Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

założyłem klocki ate ceramic i tarcze brembo max do e39 530d.

Powiem tak rewelacja - klocki nie pozostawiają żadnego nalotu - felgi po pierwszym teście 700km czyściutkie jak po myciu na myjni :)

Razem wszystko bardzo dobrze się spasowało i hamuje lepiej niż oryginał.

Żadnego bicia ale to zależy już chyba od techniki montażu i docierania a nie samego produktu.

Klocki są średnio twarde i nie ścierają tarczy ale na początku były bardzo gumowe.

Czyli producent nie kłamał z tym że klocki nie pozostawiają nalotu.

Fakt klocki kosztują 2x więcej ale są też bardzie wytrzymałe więc cenowo wychodzi powiedzmy odrobinę drożej :)

Opublikowano

Ostatnio też się zastanawiałem czy te klocki założyć. Pytanie takie, czy ta tarcza brembo max to też jakaś ceramiczna?

Generalnie chodzi mi o to czy do takich klocków trzeba specjalne tarcze też mieć czy wystarczy np. te co mam czyli oryginały?

W sklepie powiedzieli, że trzeba mieć też specjalne tarcze przy takim połączeniu ale dodali, że nie są pewni, bo to w miarę nowy produkt.

.

Opublikowano

Ceramiczne tarcze - http://m3forum.net/m3forum/showthread.php?t=177624 to mega nowość a cena to kosmos.

Oto pytania i odpowiedzi na temat tych klocków - stosuje sie je z normalnymi tarczami

http://www.ate.de/generator/www/com/en/ate/ate/themes/10_products/10_friction-parts/15_ceramic/hidden/faq_ceramic_en.html

Powiem tak na razie przejechałem ponad 1000km i jest git, ale jak przejade z 5tys km to dam znac jak się starły klocki, tarcze i jak to działa po dobrym dotarciu.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
i jak się te klocki spisują? jak z siłą hamowania? gorzej/lepiej? co miales poprzednio załozone?
Opublikowano

Hej,

zrobiłem kilka tyś km,

klocki przez pierwsze 2-3 tys wydawały odgłos turkotania ale to przez nacięcia na tarczach i musiało się to spasować.

Hamulce teraz to istna żyleta - o wiele lepiej hamują niżoryginalne które miałem wcześniej.

Co do zabrudzenia tarczy to jest przepaść.. lekki białawy osad na tarczach ceramicznch a po 4-5 tyg niemycia fury osad poczarniał ale to chyba od błota.

Zwykłe klocki które mam z tyłu zopstawiły w tym samym czasie czrny syf jak zwykle który musiałem płynem do czyszczenia felg zmywac bo woda nie dała rady.

Przy okazji zrobię fote i pokażę różnice.

Ogólnie rezultat jest zadowalający aczkolwiek cena trochęjednak wysoka wzamian za rezultaty.

Opublikowano
chyba tez bede musiał spróbować, aczkolwiek z tego co widze to w czescidobmw.pl to oryginaly sa drozsze od ate ceramic ;)
  • Partnerzy klubu
Opublikowano
Ostatnio też się zastanawiałem czy te klocki założyć. Pytanie takie, czy ta tarcza brembo max to też jakaś ceramiczna?

Generalnie chodzi mi o to czy do takich klocków trzeba specjalne tarcze też mieć czy wystarczy np. te co mam czyli oryginały?

W sklepie powiedzieli, że trzeba mieć też specjalne tarcze przy takim połączeniu ale dodali, że nie są pewni, bo to w miarę nowy produkt.

Przy hamulcach potocznie nazywanych ceramicznymi stosuje się tarcze hamulcowe ceramiczne i klocki hamulcowe z włókna węglowego. Klocki ATE Ceramic nie są klockami jakie stosuje się przy hamulcach ceramicznych. ATE Ceramic zawierają włókna ceramiczne, ale nie są klockami z włókna węglowego jak te które stosuje się w komplecie z tarczami ceramicznymi.

Klocki ATE Ceramic można stosować do każdych standardowych tarcz hamulcowych. ATE obiecuje że klocki ATE Ceramic zapewniają dłuższą żywotność tarcz niż standardowe klocki.

.

Opublikowano
Czyli generalnie te klocki ATE Ceramic same w sobie już zapewniają, że felgi będą dużo czystsze ? nie trzeba tych tarcz z tematu brembo max?

.

