Skocz do zawartości

Kontrolka temp.silnika opada 3.0d m57

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam dzis zauwarzylem ze wskazuwka od temperatury silnika lekko opada w dol podczas jazdy na rozgrzanym silniku a pozniej wraca do pionu.Co to moze byc??pompa wody ,termostat?
Opublikowano
hehe i to jest pytanie... też się zastanawiałem swego czasu, który wymienić i ostatecznie wymieniłem obydwa (nie od razu dwa na raz ale jednak). Termostat egr dość łatwo wyjąć i sprawdzić. Tylko problemem może być to, że u Ciebie też taka "pół usterka" i może być ciężko samemu wybadać, który jest trafiony.
Opublikowano
Właśnie tak dokładnie automaty mają drugi termostat przy chłodnicy EGR manuale tego nie mają zresztą jak widać na załączonym schemacie z RealOEM element nr 14 nie występuje w opisie. Swoją drogą wydaje mi się, że gdyby był to nie warto bawić się w wymianę jednego, jak już coś robić to od początku do końca. Ja wymieniłem oba i jest super, szybko się dogrzewa i ładnie trzyma temperaturę.
Opublikowano
Czyli mam rozumiec ze mam tylko jeden teromostat w manualu??Tak jak mowisz reemo to taka pol usterka,pierwszy raz tak mialem miesiac temu to na chwile opadla w czasie jazdy i wrocila do pionu teraz to samo 3 dni temu mi sie odchylila i od tego czasu stoi caly czas na srodku a zrobilem juz z 500km od tego czasu,ale termostat i tak mam do wymieny bo auto mi sie grzeje do 88stopni po ok 15 km min....a u was w ile auto sie rozgrzewa na maxa?
Opublikowano

Podłacze sie jeśli można.

Mam pytanko też odnośnie termostatu,poniewaz też mi sie autko nagrzewa ( wskazowka pion ) po około 12-15km. I w zimie jeszcze moge to zrozumiec bo mam walnięte webasto ale latem jest tak samo! :? też potrzebuje te 12-15km.Czy dobrze myśle ze to temostat?Acha jak się już nagrzeje to trzyma temp. tak jak powinien

Opublikowano
Panowie termostaty EGR miały rzeczywiście tylko automaty 3.0d ale od 08.2000r także może się zdarzyć że auto będzie przedliftowe i będzie miało termostat EGR,generalnie jednak mają je tylko auta poliftowe.Ja mam 3.0 d 1999r i w/w termostatu nie mam.pozdrowienia
Opublikowano

Przede wszystkim to jeśłi wsazówka ci opada to znaczy ze masz problem z termostatem głównym.

Termostat EGR jest od szybszego nagrzewania sie silnika, Jeśli nie działa to silnik nagrzewa sie nieco dłużej, jak działa to jest zamkniety na zimnym, a jak sie rozgrzeje to sie otwiera i daje płyn aby spaliny od EGR sie chłodziły.

Jeszcze nie doszedłem do tego w których autach jest a w których go niema. Niema znaczenia czy masz automat czy manual, występował w jednym jak i w drugim modelu.

Opublikowano
najprędzej termostat egr. na 80% . i jest najłatwiejszy do sprawdzenia więc od niego zacznij. auta ze skrzynią automatyczną, mogą mieć nawet 3 termostaty, bo trzeci jest w zbiorniczku wyrównawczym
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda