Skocz do zawartości

320d 6 Biegów Ekonomia jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od nie dawna jestem Szczęśliwym posiadaczem BMW 320D LIFT.

Chcialbym wiedzieć jak jezdzić by mało paliła... Narazie Wszystkie pieniądze wydaje na wymienianie zużytych części i wolałbym żeby przy tankowaniu nie bolała mnie głowa :)

Opublikowano
jeżdząc patrz na ekomizer :) i nie zamulaj przesadnie beemki :)
Opublikowano
wrzucaj 6 przy 90km/h :mrgreen:
Opublikowano
to żart?? czy .....??

POZDRAWIAM MANIAKÓW BMW 🙂

Z BMW od 2004roku. Na forum od 2005r.

Opublikowano
nie? coś dziwnego w tym jest?
Opublikowano
jeździj na momencie a nie na mocy czyli powiedzmy od 1.8 do 2.5 tyś obrotów i można się sprawnie i szybko poruszać i nie jest się ostatnim ze świateł. Można jeździć na niskich obrotach tak jak pisze jceel tylko np. jak jedziesz 90 na 6 biegu to jak ci sie zapragnie wyprzedzac to nie gaz do dechy i męczysz dwumas tylko na 4 i dopiero. Można na niskich jeździć żeby jechać ekonomicznie ale wyprzedzać trzeba na dobrych biegach. Ogólnie eko jazda to sprawne przyspieszanie w celu wrzucenia jak najwyższego biegu i jazda na nim. Czyli dość żwawo przyspieszasz żeby jak najszybciej wrzucić najwyższy bieg i na nim zostać. Jazda na luzie to nie oszczędzanie paliwa, patrzysz daleko do przodu i widzisz że zmienia się światło to z 5 redukcja na 3 i silnik sam sobie wyhamuje nie spalając paliwa, przy okazji hamulce oszczędzisz :)
szukam
Opublikowano
  • Autor
Dzięki wielkie wszystkim :) Ten cały cały miernik pokazuje mi "niby" 1-3l jak własnie np. jade na 6, 70 km/h lub na 4, 80 km/h a wiedz lepiej na tej 4 ?
Opublikowano
dla mnie absolutna dolna granica na 6 bieg to 80km/h. tyle, że w 330d które ma znacznie lepszy dół i pracuje równiej niż 320d.
Opublikowano
przy ok 120km/h obroty na 6tce to 2tys. - a przy 80? zamuła totalna będzie...
Opublikowano
  • Autor
Ale wtedy wiem ze nie mam tego "momentu" pod nogą i nie chce się redukawać jeżeli sie jedzie na leniucha :P
Opublikowano
6 bieg to dopiero przy 115-120km/h
też tak uważam.

POZDRAWIAM MANIAKÓW BMW 🙂

Z BMW od 2004roku. Na forum od 2005r.

Opublikowano
jeździj na momencie a nie na mocy czyli powiedzmy od 1.8 do 2.5 tyś obrotów i można się sprawnie i szybko poruszać i nie jest się ostatnim ze świateł. Można jeździć na niskich obrotach tak jak pisze jceel tylko np. jak jedziesz 90 na 6 biegu to jak ci sie zapragnie wyprzedzac to nie gaz do dechy i męczysz dwumas tylko na 4 i dopiero. Można na niskich jeździć żeby jechać ekonomicznie ale wyprzedzać trzeba na dobrych biegach. Ogólnie eko jazda to sprawne przyspieszanie w celu wrzucenia jak najwyższego biegu i jazda na nim. Czyli dość żwawo przyspieszasz żeby jak najszybciej wrzucić najwyższy bieg i na nim zostać. Jazda na luzie to nie oszczędzanie paliwa, patrzysz daleko do przodu i widzisz że zmienia się światło to z 5 redukcja na 3 i silnik sam sobie wyhamuje nie spalając paliwa, przy okazji hamulce oszczędzisz :)

a kto Ci powiedział że jak hamujesz biegami to silnik nie spala paliwa ?? :lol:

a co gaśnie ??? :shock:

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
Podczas hamowania silnikiem paliwo nie jest spalane przecież. Chyba, że czepiasz się momentu przepinania biegów :wink:
Opublikowano
no to wiadomo że podczas jazdy 80km/h na 6 biegu w 320d nie będzie się dało przyspieszać praktycznie. ale można tak jeździć ze stałą prędkością bez gwałtownych manewrów, ja często jadąc DK94 wlekę się w sznurze samochodów, jak uwijają się w miarę szybko ok. 80-90km/h to na 6, jak ok. 70km/h to na 5.
Opublikowano
nawet jeśli spala to mniej niż na luzie. Ogólnie mówi się że auto na biegu jak wyhamowuje to nie spala paliwa bo silnik jest napędzany przez obracające się koła.
szukam
Opublikowano
Nie spala. Kiedyś ktoś mądry dla żartu wyłączył mi zapłon podczas jazdy i auto jechało dokładnie tak samo jak na włączonym :wink:
Opublikowano
no dlatego też się zdziwiłem że kolega TC rzucił takie głupie hasło.
szukam
Opublikowano
jest spalane ale w niewielkich ilościach silnik nie gaśnie i różni się dźwięk od hamowania silnikiem od tego jak wyłączysz zapłon ...

Chiptuning Łódź

Opublikowano
no ale wniosek ogólnie jest taki że lepiej silnikiem niż na luzie czy też źle ? i jakaś nowa szkoła jazdy już jest?
szukam
Opublikowano

wracając do tematu, rekord mojego ojca w 320d 150KM 5-biegowym na trasie częstochowa-bytom (70km) o 4 w nocy przy pustych drogach:

http://i.imgur.com/gs6SV.jpg

PS mnie w 330d się chyba zepsuł BC ostatnio, bo jak jadę na zimówkach 205 spokojnie w trasie to pokazuje 4,9 :/

Edytowane przez jceel

Opublikowano
małe uaktualnienie , jedne spalają jakąś część paliwa przy hamowaniu silnikiem inne nie , wszystko zależy od auta ...

Chiptuning Łódź

Opublikowano
Największe oszczedności są podczas jazdy w tunelu aerodynamicznym za ciężarówką....
Opublikowano
Z górki, z tylnim wiatrem, na najwyższym biegu na najcieńszych oponach z maks ciśnieniem no i najlepiej bez rodzinki :8)