Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
hej wszystkim. panowie jestem po programowaniu modulu lm2. robil mi to elektryk, podobno kozak od bmw w trojmiescie .Wszystko fajnie dziala lecz chyba nie do konca bo wydaje mi sie ze na dziennych nie powinny sie swiecic brewki tylko same ringi a u mnie swiecia sie wlasnie ringi plus brewki. tak powinno byc czy trzeba cos zmienic w kodowaniu? Osobiscie myslalem ze na dziennych nie powinny sie swiecic brewki. :roll:
  • Odpowiedzi 155
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Chyba zalezy jak chcesz miec ;) U mnie dzienne to tylko ringi i z tylu pręgi.... Bez podświetlenia tablicy.

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

Opublikowano
aj chyba mam cos zle podlaczone. Dzis bylem u goscia ktory pracuje w serwisie jako elektryk i za cholere nie dal rady wylaczyc swiecacych brewek. Stwierdzil ze musi byc cos zle podlaczone bo gdy przelaczam z ''auto'' na pozycje ''0'' to wraz z ringami przygasaja brewki. Ktos ma jakis pomysl przy ktorej wtyczce sprawdzic kabelki? Przy lampach czy w tej od modulu?
Opublikowano

e60 2010r. wydaje mi się że LM2

mam lampy lci ale nie mam xenonów - ale mam soczewkę.

http://images76.fotosik.pl/125/2a7a94feb4d28975.png

w i-drive mam funkcję włączenia świateł do jazdy dziennej ale niestety nie działa.

Chce mieć światła do jazdy dziennej - czy mam kombinować w długich w ncs czy może jednak upierać się aby ringi świeciły mocniej

www.wulkanizacja-bydgoszcz.pl
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Znajomy ma E60 z 10/2006 ksenony z modułem LM2. Chce mieć oświetlenie dzienne przez długie , jest to wykonalne czy musi być przez kierunki?

Opublikowano
Witam.

Znajomy ma E60 z 10/2006 ksenony z modułem LM2. Chce mieć oświetlenie dzienne przez długie , jest to wykonalne czy musi być przez kierunki?

A pewnie że wykonalne, a to jak ma świecić to już sobie sam wybierasz w zależności od potrzeb. W wątku wszystko wyjaśnione.

e60 2010r. wydaje mi się że LM2

mam lampy lci ale nie mam xenonów - ale mam soczewkę.

http://images76.fotosik.pl/125/2a7a94feb4d28975.png

w i-drive mam funkcję włączenia świateł do jazdy dziennej ale niestety nie działa.

Chce mieć światła do jazdy dziennej - czy mam kombinować w długich w ncs czy może jednak upierać się aby ringi świeciły mocniej

Jest to bezsensowne. Bo skoro nie ma ksenonów fabrycznie to i ringi są słabsze i świecą jedynie z małą mocą. Ta funkcja w i-drive jest w zasadzie bezużyteczna jak nie ma ksenonów. Nie jestem pewien czy nawet kodowanie coś da bo na pewno w E90 nie da w takim wypadku. Jak masz żarówkę H7 w wewnętrznej części lampy czyli na długich to można coś wykombinować (ja nie mam bo mam tam doświetlanie zakrętów i bixenon). Jak chcesz to podaj emaila na PW i mogę wysłać mój plik dla porównania. Mam wersję LM_AHL.C20. Znajomy ma dokładnie takie lampy i przypadek jak Ty ale ma dołożone ksenony i mu też ta funkcja dziennych nic nie daje w i-drive.

Opublikowano

Ok , próbowałem tego

VERHALTEN_DRL_TFL_33

drl_h

UNP_TAGFAHRLICHT_ECE_CKM

aktiv

PWM_FL_FKT_DRL_33

wert_02

,ale nic z tego . Nie zmienia się

VERHALTEN_DRL_TFL_33

drl_tfl_off

Ncs działa dobrze ,bo kodowany był MULF 2 . Profil zmodyfikowany. Co źle robię?

Opublikowano

Daj tak:

1) TAGFAHRLICHT_ECE -> aktiv

(active DRL)

2) VERHALTEN_DRL_TFL_33 -> drl_h

(drl_s = AE czyli ringi, drl_h = high beam, czyli dlugie drl_tfl_off = normal night light)

3) DRL_TFL_SML_33 -> nicht_aktiv

(aktiv = only if VERHALTEN_DRL_TFL_33 is "drl_s" else nicht_aktiv)

4) PWM_FL_FKT_DRL_33 -> wert_02

(maybe power of high beam)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy, dziś zakodowałem sobie światła dzienne, przedlift moduł LM i moje pytanie brzmi czy da się coś przestawić, przekodować żeby podczas włączonych świateł pozycyjnych, nie świeciły dzienne na długich tylko ringi i brewki itd.

Chciałbym żeby na pozycji auto świeciły dzienne (długie z mniejszą mocą) na pozycji 0 dzienne cały czas, na pozycyjnych pozycje i na mijania xenon.

Głównie chodzi o te pozycje, rszta jest dla mnie ok :)

Da się coś takiego zrobić?

Opublikowano

Czyli nie uda się mieć aktywnych świateł dziennych i możliwości włączenia samych ringów z brewkami bez dziennych z moim modułem?

