Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was mam pytanko mam problem z oswietleniem wnetrza samochodu BMWe34. Jak mam przelacznik na pozyji (tej co powinny sie zapalac swiatelka po otwarciu drzwi) nie zapalaja sie. Natomiast jesli jestem na zewnatrz i tylko podniose klamke do gory odrazu sie zapala i jesli otworza sie drzwi odrazu gasna. Co zrobic czy jechac do elektryka zwyklego czy do serwisu?(pewnie duzo zaplace w sewisie?)

Dzieki i pozdrawiam.

P.s. Jest to cholernie meczace jak jest ciemno i wyjmuje zakupy z tylnich drzwi.(musze recznie zapalac i gasic:-))

Opublikowano

Nie taki głupi problem gdyż często się to zdarza.

W zaczepach zamków drzwi na słupkach masz włączniki otwarcia drzwi, czyli włączajace oświetlenie wnętrza. Zapala się ono po otwarciu drzwi i gaśnie po załączeniu zapłonu, lub po długim czasie nie zamykania drzwi i to ten problem jest u Ciebie. Któryś z włączników na drzwiach jest cały czas w pozycji załączonej pomimo zamkniętych drzwi, a oświetlenie wnętrza jest wyłaczone przez wyłącznik czasowy i czeka na zamknięcie tychże drzwi, przez co także w pozycji załaczonej jest cały czas przekaźnik od sterowania oświetleniem i żre prąd z akumulatora.

Pozamykaj wszystkie drzwi i po koleji otwieraj jedne i palcem wyłączaj wyłącznik - powinno się oświetlenie pojawić i przy tych drzwiach jest problem z wyłączaniem tego włącznika.

Opublikowano
W e34 tak jest u mnie też jeśli samochód jest zamknięty i podniesiesz klamke to zapala się światło w środku i po chwili gaśnie.

ale tylko trzy razy... tak to jest... NORMALNA SYTUACJA... :D

pozdrawiam

cosmo

Opublikowano

Dzieki za podpowiedzi napewno sprawdze. Myslalem tez o sprawdzeniu przekaznika pod tylnim siedzeniem ale jesli zalancza misie swiatlo po podniesieniu klamki do gory przy zamknietych drzwiach tzn ze chyba jest dobry. Sprawdze te wlaczniki na slupkach drzwi.

Dzieki i pozdrawiam

Opublikowano
i przy okazji ogrzewanie zamka od str. kierowcy :D

Możesz coś bliżej? bo bardzo mnie to zaciekawiło? to było dodatkowe wyposażenie czy jak?

www.sosen.pl
Opublikowano
i przy okazji ogrzewanie zamka od str. kierowcy :D

Możesz coś bliżej? bo bardzo mnie to zaciekawiło? to było dodatkowe wyposażenie czy jak?

ogrzewanie zamka kierowcy jak i podgrzewane dysze spryskiwaczy przedniej szyby to był standard w E32 :)

Opublikowano

Witam,

Ja mam podobny problem. Po ruszeniu (bez otwarcia drzwi) klamką kierowcy zapala się oświetlenie wnętrza i po chwili gaśnie tak jak powinno być. Jeśli otworzę drzwi mignie tylko przy otwarciu. Czasami wogóle nie działa i jeśli poruszę czujnik tylnich lewych drzwi zapala się, ale wtedy świeci przez cały czas, nawet po przekręceniu stacyjki. Co robić gdzie szukać?

Opublikowano

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HB61&mospid=47370&btnr=41_0818&hg=41&fg=45

najlepiej wymienić nr 9 ale ja sobie poradziłem inaczej jednak nie zawsze to pomaga zależy co się zużyło ja miałem wyślizgane taką tulejkę z plastiku , którą obejmował zamek zamocowany w drzwiach wystarczyło ją obrócić i jest ok jednak w samym ryglu jest zamocowany czujnik(krańcówka lub microswitch inaczej mówiąc) taki mały pipant wystający z rygla, jak on się wytrze to lipa , można kleić ale to pomaga tylko na chwilę

Opublikowano

Witam dzis rozkrecilem wszystkie przyciski wylaczania swiatla w drzwiach i okazalo sie ze od strony pasazera byl zepsuty (nie wylaczal). Postanowilem go przeczyscic(WD40) i pomoglo swiatelko sie zapala jak otwieram drzwi i gasnie po czsie jak zamkne. Jeszcze raz dzieki za rade ROBERRTBMW, bo juz chcialem do elektryka jechac.

Dzieki i pozdrawiam.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Podepne sie pod temat.

W moim e34 oświetlenie kabiny zamiast gasnąć tylko lekko się przyciemnia.

Wszystkie czujniki w dzwiach dzialaja, bo gdy otworze ktores to swieci jasniej, jak przekrece stacyjke tez sie przyciemnia, jak zamkne to po ok 10 sekundach tez lekko przygasa. Czyli tak jakby wszystko ok, tylko pzekaznik zamiast odcinac prad to puszcza mniejszy. Jak zgasze przelacznikiem to jest normalnie.

Mógby mi ktos napisac gdzie znajduje sie przekaznik odpowiedzialny za gaszenie sie swiatla?

Chyba ze przyczyna tkwi gdzie indziej?

pozdrawiam