Skocz do zawartości

Szumi i trzesie sie kierownica przy hamowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tak jak w temacie, zauwazylem taki objaw. przy prostym hamowaniu z wiekszej predkosci jest to bardzo odczuwalne. Wczesniej trzesla sie kierownica, ale szumow nie bylo. Ostatnio bylem na placu i cwiczylem poslizgi i tego typu.. Dodam ze zbierznosc byla robiona kilka miesiecy temu. Kierownica jest prosto.
Opublikowano

a Sprawdzales piaste...?? Co pradwa ona by caly czas wyla, no ale nie zaszkodzi obejrzec dokladnie.

Ew. cos z tarczami..

Black - Mighty - Wonderful
Opublikowano
Powaznie pytasz czy żartujesz ?? :shock: Nie chce być niegrzeczny ale to taka diagnoza metodą korespondencyjną. Moim zdaniem jesli masz problem z hamulcami to zaraz powinieneś śmigac do mechanika. A tak na przyszłośc to jesli bije ci kierownica przy hamowaniu to na 99% masz krzywe tarcze , mało klocka (w rozumieniu okładziny) a jesli do tego słyszysz szum nawet dosyć głośny przy hamowaniu z wiekszej predkości to moze być tym bardziej przyczyna cienkich klocków hamulcowych.
Opublikowano
mam dokladnie to samo..trzesie cholernie i coraz gorzej..ale chyba nie szumi..a jesli to drazek kierowniczy..lub klocki i tarcze..to jakie to koszta naprawy moga byc ?? wiem napewno ze mam uszkodzony jeden ze sworzni bo poprzedni wlasciciel mowil...ale raczej nie sadze ze to to..
Opublikowano

Kurcze panowie naprawde nie lekcewazcie sobie awarii ukladu hamulcowego. Jesli pojawiaja sie jakies niepokojące objawy w "okolicy" hamulcy to gnajcie do mechaniora czy kogos kto sie zna na tym bo ryzykujecie własnym życiem a takze innych , może nawet moim. Chyba nigdy wam sie nie przydazyła awaria ukł. hamulcowego w trakcie jazdy. Naprawde to nic przyjemnego. A co do cen...cóż rózne produkty, rózne ceny...Ale przestrzegam przed kupowaniem tandety, a tym bardziej używek. Sprzedawałem czesci i nagminnie spotykałem sie z klientami (czesto posiadacze BMW) z przerazeniem w oczach że kpl. klocków kosztuje np 100 PLN (takich co napraaaaawde hamują). Zastrzeliwali mnie odpowiedzią - a moge tylko na jedna strone ?? Bo mi sie tylko jeden zjechał.

Dbajmy o nasze maleństwa.

Opublikowano

Szarpanie kierownicy to na 200% krzywe lub wykruszone tarcze wiec nei ma sie co zastanawiac, dopoki bylo to delikatne bicie mozna bylo przetoczyc, teraz czas na wymiane a jezeli przy tym szumia to znaczy ze skonczyly sie klocki wiec czas na wymianei stawiam ze tarcze nie sa krzywe tylko wykruszone, jak skonczyly sie klocki to tarly zaczepami o tarcze i w koncu tarcze sie wykruszyla, nastepny etap to pekniecie tarczy i zablokowanie kola w czasie jazdy...

Zycze powodzenia

Opublikowano

Bylem w feu vercie, sprawdzili ten uklad hamulcowy. Tarcze i klocki do wymiany. 500 zl sobie zazyczyli... :cry:

Moze samemu kupic, moglby ktos doradzic ktore najlepiej kupic? Np. na allegro? :) Z tego co widze to firmy sa 3, brembo, ate, taxtar, i klocki jeszcze ferrodo.

Dzieki

Opublikowano
Bylem w feu vercie, sprawdzili ten uklad hamulcowy. Tarcze i klocki do wymiany. 500 zl sobie zazyczyli... :cry:

500pln za przód??? Na oryginałach znaczy się?? Bo jak nie to im podziękuj za wycenę i nie pozwól dotykać auta...

Ostatnio wymieniałem tarcze i klocki u siebie z przodu, za tarcze Brembo, klocki Ferrodo, wymianę, naprawę zapieczonego zacisku i uzupełnienie płynu zapłaciłem jakieś 420pln...