A może da się dzienne wyłączyć w iDrive? Jak teraz są zakodowane, czy tylko komputer zostaje z podmianką plików?

Opublikowano

Z tego co się interesowałem tym gdy robiłem u siebie to z modułem LM nie da się zakodować w ringach.Ustawiłem na długich i jest OK.

W iDrive zmieniałem i nic się nie działo.Generalnie mam przełącznik ustawiony na auto i gdy się ściemnia to automatycznie przełączą się na drogowe.

Wysłane z Nexusa 6

Opublikowano

Ok to wszystko rozumiem, że się nie da w ringach itp.

Chodzi mi o to czy da się tak zrobić że jak przełącznik ustawisz na światła pozycyjne (postojowe) to żeby nie swieciły razem z ringami, brewkami i tyłem, światła dzienne na długich?

Opublikowano

Wiesz,nie wiem,nie zastanawiałem się nad tym i nawet nie sprawdzałem jak to jest.Przeglądałeś temat Ciekawe funkcje e60?Jest tam generalnie wszystko o DRL i wiele innych ciekawych rzeczy do zakodowania.

Wysłane z Nexusa 6

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
A powiedzcie mi, mając skrętny ksenon i czujnik zmierzchu jak zaprogramować żeby drl działał w przy przekręceniu włącznika świateł na "A" i przy określonym natężeniu światła zapalał się ksenon?
Opublikowano

LCI czy przed? Wszystko w temacie jest opisane jakie komendy.

Dzienne dzialaja na 0 (niejako efekt uboczny to takze na pozycji) oraz na A i wtedy majac czujnik zmierzchu automatycznie zapala ksenony,ale automat czesto zapala tez w zacienionych miejscach,lasach itd w ciagu dnia gdzie nie ma jeszcze potrzeby jechac na mijania .

Opublikowano

Auto jest przed lifterm, 2006 rok.

Już wiem wszystko. Dla zainteresowanych (i ewentualnie odgrzanie odpowiedzi ;) ) przy zakodowaniu DRL w module LM1 z światłami adaptacyjnymi , jeśli chcesz żeby światła dzienne załączały i wyłączały się automatycznie wystarczy odznaczyć światła dzienne w iDrive i ustawić przełącznik świateł na "A".

Ja właśnie tak zrobiłem i przed chwilą sprawdziłem. Działa, DRL i ksenon załączają się na przemian zależnie od oświetlenia.

Edit:

Dzięki za podpowiedź damascus7

• 2 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam, nie chciałem zakładać oddzielnego wątku dlatego piszę tutaj..

dziś chciałem zakodować światła dzienne DRL w e60 2006r. bez xenonu na żarówkach H7 (długich), po zakodowaniu:

VERHALTEN_DRL_TFL_33

drl_h

UNP_TAGFAHRLICHT_ECE_CKM

aktiv

PWM_FL_FKT_DRL_33

wert_01 = standard

światła dzienne świecą wyłącznie razem ze światłami mijania, w pozycji 0 włącznika już nie. Co może być przyczyną?

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam pytanie odnośnie aktywacji świateł do jazdy dziennej.

Mam e60 z 2004 roku. Jeśli chodzi o lampy to lampa jest z jednym xenonem i jednym halogenem.

W ustawieniach auta włączyłem tryb świateł do jazdy dziennej, ale cały czas świeci tak jak zawsze. Tzn. mam przełącznik świateł na AUTO i świeci xenon oraz ringi. Idzie to jakoś ustawić żeby świeciły same ringi bo szkoda xenonów.

P.S Mechanik coś gadał, że nie można ustawić samych ringów bo mimo ustawienia w funkcjach auta na tryb świateł do jazdy dziennej świeci się dalej to samo. Mówił, że jedyne co może zrobić to kompem ustawić żeby xenony słabiej świeciły

Z góry dziękuję za odpowiedź

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Albo źle zrozumiałeś mechanika albo mechanik nadawał ci głupot.

Jeśli obniżysz napięcie na xenonie to zgaśnie :D

U

Same Ringi da się ustawić ale to nie są światła da jazdy dziennej. Mają są słaba żarówkę.

Jedyne co możesz zakodowac to wewnętrzne drogowe na chyba 40% napięcia

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

No dobrze to powiedź mi jeśli w aucie z Idrive ustawiam światła do jazdy dziennej to co to daje ? :)

I jeszcze pytanko. Jeden xenon świeci mi jasnym białym światłem, a drugi xenon żółtym czy to oznaka, że już jeden się kończy ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ta opcje trzeba zakodowac NCS Expert

Tak, kończy ci się żarnik, potrzebujesz D2s wymienisz obie strony

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
No dobrze to powiedź mi jeśli w aucie z Idrive ustawiam światła do jazdy dziennej to co to daje ? :)

Daje tyle że nawet w trybie "Auto" światła świecą w dzień, to wszystko

Opublikowano
Ta opcje trzeba zakodowac NCS Expert

Tak, kończy ci się żarnik, potrzebujesz D2s wymienisz obie strony

A co myślisz, myślicie o takich wspaniałych żarnikach za około 14 zł http://allegro.pl/show_item.php?item=6802992505 ? :P

I jaka dokładnie Barwa jest dedykowana do BMW e60 bo nie mogę tego znaleźć w książce od auta ?