Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 311
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Mam kabla i inpe. Bawiłem się torque i jest bardzo przydatny ale w inpie każdy błąd jest lepiej opisany.
Opublikowano
Wracając dziś do domu wyskoczyła mi kontrolka o wysokiej temp silnika i spadła moc. Przejechałem jeszcze z 200m, zgasiłem silnik i sprawdziłem w ukrytym menu temperature - wyskoczyło mi 130stopni, odczekałem 30min, sprawdziłem ponownie i dalej 130. Mieliście coś podonego? termostat padł czy może pompa? bo na czujnik to nie wygląda
Opublikowano
Napisał byś choć jaki to silnik. Btw ładna fotka w podpisie. :cool2:

118d. Silnik N47. 2h mineły, -2 na zewnątrz a temperatura w menu nie spadła w ogóle. Po odpaleniu od razu włącza się wentylator i chodzi jeszcze długo po wyłączeniu auta

Opublikowano

Witam

Jestem właśnie po wszystkich zabiegach . Mianowicie , wymieniony termostat wraz z płynem chłodniczym , wymieniony wentylator chłodnicy ponieważ był uszkodzony . Parametry pracy silnika wyglądają dużo lepiej . Spalanie spadło w trasie z 14 l do 7-8 l na 100 km . Wentylator chłodnicy włącza się przy około 100 *C . Temperatura silnika w trasie przy około 100 km/h wynosi 99-100 *C w mieście nie sprawdzałem dokładnie ale wynosi około 102-105 *C . Cieszę się bardzo z wyników .

Zastanawia mnie tylko jedno , kiedy wentylator się włączy przy około 99-100 *C to pochodzi z minutę może trochę dużej dłużej i się wyłącza , czy to jest normalne ? druga sprawa to kiedy jeździłem około 3-4 godziny z ukrytym menu temp silnika to pod koniec jazdy pokazało mi w miejscu temp . silnika napis w stylu undvlanded po 1 km napis zniknął i od 85 *C temp szybko rosła do 100 *C .... stało się tak może z dwa trzy razy . Co to mogło być ? pierwszy raz takie coś widziałem .

Ps. oczywiście mówimy o silniku benzynowym .

Pozdrawiam

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Ktos wczesniej pisal ze kupil BEHR glowny termostat do diesla.

W jakim sklepie mozna go kupic?

MADE IN PRL
Opublikowano
w aso maja oem a myslalem ze ktos ma adres sklepu gdzie sprzedaja glownego behra.
MADE IN PRL
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

BEHR uwolnil w koncu termostaty glowne do M47N2 wiec panowie mozecie brac zamiast OEM w ASO.

Cena ok 130zl

MADE IN PRL
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.dzis odkryłem ukryte menu i sprawdziłem temp silnika w moim 118d 2.0 2005 r.waha się ona.miedzy 69-75 stopni więc zdecydowanie za mało. Na komputerze błąd podgrzewacza paliwa oraz dodatkowej pompy wody. Oprócz tego na ciepłym silniku słychać spod maski nieregularne cykanie, i przy minimalnym dodaniu gazu delikatnie szarpie pomiędzy 1,5-2tys obr. Czy to może mieć jakiś związek? czy te błędy oznaczają że części do wymiany?

PS Panowie oczywiscie też wymienię oba termostaty. Co myślicie o tym zestawie ?

http://allegro.pl/termostat-bmw-1-e81-e87-118d-120d-egr-i5972869961.html

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Ja mam MOTORAD termostat glowny (byly takie w pudelkach SWAG i GATES) i jeszcze dziala ale szykuje sie na wymiane plynu chlodniczego przed zima...
MADE IN PRL
Opublikowano
Witam.dzis odkryłem ukryte menu i sprawdziłem temp silnika w moim 118d 2.0 2005 r.waha się ona.miedzy 69-75 stopni więc zdecydowanie za mało. Na komputerze błąd podgrzewacza paliwa oraz dodatkowej pompy wody. Oprócz tego na ciepłym silniku słychać spod maski nieregularne cykanie, i przy minimalnym dodaniu gazu delikatnie szarpie pomiędzy 1,5-2tys obr. Czy to może mieć jakiś związek? czy te błędy oznaczają że części do wymiany?

PS Panowie oczywiscie też wymienię oba termostaty. Co myślicie o tym zestawie ?

http://allegro.pl/termostat-bmw-1-e81-e87-118d-120d-egr-i5972869961.html

Mam takie termostaty zamontowane u siebie od ok. roku i wszystko jest ok. Nie zapomnij tylko kupić oringu do termostatu od egr-u, bo nie występuje w zestawie, a bez tego będzie płyn uciekać.

http://i.imgur.com/ZlcrycJ.jpg?1
  • 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Moj duzo wczesniej ok 82 w tym roku nie kupie z aso lecz z alledrogo Behra sprawdziwy jak dlugo pociagnie...

Kumaty Ty jakiej firmy masz i jak dlugo juz siedzi na aucie?

Opublikowano

Moj termostat ma 2 lata i byl kupiony jako pakowacz SWAG tyle ze po rozpakowaniu okazalo sie ze jest firmy MOTORAD.

Jeden chlopak z forum tez bral w tym samym czasie co ja tyle ze GATES'a a dostal ten co ja ze zdartym napisem.

W stosunku do BEHR/OEM ma ten MOTORAD zupelnie inaczej rozwiazany grzybek termostatu poniewaz jest wykonany z miedzi a nie z mosiadzu jak w oryginale.

Jest tez mniejszy ten caly mechanizm przez co otwiera/zamyka sie z wieksza precyzja.

W tym watku masz galerie mego termostatu :

viewtopic.php?f=164&t=277193&start=15

MADE IN PRL
Opublikowano

Bierz GATES'a/SWAG lub najlepiej wklej real fotke tego co bedziesz bral z dwoch stron.

BEHR jest identyczny jak oryginal a jedynie sie rozni tym ze obudowa zostala wyprodukowana we wloszech a nie w austrii.

Ostatnio trzymalem tez maxGeara w reku i byl wierna kopia BEHRa wymiarami(lecz napewno nie byl to behr bo mial rdzen grzybka inny)

Gates/swag/motorad ma inaczej skonstrulowany zawor termostatu do OEM/BEHR.

Jest po prostu to bardziej lekka konstrukcja a grzybek nie jest taki ciezki przez co jest podatny bardziej na temperatury czyli czesciej sie zamyka i otwiera.

Ktos jakby z benzynowych malych silnikow przeniosl to rozwiazanie na ten termostat.

GATES ma wieksze doswiadczenie w termostatach niz BMW wiec mysle ze wiedzial co robi wkladajac ta konstrukcje do swojego pudelka.

Ten z tej aukcji to jest taki jak moj :

http://allegro.pl/oryginalny-termostat-bmw-e46-e60-e87-e90-m47n-m57n-i5641903815.html#thumb/1

tyle ze ja za swego placilem 99PLN

A w tej aukcji masz GATESa takiego jak maxgear :)

http://allegro.pl/oryginalny-termostat-bmw-e46-e60-e87-e90-m47n-m57n-i6566805414.html#thumb/2

PS.Ja do swojego sie przekonalem choc na poczatku chcialem postawic na BEHRa ale nie bylo jeszcze ich wtedy w sprzedazy.

MADE IN PRL