Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Wiem ze dużo było tematów na temat czym zastąpić katalizator. Ale nie mogę na nich wyczytać niczego konkretnego każdy mówi co innego. A wiec co polecacie wspawać zamiast katalizatora ? Strumienice ? czy do dobry pomysł ? czy po porostu wspawać nowy kat ? kto bawił się u siebie w takie rzeczy kto ma jakieś doświadczenia z tym związane ? proszę o podpowiedzi konkretne tych którzy robili coś u siebie z katem i jeszcze jedno pytanie czy tłumiki mogą wywołać drgania ? dodam ze nigdzie nie dotykają i nie maja dziur ? i czy zużyty tak może wywołać drgania samochodu przy obrotach około 2tyś ?
Opublikowano

zalezy ktory rok który rodzaj silnika czy sa sondy za katem czy nie

jezeli nie ma sond za katalizatorem to bym inwestowal w strumiennice .

mozna tez wspawac tłumik ambience tak zrobil niestety za wczesnie zeby stwierdzic żywotnosc tłumika w tym miejscu

oczywiscie jak chccesz miec wszystko jak w orginale to katalizator nawet metalowy bedzie dobry

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999784431_3.gif

Mechanik BMW w Dąbrowie Górniczej

Diagnostyka inpa pasoft carsoft

http://www.autocentrum.pl/awc/godzill1/bmw-seria-5-1997/

Opublikowano
są przed 1996 rok hmm ale właśnie nie którzy twierdzą ze strumienice niszczą zawory i potrzebny jest do nich także modyfikacja dolotu a nie chce tego robić bo po co chce mieć tylko ciszę w samochodzie :)
Opublikowano
Wiesz kolego ja miałem 3 bmw, lecz wcześniej miałem golfa IV w którym wstawiłem strumiennicę bez dodatkowych przeróbek. Jedynym mankamentem był wyskakujący check przez to, że sonda była również za katem. Ale miałem vaga więc tym się nie przejmowałem :D
Opublikowano

Chcesz komfortu i ciszy szukaj katalizatora.Może trafisz jakiś w dobrym stanie oryginał z demontażu.

Miałem w innym aucie wspawaną rurę później tłumik na koniec katalizator.Dopiero katalizator się sprawdził.

Opublikowano
hmm chodzi Ci o ten tłumik zamiast kata ? no właśnie jest z tym problem ze nie mogę znal esc żadnego kata :( a mam wrażenie ze przez jego brak auto chodzi gorzej i wpada w wibracje a Ty jaki kupiłeś ?
Opublikowano
KAT z normą EUR 2 można kupić za 300zł. Oczywiście zamienniki na allegro są czasem nie do końca takie jak orginał i czasem trzeba dokupić około 5 cm rurki żeby było profesjonalnie zamontowane. Wszystko wychodzi jak trzeba montować.
Opublikowano
a gdzie po za allegro dostane kata ? a czy układ wydechowy różni się wersjami europejska i angielska ?
Opublikowano
Angielska od europejskiej niczym sie nie różni, a zanim na allegro kupisz musisz zmierzyć swój i poprosić o wymiary sprzedawcy. Ja kupiłem kata i jeszcze nie zamontowałem i musze powiedzieć że kąt wlotu sie zgadza ale ten z allegor jest nieco krótszy i muszę dokupić 5cm rurki. Kupiłem taki: http://allegro.pl/kat-katalizator-katowy-bmw-audi-mercedes-i1945148376.html i jest identyczny jak mam teraz. Dodam że poza allegro zapłaciłem taniej o 20zł więc warto.
Opublikowano
a gdzie kupiłeś kolego ??? hmm i jaki brać katalizator ? do pojemność 2,5 litra czy nie co większej ?
Opublikowano
mam w swoim bmw duży płaski kat a mam do kupienia ten śmieszy bardziej okrągły ale z tej samej pojemności samochodu czy będzie pasował ?