Skocz do zawartości

dlaczego abs zapala sie po ruszeniu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czytalem dzisiaj troche o abs i nic nie znalazlem na temat mojego problemu a mianowicie kontrolka ladnie gasnie ale jak rusze i sie troche rozbujam to sie zapala i pali sie caly czas - tak jest zawsze opony mam takie same i co to moze byc.Mysle ze jak by byl jakis czujnik walniety to by nie gasla nigdy prawda?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No niedokładnie, czujnik może być dobry, ale na przykład uchwyt nadłamany/złamany i czujnik dynda sobie. Niby jest, ale impulsów nie daje. Oczywiście faktu, że może byż zrypany też nie wykluczam.
Kai
Opublikowano
mam podobnie po podlaczeniu do komputera wywala "blad wlacznika swiatel stop" .. no i czeka to sobie na przeglad bo wspomniany wlacznik juz wymienilem .... powodzenia
Pozdrawiam dinox
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mam podobnie po podlaczeniu do komputera wywala "blad wlacznika swiatel stop" .. no i czeka to sobie na przeglad bo wspomniany wlacznik juz wymienilem .... powodzenia

Yyyyy ale błąd włącznika świateł stop nie ma nic współnego z ABS'em.

Kai
Opublikowano

_kai_ jednak musze cie poprawic bo sie mylisz :D .... :) jasno wynika to ze schematow elektryki ... z lampki ABS i tego co rejestruje komputer... prawdopodobnie winna jest instalacji bo wylacznik juz wymieniony...

http://www.autolib.diakom.ru:8001/CAR/BMW/1993/318is/SYSTEM%20WIRING%20DIAGRAMS/138.pdf ... modul ABS pin 41 i jego obwod... dla twojej informacji w twojej maszynce sytuacja jest taka sama..

Pozdrawiam dinox
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
_kai_ jednak musze cie poprawic bo sie mylisz :D .... :) jasno wynika to ze schematow elektryki ... z lampki ABS i tego co rejestruje komputer... prawdopodobnie winna jest instalacji bo wylacznik juz wymieniony...

http://www.autolib.diakom.ru:8001/CAR/BMW/1993/318is/SYSTEM%20WIRING%20DIAGRAMS/138.pdf ... modul ABS pin 41 i jego obwod... dla twojej informacji w twojej maszynce sytuacja jest taka sama..

Aha, fakt, nie zrozumieliśmy się. To jest czujnik położenia pedału hamulca(rezystancyjny, a nie zwierny), a nie włącznik świateł stop. Tu się zgadzam, komputer zarejestruje błąd w przypadku jego uszkodzenia, numeru nie pamiętam, opisu z resztą też nie :) Jednak nie jest to wyłącznik świateł stop (jak pisze na schemacie, jest on w pobliżu zbiorniczka, a nie powyżej pedału - jak wyłącznik świateł stop).

Kai
Opublikowano
a teraz _kai_ musze cie zmartwic po raz drugi zobacz sobie na 32 pin sterownika ... no i mamy tu wlacznik zwierny swiatel stopu... buuuu .. ktory tez mam wymieniony
Pozdrawiam dinox
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No, to w jego przypadku CC powinien wywalić Brems Elektrik (czy jakoś tak). Czepiam się nadal tej lampki. Myślę, że oprócz tego może być jeszcze coś nie tak... Chyba wszelkie wątpliwości może rozwiaż tylko komp. Bo tak, to wymieni wszystkie czujniki i nadal będzie świecić.
Kai
Opublikowano
oczywiscie jak sie ma CC.. ja nie mam :) i jedyne co moge to sobie bledy ogladnac na kompie.. co do czujnikow to mozna je przemierzyc i tyle... bedziesz wiedzial czy sa ok czy nie.. pierwsze co bym zrobil to podejchal i podlaczyl auto pod kompa...
Pozdrawiam dinox
Opublikowano
Mialem w mercedesie takie jaja jak lozysko mialo luz. Moze warto tez sprawdzic jesli czujniki sa ok.

pozdrawiam

mavic

Opublikowano
witam.sprawdż też czy masz dobry regulator napięcia.u mnie własnie to było przyczyną! :norty:
klepało ale przestało!!!
Opublikowano
czytalem dzisiaj troche o abs i nic nie znalazlem na temat mojego problemu a mianowicie kontrolka ladnie gasnie ale jak rusze i sie troche rozbujam to sie zapala i pali sie caly czas - tak jest zawsze opony mam takie same i co to moze byc.Mysle ze jak by byl jakis czujnik walniety to by nie gasla nigdy prawda?

U mnie problemy z ABS-em zaczęły się właśnie od takich objawów...okazało się że przewód był tak skorodoway że czujnik zwiększył swoją rezystancję i moduł podczas odpalania auta stwierdzał że wszystko jest oki ale po przejechaniu kilkudziesięciu bądź kiluset metrów kontrolka się zapalała.

Inna sprawa że ABS jest bardzo wrażliwy na nieprawidłowe wartości napięcia zasilania więc tak jak proponuje wyżej kolega laz--e30 należy sprawdzić regulator napięcia i akumulator.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja tak miałem, początkowo kontrolka zapalała się w różnych momentach pod czas jazdy, z czasem co raz częściej, aż zaczynała świecić już zawsze po ruszeniu. Komp wykazał usterke czujnika, wymieniłem i po kłopocie. Kłopotem było tylko zdemontowanie starego bo bez rozwiercenia go i wyrwania inaczej się nie dało. Koszt nowego w serwisie ok 360zł/szt. za używke płaciłem 150zł.