Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witem serdecznie krótki temat chce kupić E36 w dieslu jakis specor niech powie 318TDS, 325TD, czy 325 TDS i dlaczego wybrac to i dlaczego nie inny Dziekuje z góry:). Ma być oszczedny :)
"Rzeczy niemożliwe Od Ręki, Cuda do trzech Dni"
Opublikowano

Jak chcesz oszczędnego diesla, to kup sobie 1.9tdi ;P A na poważnie, to oszczędny w E36 jest tylko 318tds. 325tds jest spoko, ale stanowczo nie spala jak diesel, za to w przeciwieństwie do 318tds jakoś tam jedzie, bo 318tds, to środek nasenny...

Generalnie poczytaj na forum, jest dużo o dieslach i raczej są to starsze tematy...

Pozdrawiam

p.s. nie zamykam tego tematu tylko dlatego, że ciekawi mnie, co mają do powiedzenia właściciele diesli. Proszę tylko właścicieli benzyniaków o nie pisanie czegoś w rodzaju "kup benzynę, najlepiej 328i", bo zamknę z miejsca i rozdam ostrzeżenia.

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
dzieki kolego ja właśnie tez jestem ciekaw co powiedzą dieslowccy. a ja chce auto tylko z napedem na tyl i nie inne niz bmw :) takze nie ma 1.9 TDI :D
Opublikowano

Ja mam akurat 1,8 tdsa i 525tds

1,8 jest naprawę ekonomiczny i przyzwoicie jeżdzi ale części do 1,8 na rynku jest mniej niż do 2,5 a jak jadę na trasę 2,5 to jazda daje sporo przyjemności ale na trasie połyka 7.5 (ale silnik chodzi jak złoto) a ,jak jadę na trasie 1,8 to do 130km/h mieści się w 5,5 w mieście 2,5 łyknie 8lub9 literków a 1,8 łyka 6,5. Jeżeli będziesz robił dużo trasy to lepiej kup 2,5 ale jak większość do taczania się po mieście to spokojnie daje radę 1,8. W obu trzeba pilnować wymiany i lać dobry olej dbać o turbawkę (nie deptać z mocno zanim się nie zagrzeje silnik) ,filtry w odpowiednim stanie a 318 jak i 325 posłużą wieki. Jednak ja jeśli miał bym wybrać jedno autko to brał bym 325tds.

Opublikowano
dzeki kole go niestety jezdze po miescie takze 18 kupie.
Opublikowano

u mnie miasto 7,5 - 8L/100km

trasa 5,5L/100km

Ten 1.8 to tragedia .... faktycznie środek nasenny, wyprzedzanie PKSów i TIRów niebezpieczne

....ale jak jadę do Berlina i spalanie 6L to trochę go lubię .....ale serio ten silnik to męczarnia i wogóle mezalians ....BMW + słaby silnik dizla ...trochę siara nie? :)

Opublikowano
ja polecam Ci 325TD, jest slabszy od TDSa ale duzo latwiej znalezc takiego niezajechanego(TDS to wiekszosc zameczone smietniki). 115 km tez dobrze daje sobie rade, mam go w sedanie, z klima wlaczona w miescie 9 to max. Pierwszy mroz i zaskoczenie - odpalila po rozgrzaniu swiec po polowie obrotu.
Opublikowano
Mam 325 TDS. Mam go już 5 lat i z silnikiem zero problemów. Może dlatego że dbam o wymianę filtrów i oleju co roku. Spalanie miasto 8,5 trasa 6,5. Jest bardzo dynamiczny i jak opuścisz miasto zarzucasz 5 bieg i jedziesz jak w automacie. Bardzo polecam.
Opublikowano
Od 6 lat mam 325td z 93r. Jestem z niej bardzo zadowolony, spalanie w cyklu mieszanym do Zakopanego (jestem z okolic Leszna woj. Wielk.) wyszło mi 6,5 litra na 100 km. Części dostępne wzędzie, dużo tanich używek a i ceny nowych, orginalnych nie przerażają. Autko Mnie nie zawiodło nigdy. Jeżeli dbasz o auto to będzie służyło wieki. Znajdź 325td w dobrym stanie, z dobrym silnikiem to będziesz zadowolony:) pozdrawiam:)
Opublikowano
3 lata miałem E36 1.8 benz 115km, teraz przesiadłem się właśnie na 2.5 TDS. Spalanie w trasie 6.5 l, chyba że mocno depczesz to troche ponad 7l. Pomimo tylu krytyk na temat TDS zdecydowałem się, narazie nie narzekam. W trasie nie ma żadnego problemu z wyprzedzaniem, nie trzeba też jakoś specjalnie redukować biegów :) Na światłach te wszystkie wieśwageny 1.9 TDI zostają daleko hen hen. Ale różnica w charakterystyce pracy między benzyną a TDS niestety jest, diesel ma to do siebie że jak już się naprawde rozkręci to okazuje się że trzeba zmienić bieg :/ Grunt to trafić dobry, niewymęczony, zadbany egzemplarz. Dodam jeszcze że kultura pracy tego silnika w porównaniu do Volkswagena passata 1.9 TDI mojego ojca jest na korzyść BMW, dużo cichszy :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najlepiej bierz 325 TDS. Jednak z góry ostrzegam - dobry egzemplarz, to bedzie minimum 7000-8000zł. Mimo ze są to dosc stare auta, to zadbane i w bdb stanie mocno trzymają cenę. To jest też ich zaleta, bo mozesz długo jezdzic bez straty wartości. Raczej nie wolno lać do nich opału, bo pompa siada. W zasadzie najdeliaktniejszym i najdroższym elementem jest własnie pompa wtryskowa.
spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...