Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy a sami wymienialiscie termostaty czy w serwisie? i jakie koszta mniejwieciej? co prawda wiekszosc z was wymieniala w 320 ale czy w 330d bedzie to droższe?
  • Odpowiedzi 203
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Koledzy a sami wymienialiscie termostaty czy w serwisie? i jakie koszta mniejwieciej? co prawda wiekszosc z was wymieniala w 320 ale czy w 330d bedzie to droższe?

Ja do 320d zapłaciłem za główny 165zl, od egr 135zl.Do 330 są chyba takie same. Wymiana tego od egr jest prosta tu masz opisane viewtopic.php?f=70&t=157748&hilit=wymiana+termostatu+egr . Zacznij od niego, łatwo go zdiagnozować dmuchaniem - masz w ręce nowy i stary, podczas dmuchania powinny z dużym oporem, jednakowo przepuszczać powietrze. Jak stary będzie przepuszczał łatwiej powietrze to jest do wymiany. Jak to nie pomoże, to wymiana głównego. Tam już dwie godziny roboty lub mechanik- cena około 100zł. Pozdro

Opublikowano

Egr-u wymieniłem sam na główny nie traciłem czasu i nerwów pojechał do mechanika. Najlepiej wymienić oba za jednym zamachem. Pozdrawiam

Opublikowano
dzwoniłem dzis do Aso i chyba sam sie bede musial pobawic albo poszukac jakiegos warsztaciku bo mi krzykneli za samą wymiane bez termostatow 670-680zł :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2:
Opublikowano
dzwoniłem dzis do Aso i chyba sam sie bede musial pobawic albo poszukac jakiegos warsztaciku bo mi krzykneli za samą wymiane bez termostatow 670-680zł :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2:

No to już miałem u siebie wymieniać ale nie lubię właśnie tych warsztacików gdzie nie wiadomo co popsują . Jeśli to koszt ok.700 zł + termostaty to niech sobie pali te 1,5 l ropy więcej . Przyjdzie wiosna i będzie git . Szkoda zachodu zwłaszcza ,że większości te silniki palą teraz więcej :8)

Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano
po wymianie termostatów w małym mieście jak Mrągowo dalej pali mi dużo ponad 11 l , krótkie przejazdy do 1 km.- to szok. Auto nie dogrzane . Porównując do poprzednich moich vw passatów /5 szt/ i 2 audi to spora różnica wszystkie w dieslu, nawet automaty były oszczędniejsze

Mam kolego dla Ciebie radę . Jesteś z Warm- Mazurskiego więc masz niedaleko do Mamonowa czy Gołdapi lub Bezled . Od 1-go stycznia można bez wizy z tego województwa na dowod przejechać granicę i na najbliższej stacji zatankować do pełna ropki po 2.85 zł ( po przeliczeniu na zł) i jeszcze karnisterek legalnie do tego w bagażniku oraz wizyta w bezcłowym po dobre perfumy lub whisky . Niech wtedy pali i 15 l. /100 km a co :cool2:

Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano
Jeżeli masz Dpf to prędzej czy później się zapcha przez niedogrzany silnik i brak możliwości wypalenia, cena paliwa kusząca :evil:
Opublikowano

No ja bym nie zaryzykował tego paliwa, znajomy kiedyś to kupował po 3zł i po jakiś czasie mu e60 530d nie chciało jeździć.

pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano
No ja bym nie zaryzykował tego paliwa, znajomy kiedyś to kupował po 3zł i po jakiś czasie mu e60 530d nie chciało jeździć.

pzdr

Może lał naftę :lol:

U nas te przywiezione paliwa są sprzedawane po 4 zł juz od 1,5 roku i nikt jeszcze niczego nie zgłaszał . To zależy z jakiej stacji tam jest tankowane, podobnie jak w Polsce są stacje no-name i ich paliwa lepiej zimową porą nie lać, a są stacje "markowe" gdzie paliwko jest (z moich odczuć w porównaniu z polskim BP) delikatnie lepsze, autko lepiej mi się zbierało, delikatnie cichsze (podobnie do BP Ultimate) .

Opublikowano
Brawo :!: jeździć z niedogrzanym motorem :duh: :mad2:

No a później problemy z DPF. Nie polecam. Nie panikujcie z tą wymianą termostatu. W tym temacie jest dokładna instrukcja jak wymienić termostaty. Wymiana EGR jest banalna - max 30 min za pierwszym razem. Jak nie chcecie wydawać kasy na asso(wcale sie nie dziwie) to proponuje wymienić ten termostat. Na 50 % pomoże. Z głównym też nie ma problem, ale kanał by się przydał.

Opublikowano

No a później problemy z DPF. Nie polecam. Nie panikujcie z tą wymianą termostatu. W tym temacie jest dokładna instrukcja jak wymienić termostaty. Wymiana EGR jest banalna - max 30 min za pierwszym razem. Jak nie chcecie wydawać kasy na asso(wcale sie nie dziwie) to proponuje wymienić ten termostat. Na 50 % pomoże. Z głównym też nie ma problem, ale kanał by się przydał.

Myślę ,że ogarnia Was zbiorowa mania zmieniania tych termostatów i tyle . Psychologia tłumu itp.

Jeśli ktoś pisze ,że wymienił na dwa nowe i nic to nie dało to znaczy ,że przy jeżdzie po mieście i w korkach w niskich temperaturach silnik wolniej łapie temperaturę i pali więcej . Wszystkie auta tak mają nie tylko Nasze i bez herezji proszę :twisted:

Opublikowano

Myślę ,że ogarnia Was zbiorowa mania zmieniania tych termostatów i tyle . Psychologia tłumu itp.

