Skocz do zawartości

330d krzywa kolumna kierownicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Spotkał się ktoś z Was w E46 z krzywą kolumną kierownicy? mam tu na myśli to iż obręcz kierownicy nie jest ustawiona prostopadle do kokpitu
Opublikowano
Ja mam wrazenie, ze cos takiego umnie wystepuje. Chociaz kazdy mowi mi, ze jest prosto... ;) Przestalem sie tym "nakrecac", jak ludzie wybili mi to z glowy.
Exx
Opublikowano
jak sie przesiadłem z passata b5fl na to co mam obecnie to stwierdziłem to samo co wy ... i nadal podtrzymuję to spostrzeżenie tj. jakby kiera po prawicy uciekała w stronę kierowcy, wydaje mi się że tak ma być
Opublikowano

Z tego co ja sie dowiedzialem, to tak ma byc... powymienialem wszystko. Zawieszenie wymienialem, maglownica sprawdzona, cos tam w kierownicy sprawdzali, rozbierali plastkiki i wg mechanikow wszystko jest ok.

Wiec wyglada na to, ze tak musi byc.

btw. Co masz na mysli piszac "po prawicy uciekala w strone kierowcy" ?

Exx
Opublikowano
tzn. jest krzywo w taki sposób , że objawia się tym jak wyżej napisałem ...
Opublikowano
Ale... czy to jest tylko wrazenie? Czy moze ona rzeczywiscie jest krzywo? Bo jesli jest krzywo, to nie jest raczej normalne.
Exx
Opublikowano
he - teraz tego już nie odczuwam, bo jeżdżę tylko tym wozem od marca, takie odczucie miałem jak przesiadłem się z passata, ale jak pamiętam opierając się równo plecami o oparcie, prostując ręce - stwierdziłem że z prawej strony kiera jest bliżej a od strony okna lekko dalej ( jakby ktoś w taki sposób wygiął trzon albo całą kolumnę ) - stwierdziłem że tak miało być i tak musi być - ale gdyby tak było to bolał by kręgosłup ( a nie boli )- jest jeszcze opcja że poprzednik jeździł jak Jay-Z gangsta ( z boku widać tylko czoło i lewą rękę na środku obręczy kiery ) a fotel rozłożony że oparcie daleko za połową tylnych drzwi ( coupe tylnej szyby ) - często tak odkształcone są fotele w golfach III i.in - ale wtedy było by na odwrót :) :) - totalnie o tym zapomniałem bo się przyzwyczaiłem ... teraz sobie przypomniałem jak temat ktoś założył
Opublikowano
  • Autor
Najlepiej to widać jak patrzysz z góry, stojąc na zewnątrz, jak dla mnie to trochę nie normalne. Nie jeden samochód już miałem i nigdy z takim czymś się nie spotkałem, do tego biorąc jeszcze pod uwagę fakt że marka auta nie byle jaka to tym bardziej.
Opublikowano
ja też miałem takie wrażenie i w sumie nadal mam. Tak chyba jest i już. U mnie "ucieka" lewą stroną tzn. lewa strona jest deko niżej od prawej strony koła kierownicy. Ja się przyzwyczaiłem i mi nie przeszkadza.
Opublikowano

Chodzi o to, ze obrecz kiery jest krzywo, tak?

Przyzwyczailem sie do tego.

Exx
Opublikowano

mogłem was powkurzać że jezdzicie angolami :) ale mam fajna teorie spiskową :

w bmw od e30 do e46 wszystko jest zrobione pod kątem kierowcy :)

Opublikowano
Nie macie się o co martwić. U mnie też tak jest. Dowiedziałem się że wszystkie E46 tak mają i to jest normalne. Poprostu tak już jest w naszych autkach i tak było od nowości. Pozdrawiam!
http://zsp10.pless.pl/zapis/bykom.jpg
Opublikowano
  • Autor
To dobrze że oryginał bo już się obawiałem że ktoś grzebał lub też dostała gdzieś nie złego sztycha
Opublikowano

Zauważyliście że kierownica nie jest idealnie po środku waszego siedzenie ?

Jest przesunięta w prawą stronę i tak jest prawie we wszystkich samochodach i najbardziej to widać jak się wsiądzie do 126P

Opublikowano
to odchylenie kierownicy może być po części złudzeniem optycznym, spowodowanym tym, że kokpit- deska rozdzielcza jest skierowana w stronę kierowcy dość mocno. ale też muszę powiedzieć, że z tego co widzę jest tak we wszystkich e46 wiec wychodzi na to że taka konstrukcja. kiedyś po zrobieniu długiej trasy 1500km strasznie bolał mnie prawy bark i ramię. ( i jeszcze z 5 dni po). aż myślałem, że może jakoś siedzenie oparcie zwichrowane czy coś, a tu może kwestia tej minimalnej różnicy (1cm) w odległości ciała od kierownicy między lewą a prawą ręką.
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
Dodam tylko ze posiadam autko od ponad miesiaca i mam dokladnie to samo wrazenie, zaczynalo mnie to strasznie wkurzac ale skoro tak juz jest w e46 to trzeba sie przyzwyczaic.
Opublikowano

Nic podobnego u mnie jest prosto!Kiedys tez mialem problem lecz po wymianie stabilizatora drazka kierownicy problem znikl!I od tamtej pory jest nadal prosto!

Moze warto sprobowac czesc wiele nie kosztuje!

chodzi mi o (łącznik stabilizatora drążka kierownicy)

Opublikowano
Dziwne teksty tu czytam - u mnie było prosto! A dlatego dziwne teksty, bo według części wpisów znaczyłoby to że jak prosto to źle było :duh: - a nie wydaje mi się.