Opublikowano

Tarcze warte uwagi:

Brembo

QH

Zimmerman

Ate

Klocki

Textar (koooosmiczne ceny ale jakośc jak OE)

Ferrodo (ok lekko sportowy charakter , drogie)

Mintex (super , bosko hamują , cena przystepna ale...mogą popiskiwać)

Zanim cokolwiek kupisz napisz co znalazles i za ile. Doradze.

A co do ceny calej roboty...Nie najgorzej. Zresztą masz BMW

:mrgreen: Powinno Cie być stać

Opublikowano

Kolego, skoro jestes z warszawy to w kwestii hamulcow jest tylko jeden wlasciwy sklep... CARIX, zajmuja sie tylko hamulcami i niczym innym, ceny to polowa tego co IC, zreszta zadzwon i zapytaj:

1. 03-464 Warszawa, pl. Gen. J. Hallera 5

tel (0-22) 670 26 17

e-mail - [email protected]

2. 01-002 Warszawa, ul. Nowolipie 25

tel (0-22) 838 84 31, tel/fax (0-22) 636 57 77

e-mail - [email protected]

3. 02-561 Warszawa, ul. Jarosława Dąbrowskiego 27

tel/fax (0-22) 845 04 54

e-mail [email protected]

Pozdrawiam

(w woli wyjasnienia, nie jestem pracownikiem tej firmy ani w zaden sposob nie jestem z nia zwiazany, jedynie robie tam zakupy :) )

Opublikowano

Ave!

W kwestii sklepu na Narbutta:

Komplet filtrów kabinowych węglowych Filtrona do e38 95 rok krzykneli mi 280 zl (bez znizek), za to samo u mnie pod blokiem (Marki) chca 217 zeta, a w Radomiu jakies 240. Ogólnie ile razy sprawdzam to w Markach jest najtaniej jesli chodzi o zamienniki, orginaly to juz roznie, widzialem tansze sklepy. Jakby cie interesowalo to telefon do nich: 022 799 21 56. (Bardzo lubia gosci od Bemek ;-))

IC odradzam serdecznie srednio o 25% drozej niz w innych sklepach, chocby tych podanych powyzej.

W kwestii rozwazanego tu problemu: Uzywales search?? Jak kupilem mojego granatowego rumaka mialem problemy podobne i wszystkie wariacje mozliwych awarii sa juz na tym forum dokladnie omowione lacznie z raportami co w koncu pomoglo. Ogolnie:

1. Jesli oprocz hamowania drzy tez przy pewnych okreslonych predkosciach (synchronicznych) to na pewno masz zwalone albo koncowki drążka, albo tuleje, ew. dopiero inne elementy zawieszenia z przodu.

2. Jesli drzy tylko przy hamowaniu, niezaleznie od tego przy jakich predkosciach (mocniejsze hamowanie z duzej predkosci najlepiej to sprawdza) to masz pewnie krzywe tarcze, jesli do tego maja duzy rant juz to moga dochodzic szumy przy cienkich klockach.

To tylko podstawowe możliwe warianty. Jak klocki i tarcze sa do wymiany to i tak musisz wymienić, a zawieszenie sprawdzaj na stajach diagnostycznych na szarpakach, a dopiero jak juz bedziesz wiedzial mniej wiecej co jest popsute, a co na pewno dobre to wtedy do warsztatu - nie zrobia cie na szaro.

No i swoja droga, krecenie kolek i inne zabawy samochodem, zawsze moga narazic na koszta typu zerwane opony, uszkodzone zawieszenie powyginane tarcze. Jak cienko z kasa na naprawy to trzeba z samochodem delikatniej ;-)

R.R.

Opublikowano

w carixie -

Brembo 300 zl komplet Czyli 100 zl wiecej niz na allegro

Klocki ferodo 170 za komplet na przod czyl wiecej o 55 zl wiecej niz na allegro

Opublikowano

Mam pytanko. Kupilem tarcze brambo z tej aukcji ktora Wam pokazywalem. Sa to najzwyklejsze dwa kawalki metalu, niewentylowane, nienacinane. Do tego klocki textar. I teraz pytanie, jak rozpoznac oryginal tarcz brembo. Poza pudelkiem mozna by nie poznac, na samych tarczach nie ma zadnych oznaczen.

W sumie wydalem 346 zl

Teraz jeszcze intalacja. Wyjdzie 80 zl taniej niz w feu vercie. Ale tam zapewne nie dawali textarów.. niewazne.

Dzieki za pomoc