Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od nie dawna jestem Szczęśliwym posiadaczem BMW 320D LIFT.

Chcialbym wiedzieć jak jezdzić by mało paliła... Narazie Wszystkie pieniądze wydaje na wymienianie zużytych części i wolałbym żeby przy tankowaniu nie bolała mnie głowa :)

Opublikowano
to żart?? czy .....??

POZDRAWIAM MANIAKÓW BMW 🙂

Z BMW od 2004roku. Na forum od 2005r.

Opublikowano
jeździj na momencie a nie na mocy czyli powiedzmy od 1.8 do 2.5 tyś obrotów i można się sprawnie i szybko poruszać i nie jest się ostatnim ze świateł. Można jeździć na niskich obrotach tak jak pisze jceel tylko np. jak jedziesz 90 na 6 biegu to jak ci sie zapragnie wyprzedzac to nie gaz do dechy i męczysz dwumas tylko na 4 i dopiero. Można na niskich jeździć żeby jechać ekonomicznie ale wyprzedzać trzeba na dobrych biegach. Ogólnie eko jazda to sprawne przyspieszanie w celu wrzucenia jak najwyższego biegu i jazda na nim. Czyli dość żwawo przyspieszasz żeby jak najszybciej wrzucić najwyższy bieg i na nim zostać. Jazda na luzie to nie oszczędzanie paliwa, patrzysz daleko do przodu i widzisz że zmienia się światło to z 5 redukcja na 3 i silnik sam sobie wyhamuje nie spalając paliwa, przy okazji hamulce oszczędzisz :)
szukam
Opublikowano
Dzięki wielkie wszystkim :) Ten cały cały miernik pokazuje mi "niby" 1-3l jak własnie np. jade na 6, 70 km/h lub na 4, 80 km/h a wiedz lepiej na tej 4 ?
Opublikowano
dla mnie absolutna dolna granica na 6 bieg to 80km/h. tyle, że w 330d które ma znacznie lepszy dół i pracuje równiej niż 320d.
Opublikowano
6 bieg to dopiero przy 115-120km/h
też tak uważam.

POZDRAWIAM MANIAKÓW BMW 🙂

Z BMW od 2004roku. Na forum od 2005r.

Opublikowano
jeździj na momencie a nie na mocy czyli powiedzmy od 1.8 do 2.5 tyś obrotów i można się sprawnie i szybko poruszać i nie jest się ostatnim ze świateł. Można jeździć na niskich obrotach tak jak pisze jceel tylko np. jak jedziesz 90 na 6 biegu to jak ci sie zapragnie wyprzedzac to nie gaz do dechy i męczysz dwumas tylko na 4 i dopiero. Można na niskich jeździć żeby jechać ekonomicznie ale wyprzedzać trzeba na dobrych biegach. Ogólnie eko jazda to sprawne przyspieszanie w celu wrzucenia jak najwyższego biegu i jazda na nim. Czyli dość żwawo przyspieszasz żeby jak najszybciej wrzucić najwyższy bieg i na nim zostać. Jazda na luzie to nie oszczędzanie paliwa, patrzysz daleko do przodu i widzisz że zmienia się światło to z 5 redukcja na 3 i silnik sam sobie wyhamuje nie spalając paliwa, przy okazji hamulce oszczędzisz :)

a kto Ci powiedział że jak hamujesz biegami to silnik nie spala paliwa ?? :lol:

a co gaśnie ??? :shock:

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
no to wiadomo że podczas jazdy 80km/h na 6 biegu w 320d nie będzie się dało przyspieszać praktycznie. ale można tak jeździć ze stałą prędkością bez gwałtownych manewrów, ja często jadąc DK94 wlekę się w sznurze samochodów, jak uwijają się w miarę szybko ok. 80-90km/h to na 6, jak ok. 70km/h to na 5.
Opublikowano
nawet jeśli spala to mniej niż na luzie. Ogólnie mówi się że auto na biegu jak wyhamowuje to nie spala paliwa bo silnik jest napędzany przez obracające się koła.
szukam
Opublikowano (edytowane)

wracając do tematu, rekord mojego ojca w 320d 150KM 5-biegowym na trasie częstochowa-bytom (70km) o 4 w nocy przy pustych drogach:

http://i.imgur.com/gs6SV.jpg

PS mnie w 330d się chyba zepsuł BC ostatnio, bo jak jadę na zimówkach 205 spokojnie w trasie to pokazuje 4,9 :/

Edytowane przez jceel
Opublikowano
Największe oszczedności są podczas jazdy w tunelu aerodynamicznym za ciężarówką....