Skocz do zawartości

Idzie zima, bez trakcji!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich. Do dziś mam nie rozwiązany problem z trakcja. Raz ją mam, a raz nie. Byłem u wielu ''magików'' lecz nikt nic nie wiem. Więc już przyjąłem, że w zimę będę jeździł bez trakcji więc tu pytanie jak to będzie i na co uważać bo nie chcę leżeć w rowie, bądź zawinięty na latarni. Może ktoś przejeździł zimę bez trakcji i coś doradzi. Ja zwykle tylko obserwowałem jak kontrolka od trakcji mruga :D Lecz teraz nawet jak popadało to każde wciśnięcie gazu kończyło się jazdą bokiem. Trochę duża moc, a nie chcę myśleć co będzie jak przyjdzie śnieg i lód :duh:
Opublikowano
Jak bedziesz jezdzil delikatnie to jakos da sie zyc ale ogolnie nie ciekawie sie jezdzi bo abs tez pewnie nie dziala bo jest na jenym czujniku z ta masa ciezko sie hamuje bez abs,sam przejezdzilem w e39 jedna zime i wiem ze nie jest latwo
Opublikowano
  • Autor
Wiesz kolego właśnie o to chodzi, że abs mam tylko trakcji nie ma :D Jak podłączałem pod 3 różne kompy to wychodziło ''Can md_ singnal error''' Nikt nie może rozwiązać co o jest
Opublikowano
bez gazu na zakrętach
noga w chłodnicy
Opublikowano
A próbowałeś podmienić silniczek z linką od ASC?Może on ci szwankuje i nie przymyka przepustnicy.
niema nic lepszego niż BAWARKA
Opublikowano
jezeli abs ci dziala czyli nie jest tak zle da sie jezdzic tylko wiadomo delikatnie z gazem
Opublikowano
trzeba uwazac na gaz i do przodu
Opublikowano
a ja jak kiedys mialem e30 to bylo super i nie potrzebowalem trakcji. Na zasniezonej drodze, trojka na zakrecie i gaz!!! Drift az milo ale tak do max godzine, w dluzszej trasie to jednak robilo sie meczace. Tobie tez zycze frajdy. No i wiesz, podstawa to dobre zimowki :D
Opublikowano

Wszystko zależy od umiejętności kierowcy tak naprawdę, no i oczywiście porządne opony to podstawa.

Proponowałbym na początek nie osiągać za dużych prędkości, gazem operować jak skalpelem :lol: a napewno z czasem jeżdżenie bez trakcji będzie do zniesienia mimo prawie 300 kucy i RWD :wink:

Ps. Napewno nie unikniesz poślizgów więc moim zdaniem warto je potrenować w miejscach do tego odpowiednich.

"Możesz mieć każde auto, M5 i tak jest szybsze..." - Jeremy Clarkson
Opublikowano
  • Autor
A próbowałeś podmienić silniczek z linką od ASC?Może on ci szwankuje i nie przymyka przepustnicy.

Nie próbowałęm podmienić bo nawet jakbym chciał to nie mam od kogo. U mnie ciężko z częściami, a mam już dość kupowania rzeczy, a potem okazuje się, że nie to i jestem parę setek do tyłu. Co do opon to nie mam kasy na razie i mam założone zimówki z tyłu a letnie z przodu :D

Wszystko zależy od umiejętności kierowcy tak naprawdę, no i oczywiście porządne opony to podstawa.

Proponowałbym na początek nie osiągać za dużych prędkości, gazem operować jak skalpelem :lol: a napewno z czasem jeżdżenie bez trakcji będzie do zniesienia mimo prawie 300 kucy i RWD :wink:

Ps. Napewno nie unikniesz poślizgów więc moim zdaniem warto je potrenować w miejscach do tego odpowiednich.

