Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Forumowiczów , to mój pierwszy post.

Posiadam E90 318d z 2006r z przebiegiem 230 tyś km. Od pewnego czasu zauważyłem, że gdy na biegu jałowym naciskam delikatnie sprzęgło , zaczyna wydobywać się dziwny odgłos jak by stukanie "terkotanie" , gdy dociskam do końca ów dźwięk ustaje. Oprócz owego dźwięku ,od strony mechanicznej sprzęgło działa bez zarzutu. Co to może być. Auto użytkuje w Niemczech ( mieszkam ) , za parę dni udaję się do Polski w rejony Katowic , gdzie mógłbym zdiagnozować problem-proszę o podanie jakiegoś dobrego zakładu. Jaki ewentualny koszt jest naprawy i czy spokojnie te parę dni mogę jeździć i pokonać odległość 1200 km do Polski. Jeżeli problem już był na forum, przepraszam.

Opublikowano
Pewnie dwumas kończy żywot.

A skąd ten wniosek.. Słyszałem że przy uszkodzonym dwumasie drga auto i słychać metaliczny odgłos u mnie nic nie drga a dzwięk jaki się wydobywa to najprościej ujmując takie "terkotanie" . Zakładając że masz rację.. jaki jest koszt wymiany z uwzględnieniem jakiś dobrych zamienników ???

Opublikowano
na 99% łozysko

Czy to gdybanie czy rzeczywiście posiadasz wiedzę.. a co z dalszą czescią pytania czyli koszt wymiany ?? czy będąc 5 dni w Polsce znajdę dobry warsztat który w krótkim terminie naprawi tę usterkę czy to "grubsza" sprawa.

Proszę forumowiczy o konkretną odpowiedź popartą jakimiś doświadczeniami , odpowiednią wiedzą, bo teraz mam 2 tezy dwumas lub łożysko i nie wiem czy Szanowni Koledzy strzelają czy rzeczywiście macie jakieś doświadczenie z taką awarią .

Opublikowano
Miałem identyczny objaw i po zdjęciu skrzyni okazał się dwumas.Też tylko tyrkotało przy lekkim wciśnięciu sprzęgła.Łożysko jeszcze było przyzwoite.Wymieniłem na oryginały w Mysłowicach koszt wszystkiego 3600zł.
Opublikowano
Właśnie z polecenia jednego forumowicza zadzwoniłem do P. Piórkowsiego z Wojkowic. Stwierdził z całą pewnością że to koło zamachowe, podobno dziś miał to samo auto z tym samym problemem. Koszt ok 1600 zł . Jeżeli rzeczywiście dobrze zdiagnozował ten problem czy ta cena jest do przyjęcia.. Proszę o odpowiedz
Opublikowano
na 99% łozysko

Czy to gdybanie czy rzeczywiście posiadasz wiedzę.. a co z dalszą czescią pytania czyli koszt wymiany ?? czy będąc 5 dni w Polsce znajdę dobry warsztat który w krótkim terminie naprawi tę usterkę czy to "grubsza" sprawa.

Proszę forumowiczy o konkretną odpowiedź popartą jakimiś doświadczeniami , odpowiednią wiedzą, bo teraz mam 2 tezy dwumas lub łożysko i nie wiem czy Szanowni Koledzy strzelają czy rzeczywiście macie jakieś doświadczenie z taką awarią .

tutaj nie trzeba doswiadczen,wystarczy przestudiowac ten filmik. powodzenia