Skocz do zawartości

lekko kopci w lusterku w nocy 3.0d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanie do posiadaczy 3.0d czy w nocy jak jedziecie i jedzie ktos za wami i dodacie mocno gazu to czy w lusterku widac biale opary z rury??bo ja tak mam jak dodam mocno gazu w nocy i ktos za mna jedzie na swiatlach to widze biale opary,widac to tylko jak ktos jest za mna na swiatlach normalnie tego nie widac ...czy to normalne>?ps nie bierze oleju...
Opublikowano

normalne.

Jakos w dzien nie widać chmury dymu, nawet kolega jechal za mną z prośbą o zwrocenie na to uwagi - mowil, ze nie puszcza dymka nic a nic, a ja to w lusterku nocą widzę.

Opublikowano
normalne.

Jakos w dzien nie widać chmury dymu, nawet kolega jechal za mną z prośbą o zwrocenie na to uwagi - mowil, ze nie puszcza dymka nic a nic, a ja to w lusterku nocą widzę.

Dokladnie mam tak samo.Albo to normalne albo mamy oboje cos nie tak.Niech sie jeszcze ktos wypowie.Ja mam problem z recyrkulacja spalin i myslalem ze dlatego...

Opublikowano

Nie wiem jeszcze w jaki sposob sterownik bada błąd recylkulacji spalin - moze masz jakis czujnik uwalony a sam EGR działa prawidłowo, ale wiedz, ze oswietlone cząstki stałe w spalinach w nocy sa zauwazalne.

Temat był wałkowany wieki temu, nawet na tym forum, także nie doszukuj się awarii (z tym dymieniem w światłach za nami) :cool2:

Aha, jeszcze dodam, ze jak jezdzilem troche z zatkanym EGR, to czasem widziałem jak puszczala bąka przy nagłym depnięciu.

TU chodzi wlasnie o to ,ze w sprawnym systemie AGR pierwsze spaliny są ponownie dopalane bo znowu trafiają do dolotu (takie zadanie ma EGR - jak pytałeś w swoim wątku), to by tez tłumaczyło, dlaczego z EGR silnik ma zwłokę po dodaniu gazu i czemu ta zwłoka jest większa, jak iglica w EGR jest zanieczyszczona nagarem.

W weekend przeczyscilem EGR i "turbodziura" jest o wiele mniejsza.

Opublikowano
mam dokładnie tak samo i właśnie z racji tego, że w dzień nie widać, żeby kopcił, winiłem do tej pory za taki stan rzeczy pracę zaworu egr (że to kopcenie to właśnie te dodatkowe spaliny).
Opublikowano
Normalna sprawa. W nosy masz lepiej doświetlony tył auta przez auto za tobą. Pamiętaj tez o tym że z rury pod ciśnienie wylatuje gorące powietrze więc załamanie światła jest. Dla spokojności możesz przeczyścić EGR i elektrozawór od turbo, sprawdź też separator oleju lub filtr odmy w zależności od tego co masz. W razie dalszych objawów i obaw podłącz się pod kompa.
Opublikowano
Witam. Spróbujcie wymienić filtr odmy.

Juz wymieniony, na ori bmw rzecz jasna....

Opublikowano

U mnie też normalka. W dzień jak mocno w but dam to widać tylko taki niby dym jakby przejechać po lekko zakurzonej ulicy - nie jest to czarny jakiś smok tylko właśnie taki jakby kurz latający w powietrzu. W nocy widać to bardziej bo załamuje to światła aut, które świecą w tyłek i ma się wrażenie dlatego, że ten dym jest jakiś taki mocniejszy.

Pzdr.