Nie prawie kolego tylko na dzień dzisiejszy jest podniesiona do dokładnie 301km :D

Opublikowano
  • Autor
Może jakby ktoś miał taki przypadek lub kogoś znajomy, a został rozwiązany to proszę dać znać. U mnie nie chodzi też tempomat, lecz chyba nic do tego nie ma :?: Przestać działać całkiem, a na początku jak go załączałem to redukował mi maksymalnie i ogień hehe :D
Opublikowano
wszystko zależy od umiejętności kierowcy, osobiście tydzień temu wyłączyłem trakcję i wylądowałem równolegle do płotu po wykonaniu pełnego obrotu autem a silnik mam tylko 2.5 :D
Opublikowano
witam, technika jazdy z tylnym napędem hamować przed zakrętem na zakręcie nie dodawać ani nie ujmować gazu za zakrętem na prostej rura
Opublikowano
  • Autor
No tak myślałem tylko zastanawiam się jak to będzie jak wyjadę za miasto, gdzie będą zaspy :D
Opublikowano
No tak myślałem tylko zastanawiam się jak to będzie jak wyjadę za miasto, gdzie będą zaspy :D

Potrenuj więc wcześniej na jakimś pustym parkingu bo można się niemiło zdziwić, nawet na suchym asfalcie a co dopiero w zimie. Osobiście pierwszy raz wyłączyłem trakcję i na zakręcie wcisnąłem gaz do dechy hehe, zdziwiony byłem a to tlko 170 kucy

Opublikowano
  • Autor
No właśnie o to chodzi bo nawet jak sucho a zjeżdżałem ze skrzyżowania i chciałem zdążyć przed samochodem, gaz w podłogę a tu tył zaczął mnie wyprzedzać :P Więc czuję, że jak spadnie śnieg będzie masakra :(
Opublikowano

Hmmm... A może prościej będzie pojechac do serwisu BMW (a nie do magików!) i naprawić raz, a dobrze? Tylny napęd, spora moc, śnieg... Może taniej wyjdzie, niż klepanie?

PS. Zeszłej zimy widziałem, jak w sedanie miły pan wyjechał na drogę, samochód stoi, koła się kręcą, a on wyluzowany wychodzi z papieroskiem w zębach i oświadcza, że jak chcemy, żeby ulica ruszyła, to niech go ktoś pchnie. :duh: :mad2: Widac było, że jeden misek w oplu chciał go pchnąc... tak ze 12 razy scyzorykiem... :mrgreen: :lol:

Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!
Opublikowano
Ja 2 lata temu przejeździłem zimę bez trakcji (jakoś auta nie rozbiłem) kup porządne zimówki i auto będzie się trzymać jak marzenie :) u mnie jak nie działała trakcja to linka się u strzępiła i raz działało raz nie a potem już w ogóle
Opublikowano
Dociążenie tyłu też powinno coś pomóc
"Możesz mieć każde auto, M5 i tak jest szybsze..." - Jeremy Clarkson
Opublikowano
  • Autor
Dociążony tył jest cały czas bo wożę tubę i 2 skrzynki z narzędziami :D Ale nie ukrywam, że wolałbym mieć trakcję :( Ale nikt nie umie pomóc. Przetrzepałem cały internet i 4 osoby miały ten problem a nie wiem czy go rozwiązały czy nie. Jeden z nich był w ASO, ale nie wiedzieli co to.
Opublikowano
Może posprawdzaj te silniczki i linki od ASR i tempomatu.Jak kupiłem moją,to tempomat nie działał.Rozebrałem silniczek i był cały zardzewiały w środku.Czyszczenie i smarowanie nie pomogło do końca ale coś tam zaczęło działać.W końcu kupiłem używkę i jest ok.Sprawdz chociaż,czy linki się nie zapiekły.
Opublikowano
  • Autor
Linki sprawdzałem bo słyszałem, że lubią pękać itd. A sam ten silniczek można jakoś sprawdzić? Kupiłbym już ten sterownik w ciemno ale muszę trzymać teraz każdy grosz więc jakby to było to ok, ale jak nie to straszna lipa. Najgorsze, że nie mam od kogo podmienić na chwilę :(
Opublikowano
Nie wiem jak z silniczkiem od ASR,bo nie rozbierałem ale od tempomatu można dość łatwo rozebrać.
Opublikowano
Osobiście pierwszy raz wyłączyłem trakcję i na zakręcie wcisnąłem gaz do dechy hehe, zdziwiony byłem a to tlko 170 kucy

kolego tylko nie mów że na suchym asfalcie bokiem Cie postawiło nasze 170 KM, bo ciężko w to uwierzyć

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.