
Miałem coś podobnego, ale od strony pasażera. Spuściłem szybę na dół i lekko przegiąłem drzwi tak aby ich góra lepiej dolegała. Problem ustał i nie powrócił. trochę prymitywny sposób ale skuteczny.
Opublikowano
chyba jednak nie spróbuje takiego rozwiązania :D

Potraktuj to jako ostateczność. Spróbuj podczas jazdy poruszać górną częścią drzwi-jak dźwięk szumów się zmieni to będziesz znał przyczynę, jak nie to szukaj dalej. U mnie ewidentnie szumiało z górnych okolic drzwi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja bym obstawiał szyberdach.

Mam takie "cudo" w dwóch autach i na przyszłość będę unikał jak ognia. Niby fajnie w lato, ale tylko do spacerowej jazdy. W mieście kurz i smród, a za miastem i tak trzeba zamknąć jak się jedzie powyżej setki bo spory hałas.

Opublikowano
kurcze tylko wszystko wygląda jak nowe z fabryki nic nie jest wytarte/przetarte/dziurawe no nic pozostaje mi okleić cały bok, wszystkie szczeliny i pojeździć może wyjdzie co powoduje ten świst
Opublikowano

Ten sam problem w E92 :? tyle że przy 180-190km/h również od strony kierowcy . Sprawdziłem już chyba wszystko i jest ok a problem nie znika...

Plus tego jest taki że dopiero przy wysokich prędkościach więc na co dzień mi to nie przeszkadza tak jak w twoim wypadku. Gdy by ktoś w e92 zlikwidował taki problem niech pisze :)

Opublikowano
ja też obstawiam szybę przednią - okleiłem specjalną taśmą szczeliny zero efektu jak wiało tak wieje :) Strasznie irytujące to jest .......
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
jestem po wymianie szyby czołowej - oczywiście oryginalnej BMW, nic się nie zmieniło. Jednak po dłuższym czasie wsłuchiwania się w ten szum dochodzę do wniosku, że szumi coś na zewnątrz auta - mam dwa typy albo jest to lusterko kierowcy - którego nie mogę złożyć i sprawdzić bo mi się automatycznie rozkłada przy ok 60km/h :) albo ozdobne listwy te na około drzwi tam mogą być jakieś zawirowanie powietrza i chce je zdjąć i obadać - zauważyłem że na części przedniego słupka jest kawałek uszczelki może to ona jest winna. Dam znać jak zbadam te dwie kwestie.
  • 5 tygodni później...
Opublikowano
problem rozwiązany :) okazało się że winna była zewnętrzna gąbka (uszczelka) lusterka kierowcy po wymianie na nową mam ciszę w aucie.
Opublikowano
całe 20 zł :) ori ASO, tylko po stronie kierowcy - u mnie była ta uszczelka lekko zdeformowana wcześniej ktoś zdejmował lusterko i uszkodził ten element.