Opublikowano
Czyli generalnie te klocki ATE Ceramic same w sobie już zapewniają, że felgi będą dużo czystsze ? nie trzeba tych tarcz z tematu brembo max?

nie trzeba...

• Partnerzy klubu
Opublikowano
A czy ktoś może próbował te klocki:

http://allegro.pl/klocki-hamulcowe-ceramiczne-bmw-e36-e46-z3-z4-i2064258398.html

Nazwa ATF wydaje się być nawiązaniem do ATE, a cena w okolicy połowy kosztu ATE też nie wróży rewelacji, ale być może warto spróbować? W końcu niby ceramiczne... Co sądzicie?

Od 1990 roku jestem związany z branżą i po raz pierwszy widzę takiego producenta klocków. W takich cenach proponuję jednak konwencjonalne klocki dobrej klasy np. Bosch, Brembo, Jurid J czy Zimmermann:

http://www.czescidobmw.pl/szukaj/34116761242.html

Uważam że to znacznie lepszy wybór niż eksperymenty z marką/podróbką ATE.

.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

witam wszystkich

właśnie przymierzam się do wymiany tarcz i klocków

tarczę chcę kupić ate ale klocki to jeszcze nie wiem szukam jakiś miękkich tylko jak tom poznać?

zwracam się z prośbą może ktoś wie jakie są najbardziej miękkie?

Opublikowano
A jak w BMKach spisują tarcze hamulcowe Brambo? Na różnych forach krążą różne opinie - od tych skrajnie pozytywnych, po te negatywne. Zwłaszcza ostatnimi czasy ludzie zaczęli narzekać na tego producenta... co myślicie?
  • Partnerzy klubu
Opublikowano
A jak w BMKach spisują tarcze hamulcowe Brambo? Na różnych forach krążą różne opinie - od tych skrajnie pozytywnych, po te negatywne. Zwłaszcza ostatnimi czasy ludzie zaczęli narzekać na tego producenta... co myślicie?

U nas są w lepszej cenie http://czescidobmw.pl/produkty/Tarcza-hamulcowa-Brembo,48.html

Brembo nie wypadają pod względem ilości reklamacji źle. Mogę je polecić na podobnym poziomie co ATE, Textar czy Zimmermann. Dla pewności uniknięcia problemów krótko po montażu warto się zapoznać z:

http://bremboaftermarket.com/en/Car_Disc_Indications/Maintenance_Disc.aspx

szczególnie ważne są punkty 6 i 10.

.

• 1 rok później...
Opublikowano

ja mam dla porównania..

W BMW klocki ATE , a w Ibizie ATE Ceramic...

różnica jest miażdżąca..

Po myciu.. i przejechaniu w BMW 50 km już felgi są brudne.. po tygodniu jazy - czarne.

W Ibize na Ceramic`ach NIC... przy myciu nietykam felg i są jak nowe...

Warto dopłacić do wersji klocków ATE Ceramic!

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Po 2 latach powiem tak. Klocki są dosyć twarde ale spisują sie rewelacyjnie z tarczami brembomax. Tarcze nadal proste a miałem kilka mogą ostrych hamowań. Co do czystości to jest spora różnica ale po roku jakiś tam pył osiada ale jest to 30% tego co dają zwykle klocki.
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Trenowałem różne tarcze.Do e39/x3 montuje oryginały klocki ATE lub Juridy J Jak dla mnie to jest optymalne rozwiązanie dla tych aut.Kiedyś do e30 założyłem ATE power disc i dały rade ale już w e39 była porażka po 7 tyś bicie na kierownicy.Po wymianie na ASO problem ustąpił.

Pozdrawiam

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam

czy ktoś może potwierdzić, że klocki ceramiczne tak nie pylą jak zwykłe? Muszę wymienić i zastanawiam się nad ceramicznymi ale może t tylko jakiś bajer.

Proszę o opinię kogoś kto takie wypróbował. :cool2:

Opublikowano
Witam

czy ktoś może potwierdzić, że klocki ceramiczne tak nie pylą jak zwykłe? Muszę wymienić i zastanawiam się nad ceramicznymi ale może t tylko jakiś bajer.

Proszę o opinię kogoś kto takie wypróbował. :cool2:

Potwierdzam,

Załozyłem Jurid White na przednią os do E83 i stwierdzam, że przednie felgi są duzo mniej zapylone niż tylne (z klockami Boscha), mimo zę na przednią oś przypada 70 % siły hamowania.

Polecam

• 4 miesiące temu...