Skocz do zawartości

Problemy z odpaleniem 2,5 TDS !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam BMW 525 TDS z 93 r w automacie.

Mam problem z odpalaniem silnika na zimno.

Przy temperaturze powietrza powyżej 0 (około 10 stopni w plusie) już pojawiają się problemy, nie mówiąc już o temperaturze poniżej 0.

Świece żarowe zostały sprawdzone i są w porządku.

Założony jest też nowy akumulator oraz moduł który podgrzewa świece w zależności jaka jest temperatura silnika.

Co może być przyczyną problemów odpalenia TDS’a gdy jest zimny?

Proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam

Opublikowano
Ja bym mimo wszystko obstawiał świece. U mnie niby byłe dobre a nie odpalało wymieniłem na nowe i pali jak nowy. Ewentualnie jeszcze czujnik w kolektorze dolotowym ale wtedy wzrosło by też spalanie.
Opublikowano

Jak sprawdziłeś czy świece działają?

Świece trzeba sprawdzać każdą z osobna, czyli odłączyć przewód + od wszystkich i sprawdzać kolejno od + przewodem czy iskrzy przy podawaniu napięcia (oczywiście nie za mocno bo to by oznaczało zwarcie świecy).

Prąd jaki pobiera świeca to w fazie początkowej 20-25A potem 8-12A.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podłącze się do tematu - mam ten sam problem z tym samym silnikiem i automatem.

Świece wymieniłem tydzień temu na Boscha - 35zł/szt. i problem nie zniknął.

Trzeba grzać świece 2, nieraz 3 razy - dopiero odpala. Na lekko rozgrzanym silniku (niebieskie pole) odpala za pierwszym. Na ciepłym - bez problemu. Jaka może być tego przyczyna?

Opublikowano
Jaki masz przebieg tego silnika? Kąt wtrysku sprawdzony?

Przebieg ok. 270tys. Co do tego drugiego, to nie mam pojęcia o co chodzi. Mam ten samochód od miesiąca i za mojego użytkowania na pewno nie było to sprawdzane.

Opublikowano

Podaj +12V na bezpiecznik nr 23 i posłuchaj czy w baku pracuje pompka.

Ile masz paliwa w baku?

Lub poczytaj o tym jak się sprawdza kąt wtrysku jeśli masz lekkie zacięcie do mechaniki.

Opublikowano

sprawdziłem to nieco inaczej, bo rozumiem że bezpiecznik nr 23 odpowiada za pompkę w baku. Podpiąłem + do bezpiecznika, - do masy i oto co pokazało (link do filmiku):

http://w732.wrzuta.pl/film/2pFPlflSidE/video0014

od 3-7s - włączony zapłon (ok 11V)

od 7s - do końca silnik włączony

Nie mam kabla diagnostycznego do samochodu, więc nie mam jak sprawdzić tego kąta wtrysku, chyba że istnieje jakiś inny sposób?