Jeśli ktoś pisze ,że wymienił na dwa nowe i nic to nie dało to znaczy ,że przy jeżdzie po mieście i w korkach w niskich temperaturach silnik wolniej łapie temperaturę i pali więcej . Wszystkie auta tak mają nie tylko Nasze i bez herezji proszę :twisted:

A powiedz mi kto wymienił termostaty i to nic nie zmieniło. U mnie ewidentnie po przejechaniu max 10 km temp. silnika nie spada poniżej 89c. Nikt Ciebie na wymiane nie namawia. Ja też myslałem, że ta wymiana to rzecz zbedna, ale wymieniłem i są efekty. Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Przymierzam się też do wymiany termostatów (zgodnie ze wskaźnikiem w ukrytym menu temp. silnika to 76-83). Natomiast trochę dziwi mnie fakt, że jak chłodze turbinę w garażu to załącza się wentylator chłodnicy, skoro mam temp ok. 80 stopni :?: .

Opublikowano
Witam

Przymierzam się też do wymiany termostatów (zgodnie ze wskaźnikiem w ukrytym menu temp. silnika to 76-83). Natomiast trochę dziwi mnie fakt, że jak chłodze turbinę w garażu to załącza się wentylator chłodnicy, skoro mam temp ok. 80 stopni :?: .

U mnie załącza się przy 96-97.

Opublikowano

Nazwiesz psychologią tłumu fakt ,ze w trasie 160km moja temp wynosi 71C i auto pali prawie 10l w trasie??

Opublikowano

No to już miałem u siebie wymieniać ale nie lubię właśnie tych warsztacików gdzie nie wiadomo co popsują . Jeśli to koszt ok.700 zł + termostaty to niech sobie pali te 1,5 l ropy więcej . Przyjdzie wiosna i będzie git . Szkoda zachodu zwłaszcza ,że większości te silniki palą teraz więcej :8)

Rece opadaja jak sie takie rzeczy czyta, pozniej kupuje sie od takiej osoby samochod(sprzedawany w lecie ) , gdzie nic nie bylo nigdy naprawiane bo co tam ... i sie przez 2 pierwsze miesiace doprowadza samochod do uzywalnosci a nastepnie po kolejnych 2 wymienia turbine bo wlasciciel jezdzil na niedogrzanym motorze i turbo powiedzialo papa. O nagarach nie wspomne. Caly uklad pracuje z wieksza wydajnoscia celem ogrzania silnika(wtryskiwacze leja wiecej paliwa zeby ten motor ogrzac-stad spalanie... ) . To tak jakbys w fiacie w latach 90tych jezdizl na ssaniu caly czas... (mniej wiecej ).

Radze sie zastanowic nad konsekwencjami, ktore nie beda natychmiastowe, ale ... albo Ty albo nastepny wlasciciel (to pewnie i tak masz gdzies, jesli planujesz sprzedac auto) odczuje to po jakims czasie. Turbo /DPF, nagary ktore w wyniku pracy w trybie dogrzewania motoru beda sie pojawiac, kopcenie (w przypadku braku dpf'a) itp itd.

Tu nie chodzi o jakas tam temperaturke , ktora sobie jest zeby w nozki cieplo dmuchalo ...

Pozatym cena jaka krzyczy ASO jest cena z kosmosu. Podjechac do dobrego warsztatu , zapewniam ze 95% mechanikow poradzi sobie z taka czynnoscia bez problemu - nie robmy z ludzi debili , bo z przodu znaczek BMW to wszyscy wszystko nam w aucie uszkodza :mad2: :mad2: . Zdarzaja sie wpadki (wszedzie, a ASO to najlepszy przyklad), ale bez przesady.

Fakt faktem ze bawary sa bardzooo nie przyjemne w naprawach ale takie juz sa ze wzgledu na rozklad mas .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

amsat- gratuluje podejścia. Jak jesteś dumny i nie przeszkadza Ci jeździć nie sprawnym samochodem , Twój wybór :cool2: .

Tym bardziej że wymiana jest " bardzo kosztowna i skomplikowana" tylko ASO. No właśnie ,kup po takim samochód.

Po co ludzie z takim podejściem do samochodu , tracą swój czas na takim forum dziwaków , którzy dbają o samochody.

Opublikowano

Jaka psychologia tłumu kolego, o czym Ty piszesz? :lol:

Nie wiem skąd Ty wyczytałeś, że wymiana nic nie daje, bo co dmucha ciepłym zarówno przed wymianą jak i po? :D Że to jest wyznacznik, Twoim zdaniem?

I pisanie, że wszystkie auta tak mają - może Twoje tak ma - więc nie wypowiadaj się za WSZYSTKICH :mad2:

Lepiej przeczytaj sobie temat od początku, bo chyba nie masz zielonego pojęcia o czym rozmawiamy.

Pzdr.

Opublikowano
co wy chcecie od amsata ,on bedzie kupowal rodzinne auto :norty:

chyba lancie taka mu podeslalem !!

viewtopic.php?f=70&t=141981&start=120

to jego pomocne posty

viewtopic.php?f=70&t=170288&start=30

sorry za ot

A Ty co jakiś niedowartościowany jestes czy co?

Kolega z Mrągowa pisał w temacie ,że po zmianie termostatów nic spalanie nie spadło .

Radzę samemu przeczytać temat od początku i czytać ze zrozumieniem i chyba jeszcze poczucia humoru też Ci brakuje kolrgo od jedyneczki :lol:

Proponuję spacer i moze zmienić auto na te które mi proponujesz :mrgreen: