Skocz do zawartości

525 TDS-dziwne zachowanie na III, IV i V biegu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od razu przejdę do sedna sprawy.Na w/w biegach jak się "depnie" to obroty idą w górę a prędkośc nie.Przypuszczałem że to wina sprzęgła.Powiedziałem to ojcu (bo to jest jego samochód) żeby się przejechał i sprawdził na "swoje oko" co to może być.Po powrocie powiedział mi że to nie jest sprzęgło.Jego diagnoza- samochód "buksuje".

Gdybym miał co do tego pewnośc to bym nie zakładał takiego tematu..niech znawcy się wypowiedzą-czy jeśli samochód straciłby przyczepność w trakcie dodawania gazu to nie powinna się zaświecić kontrolka od "trakcji"?Objaw niby taki jakby "mielił" ale po 1 nie zapala się kontrolka a po 2 to chyba nie jest możliwe żeby jadąc 90 na V biegu po dodaniu gazu stracił przyczepność?Dodam że na jedynce takie zjawisko nie występuje (na dwójce też nie).Może Wiecie co to za przyczyna (sprzęgło?). :worried:

PS.samochód od około 10 miesięcy ma podwyższoną moc do 175KM.

PS2.Szukałem ale znalazłem tylko o sprzęgle... :cry2: (jeśli źle szukałem to poprosze o linki). :modlitwa:

Poziom poczucia humoru jest wprost proporcjonalny do Twojego IQ.

http://img407.imageshack.us/img407/5961/roxbury9je.gif

Opublikowano
Witam.

Od razu przejdę do sedna sprawy.Na w/w biegach jak się "depnie" to obroty idą w górę a prędkośc nie.

manual rozumiem ?

o ile wiem to im wyzszy bieg tym gorzej z momentem obrotowym (po to sie startuje z 2ki zeby nie obracalo)

silnik sie obraca, kola nie - co miedzy nimi ? sprzeglo, skrzynia, dyfer

cos pominalem ?

ale moze sie myle

zh
Opublikowano
Hm...przyczepność może tracić...Mi omega traciła nawet przy 150km jak było mokro-na dobrych oponach. Wynikało to z chipa i takiego rozkładu mocy... :evil:

przy 150 koniach czy 150 km/h bo jesli to drugie to kozacka ta omega :D

nie wiem nawet czy moją bym dał rade tak zrobic :D

co do problemu - Ojcu kiedys w Audi sie zaczeło slizgac sprzegło i co ciekawe tez najpierw na wyzszych biegach - 5, 4 ...a o zerwaniu przyczepnosci przy 90 km/h na piątce to raczej nie ma mowy. NAwet z chipem :D

Ja stawiam bezwzgędnie na sprzęgło.

Opublikowano
Ja stawiam na sprzęgło miałem te same objawy najpierw były biegi IV i V a potem to i III. Radze jak najszyciej wymienic bo nie ma mowy o agresywnym wyprzedzaniu.
Opublikowano

Tu ewidentnie padla tarcza sprzegla. Zawsze dzieje sie tak ze zaczyna sie slizgac na wyzszych biegach i z biegiem czasu schodzi do nizszych.

Jak masz mozliwosc to wymien kompletne sprzeglo (tarcza, docisk, lozysko) bo szkoda dwa razy robic.